WELL BEING

5 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που έχουν παντελή έλλειψη αυτοπεποίθησης


JTeam

8 Ιουλίου 2024

5 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που έχουν παντελή έλλειψη αυτοπεποίθησης
Freepik
Αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα τους αποκαλύπτουν πως δεν έχουν αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση καλλιεργείται στους ανθρώπους ήδη από τα παιδικά χρόνια και σχετίζεται με τα ερεθίσματα που λαμβάνουν από το οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, τον τρόπο που οι γονείς ενθαρρύνουν και δείχνουν εμπιστοσύνη στο παιδί τους, αλλά και τη γενικότερη στάση τους.

Στην ενήλικη ζωή, όλο και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν θέματα με την αυτοπεποίθησή τους, με άλλους να το κατανοούν και να ζητούν βοήθεια κι άλλους να πορεύονται έχοντας συνηθίσει να ζουν με αυτόν τον τρόπο. Αν ανήκεις στην δεύτερη κατηγορία, θα μπορούσες να εμπιστευτείς τον φόβο ή την ανασφάλεια που νιώθεις σε κάποιον στενό φίλο ή στα αδέρφια σου, προκειμένου να σε βοηθήσουν να ανακτήσεις την καλή σχέση με τον εαυτό σου.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτοπεποίθηση νιώθουν συνεχώς ανασφάλεια, φόβο, διστάζουν να εκφέρουν τη γνώμη τους και αγωνιούν για την άποψη που έχουν οι άλλοι για αυτούς. Αυτά είναι κάποια σημάδια που ενδέχεται να μαρτυρούν ότι η σχέση σου με τον εαυτό σου περνάει μια κρίση. Παρακάτω, θα βρεις 5 χαρακτηριστικά των ανθρώπων χωρίς αυτοπεποίθηση.

Jenny.Gr
Freepik

Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να βρεις τη χαμένη αυτοπεποίθησή σου

  • Διστάζεις να πάρεις ρίσκο και αφήνεις ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες

Ένα από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους είναι ότι φοβούνται την αποτυχία. Δεν τολμούν να πάρουν ρίσκο - ακόμα κι αν γνωρίζουν ότι θα τους βοηθήσει να εξελιχθούν και να ωριμάσουν- ούτε, όμως, εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που εμφανίζονται μπροστά τους από φόβο μην τους βγει σε κακό.

  • Σκληρή αυτοκριτική

Είναι σημαντικό ο καθένας από εμάς να κάνει την αυτοκριτική του και να κατανοεί πότε έπραξε σωστά και πότε έσφαλε. Αυτό, ωστόσο, έχει μεγάλη διαφορά από τη σκληρή αυτοκριτική, η οποία έχει ως στόχο να υποβαθμίσει κάθε προσπάθεια που έχει γίνει και να δημιουργήσει ένα αρνητικό περιβάλλον, που μόνο βλαβερό είναι για τον ίδιο τον εαυτό μας.

  • Υπερβολική σκέψη και ανάλυση των πάντων

Η υπερβολική σκέψη δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν. Το να απασχολείς συνεχώς το μυαλό σου και να σκέφτεσαι ξανά και ξανά το αγενές σχόλιο του συναδέλφου ή κάτι άλλο που συνέβη στη δουλειά και δεν σου άρεσε, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Βάζεις τον εαυτό σου στη διαδικασία να στενοχωρηθεί, νιώθεις εκτεθειμένος κι όσο συνεχίζεις να σκέφτεσαι με τον ίδιο τρόπο τα αρνητικά στοιχεία θα «κάνουν πάρτι». Απάλλαξε τον εαυτό σου από αυτή τη διαδικασία και βρες ξανά το χαμόγελό σου.

  • Συγκρίνεις τον εαυτό σου συνεχώς με τους άλλους, όπου κι αν βρίσκεσαι

Αυτό πάλι; Ζώντας σε μια περίοδο που η πρόσβαση στις προσωπικές ζωές των άλλων είναι πανεύκολη, αφού σχεδόν όλοι είμαστε χρήστες των social media, είναι σημαντικό να έχεις αυτογνωσία και να μην εμπιστεύεσαι όλα όσα βλέπεις μέσα από μια οθόνη. Το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους δεν έχει κανένα νόημα, καθώς είστε διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικό παρελθόν και διαφορετική ιστορία. Μην εστιάζεις σε όσα δεν έχεις. Εστίασε σε όσα έχεις. Αυτά θα σε πάνε μπροστά.

  • Αναβλητικότητα

Η αναβλητικότητα αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας των ανθρώπων που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Καθυστερούν να πάρουν αποφάσεις, αποφεύγουν να δώσουν απαντήσεις κυριευμένοι από τον φόβο της αποτυχίας και της κριτικής. Γενικότερα, η γνώμη των άλλων θεωρείται «εχθρός» στο μυαλό τους και κάθε φορά που πρέπει να λάβουν ένα feedback αγωνιούν και ταλαιπωρούνται ψυχικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.