WELL BEING

5 tips για να συγχωρέσεις στον εαυτό σου τα λάθη του παρελθόντος


JTeam

5 Ιουλίου 2024

5 tips για να συγχωρέσεις στον εαυτό σου τα λάθη του παρελθόντος
Unsplash
Ώρα να απεγκλωβιστείς από τις αρνητικές μνήμες και να κοιτάξεις το παρόν

Οι άνθρωποι δεν είμαστε ρομπότ. Άλλοτε πράττουμε με τη λογική, άλλοτε με το συναίσθημα, ωστόσο ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την επιτυχία μιας πράξης. Συνεπώς, είναι συχνό φαινόμενο να κάνουμε σφάλματα, να ερμηνεύσουμε γεγονότα με λάθος τρόπο ή απλώς να κατανοήσουμε ένα γεγονός με τον δικό μας τρόπο.

Και μπορεί τις ευτυχισμένες και επιτυχημένες στιγμές να τις αποσύρουμε γρήγορα από τη μνήμη μας, όμως τα σφάλματα - ειδικά αν μας έχουν δημιουργήσει τα αισθήματα της ντροπής και της αμηχανίας - τα θυμόμαστε κάθε στιγμή, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε στον εαυτό μας τύψεις και ενοχές. Ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τα αισθήματα ενοχής συνδέονται πολλές φορές με την κατάθλιψη. Αυτά τα λάθη του παρελθόντος, λοιπόν, επηρεάζουν άμεσα την ψυχική υγεία και τη συμπεριφορά μας, συνεπώς η εύρεση κάποιας λύσης αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η συγχώρεση είναι μονόδρομος.

Jenny.Gr
Unsplash

Αν δεν συγχωρήσουμε τον εαυτό μας για τις φορές που έσφαλε - σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως δεν είμαστε Θεοί - τότε θα μένουμε εγκλωβισμένοι στις αρνητικές σκέψεις, αφήνοντας τη ζωή να περνάει μπροστά από τα μάτια μας. Έφτασε η στιγμή, λοιπόν, να σταματήσουμε να είμαστε παρατηρητές και να γίνουμε και πάλι πρωταγωνιστές της δικής μας ιστορίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να αγκαλιάσουμε τα λάθη μας, να κατανοήσουμε τις πράξεις μας και να συγχωρέσουμε τον εαυτό μας, δίνοντάς του πίσω την ελευθερία του.

5 συμβουλές για να διαχειριστείς τα λάθη σου

Jenny.Gr
Unsplash
  • 1.Επεξεργάσου το λάθος σου. Σκέψου αναλυτικά τη στιγμή που συνέβη και ποια σκέψη έκανες πριν από την πράξη. Γενικότερα, περιηγήσου στο παρελθόν. Κατανόησε σε βάθος τον συλλογισμό σου και τότε θα είσαι σε θέση να το διαχειριστείς. Μην φοβηθείς να έρθεις αντιμέτωπος με τα συναισθήματά του. Έτσι, μόνο θα το εξουδετερώσεις και θα ξεκολλήσεις από το σημείο όπου βρίσκεσαι.
  • 2.Αποδέξου τις επιπτώσεις της πράξης σου. Ό,τι κι αν συνέβη, πρέπει να αντιμετωπίσεις τις επιπτώσεις. Δεν έχει νόημα να τις στριμώχνεις κάτω από το χαλί ή να τις αποφεύγεις. Μην χάνεις άλλο τον χρόνο σου, ξοδεύοντας την πολύτιμη ενέργειά σου σε αυτή τη «μάχη». Πάρε την ευθύνη και επικεντρώσου στις από εδώ και πέρα πράξεις σου.
  • 3.Αναγνώρισε το συναίσθημά σου. Είναι λογικό ένα λάθος ή μια αποτυχία να μας δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα. Μην τα αποφεύγεις. Ζήσ’ τα. Άσε τον εαυτό σου να εκφραστεί και να νιώσει ό,τι συμβαίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μόλις το διάστημα της εκτόνωσης περάσει, θα νιώσεις ανακούφιση και θα σταθείς με περισσότερη δύναμη στα πόδια σου.
  • 4.Κατανόησε το μάθημα που πήρες Ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή μας, έχει να μας δώσει ένα μάθημα. Αυτό το μάθημα πρέπει να το κατανοούμε εις βάθος και να το βάλουμε στις αποσκευές μας για την επόμενη φορά που θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια παρόμοια κατάσταση. Μπορεί η σκέψη του να σου προκαλεί πίεση, όμως αυτό είναι παρόδικο. Όλα είναι στο μυαλό.
  • 5.Αυτοφροντίδα. Όσο μεγάλο κι είναι το λάθος κι όσο κόντρα κι αν έρχεται με τις προσωπικές αξίες σου, είναι ανώφελο να σε αυτομαστιγώνεις. Δεν απέτυχες επειδή έσφαλες. Ούτε θα σε κυνηγάει για όλη τη ζωή σου αυτή η πράξη. Προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να δώσεις στα πράγματα την αξία που τους χρειάζεται. Όχι περισσότερη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.