WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κεφάλαιο άγχος: 5 συνήθειες των ανθρώπων που παραμένουν πάντα χαλαροί


JTeam

21 Ιουνίου 2024

Κεφάλαιο άγχος: 5 συνήθειες των ανθρώπων που παραμένουν πάντα χαλαροί
Unsplash/ Javier Allegue Barros
Τα μικρά πράγματα, είναι που κάνουν τη διαφορά

Μερικές φορές, το άγχος είναι σαν έρχεται από το πουθενά. Όλοι το ξέρουμε αυτό. Κι ειδικά, οι άνθρωποι που βιώνουν συχνά άγχος, γνωρίζουν πόσο συντριπτικό και παρεμβατικό μπορεί να γίνει.

Το άγχος συγκρίνεται με έναν απρόσκλητο καλεσμένο, που σου εμφανίζει ταχυπαλμίες, ζαλάδες και μια ανησυχητική αίσθηση ότι ο κόσμος καταρρέει. Σίγουρα, θα το έχεις αισθανθεί έστω και μία φορά στη ζωή σου. Βέβαια, το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται άγχος από καιρό σε καιρό, δεν σημαίνει ότι έχουν αγχώδη διαταραχή, καθώς το άγχος γίνεται διαταραχή όταν επηρεάζει την καθημερινή λειτουργία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Η «μεγάλη» ερώτηση, όμως, είναι πάντα η εξής: υπάρχει τρόπος για να μειωθεί αυτό το άγχος; Δεν ξέρουμε εάν υπάρχει μόνο μία απάντηση, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι αρκετοί άνθρωποι καταφέρνουν και αντιμετωπίζουν το άγχος ή τα διάφορα εμπόδια, με έναν διαφορετικό τρόπο που τους επιτρέπει να παραμένουν ήρεμοι.

Παρακάτω, θα βρεις 5 συνήθειες των ανθρώπων που δεν έχουν άγχος.

Δεν «πολεμούν» ό,τι νιώθουν. Το αποδέχονται

Το πιο σημαντικό πράγμα που χρειάζεται να γνωρίζεις, είναι πως η άρνηση δεν είναι η λύση. Όσο περισσότερο προσπαθείς να μην αγχώνεσαι, τόσο πιο πολύ πιέζεσαι. Η καλύτερη λύση, είναι η αποδοχή. Αντί να «πολεμάς» το άγχος, αποδέξου το και κάνει ό,τι θεωρείς πως θα σε ηρεμήσει.

Μένουν σωματικά δραστήριοι

Η κίνηση μπορεί να είναι θεραπευτική. Ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νευρικό σου σύστημα, μπορεί να χρειαστεί να επικεντρωθείς σε μια άσκηση όπως τρέξιμο, χορός ή ακόμα και cardio. Άλλες φορές, μπορεί να χρειάζεσαι κάτι πιο χαλαρωτικό, όπως οι διατάσεις και η γιόγκα. Πάντως, η κίνηση με νέους και διαφορετικούς τρόπους αποτελεί σημαντικό μέρος του να αφήνεις τα συναισθήματα να κινούνται μέσα στο σώμα και το μυαλό σου.

Έχουν μια καθημερινή ρουτίνα ή τελετουργία

Το άγχος μπορεί να εμφανιστεί όταν φοβάσαι το απροσδόκητο. Έτσι, το να εξασφαλίσεις πως θα έχεις μερικά «αναμενόμενα» πράγματα στην καθημερινότητά σου, θα σε βοηθήσει να είσαι πιο χαλαρός. Μια καθημερινή τελετουργία ή συνήθεια μπορεί να είναι κάτι όπως ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ, ένας περίπατος ή 10 λεπτά διάβασμα. Ό,τι κι αν επιλέξεις, δεσμεύσου σε αυτό.

Κατανοούν ότι οι σκέψεις τους, δεν είναι γεγονότα

Οι σκέψεις και τα συναισθήματά σου είναι υπαρκτά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι σκέψεις σου, μπορεί να είναι πολλές, αλλά είναι ακριβώς αυτό: Σκέψεις. Δεν είναι γεγονότα για τη ζωή σου.

Μιλούν για ό,τι τους απασχολεί

Το να μπορείς να μιλήσεις για το πώς αισθάνεσαι, είναι ένας τρόπος να εκφράσεις και να επικυρώσεις αυτό βιώνεις. Βρες κάποιον που εμπιστεύεσαι για να μιλήσεις για το τι μπορεί να συμβάλλει στο άγχος. Οι άνθρωποι που σπάνια έχουν στρες, δεν προσπαθούν να λύσουν όλα τα προβλήματά τους μόνοι τους. Αντιθέτως, περιβάλλουν τον εαυτό τους με ένα υγιές πλαίσιο υποστήριξης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.