WELL BEING

Αντέχεις χωρίς social media; Γιατί αξίζει να κάνεις log out στις διακοπές σου


Άννα Καντζηλιέρη

15 Αυγούστου 2024

Αντέχεις χωρίς social media; Γιατί αξίζει να κάνεις log out στις διακοπές σου
Pexels
Αυτό το καλοκαίρι κάνε μια παύση από τις αναρτήσεις. Είναι για καλό σου

Ο μήνας που οι περισσότεροι από εμάς θα βγούμε σε άδεια, ο Αύγουστος, έχει φτάσει κι αν κάτι μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως η ανυπομονησία μας έχει κυριεύσει. Αυτή η στιγμή του χρόνου αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να χαλαρώσουμε, να «αποσυνδεθούμε» από την πραγματικότητα και να αφιερώσουμε τον χρόνο και την ενέργειά μας σε όσους και όσα αγαπάμε.

Λίγο πριν από αυτή την ανάπαυλα - εκτός κι αν διαβάζεις αυτές τις γραμμές από κάποιο νησί - μήπως θα σκεφτόσουν την ιδέα να κάνεις log out από τους λογαριασμούς σου στα social media; Μέσα στη γνώριμη καθημερινότητα ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων περνά πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη, είτε για λόγους δουλειάς είτε για διασκέδαση. Αφού, λοιπόν, το κινητό σου αποτελεί προέκταση του χεριού σου τον χειμώνα, πώς θα σου φαινόταν η ιδέα να το αφήσεις για λίγο στη τσάντα σου;

Jenny.Gr
Pexels

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η θερινή περίοδος και ιδίως η περίοδος των διακοπών αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για να κάνεις ένα digital και social media detox, αφήνοντας τον διαδικτυακό κόσμο στη θέση του και εστιάζοντας στον πραγματικό κόσμο που βρίσκεται γύρω σου. Όταν η ζωή σου περιβάλλεται από e-mails, μηνύματα, stories, post, video games κι άλλα, η περίοδος των διακοπών είναι η ιδανική ευκαιρία να τα αφήσεις για λίγο στην άκρη, κάνοντας ένα δώρο στον εγκέφαλό σου.

Εκμεταλλεύσου κάθε στιγμή των διακοπών σου για ψυχική, πνευματική και σωματική ξεκούραση, ασχολήσου με πράγματα που σε χαροποιούν και υπό κανονικές συνθήκες δεν προλαβαίνεις να κάνεις, άσε το μυαλό σου να ταξιδέψει, ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα ερεθίσματα. Γενικότερα, ζήσε το τώρα, χωρίς να έχεις στο μυαλό σου τι συμβαίνει στα social media ή στη δουλειά που άφησες πίσω.

Jenny.Gr
Unsplash

Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2020 σχετικά με την επίδραση που έχουν τα social media στην ψυχική υγεία μας, απέδειξε πως το θέμα είναι πιο σοβαρό απ’ όσο πιστεύαμε. Όπως προέκυψε από τη μελέτη, οι άνθρωποι που ασχολούνταν καθημερινά με τα social media είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, κρίσεις άγχους και να χάσουν την επαφή με την πραγματικότητα, ζώντας σε έναν πλασματικό κόσμο.

Αυτοί κι άλλοι πολλοί είναι οι λόγοι που καθιστούν το log out από τους λογαριασμούς μας απαραίτητο κατά τη διάρκεια των διακοπών μας. Το «διαδικτυακό detox» έχει πολλαπλά οφέλη για την ψυχική υγεία μας, όπως τη μείωση του άγχους, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση του ύπνου και των κοινωνικών σχέσεων, αλλά και την εύρεση χρόνου για ενασχόληση με δραστηριότητες και χόμπι.

Είναι ευρέως γνωστό, πως οι ώρες που περνάμε κάνοντας σκρολ σε μια οθόνη καταλαμβάνουν μεγάλο μερίδιο της ημέρας μας κι έτσι, όταν πατηθεί το log out, αυτομάτως αποκτούμε περισσότερο χρόνο για να τον διοχετεύσουμε όπως επιθυμούμε και να ζήσουμε πιο ουσιαστικά το καλοκαίρι μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.