WELL BEING

Τελικά, ο καφές βοηθάει στο hangover; Η επιστήμη απαντά


JTeam

21 Ιουλίου 2024

Τελικά, ο καφές βοηθάει στο hangover; Η επιστήμη απαντά
Freepik
Ο πρωινός καφές μετά το hangover για πολλούς - αν όχι όλους - είναι μονόδρομος

Ας συμφωνήσουμε όλοι, ότι το hangover είναι πολύ ενοχλητικό και μπορεί να σου χαλάσει την επόμενη ημέρα, κρατώντας σε ξαπλωμένο σε ένα κρεβάτι/καναπέ ή γενικότερα κλεισμένο μέσα στο σπίτι. Κι αν η επιλογή να αυξήσεις την ποσότητα καφεϊνης που καταναλώνεις, ώστε να αντιμετωπίσεις γρηγορότερα τα δυσάρεστα συμπτώματα, είναι μονόδρομος, τότε πρέπει να αναθεωρήσεις.

Ποιος δεν λαχταράει έναν καλό καφέ, μετά από ξενύχτι και hangover; Και μέχρι πρότινος θεωρούσαμε πως αυτή είναι η λύση για να αντιμετωπίσουμε το hangover. Ωστόσο, μια επιστημονική έρευνα έρχεται να δώσει ένα τέλος σε αυτή τη φημολογία και να αποκαταστήσει την αλήθεια, υποστηρίζοντας πως ο καφές δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο το hangover.

Γιατί η καφεΐνη δεν μας ανακουφίζει από το hangover

Ο καφές δεν αποτελεί τη «μαγική θεραπεία» που θα μας απαλλάξει από τον ενοχλητικό πονοκέφαλο και τη ναυτία, ίσα - ίσα, μάλιστα, που μπορεί να επιδράσει και αρνητικά στον οργανισμό μας, κάνοντας πιο έντονο το hangover. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό μας, την ίδια στιγμή που ο καφές έχει διουρητικές ικανότητες. Ενώ, λοιπόν, το σώμα μας προσπαθεί να διατηρήσει τα υπάρχοντα υγρά, ο καφές τα απωθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Επί πρόσθετα, η καφεΐνη ενισχύει τη ναυτία και παρά το γεγονός ότι μας δίνει ενέργεια, όταν υπάρχει η παράμετρος hangover, αυτό που καταφέρνει είναι να αισθανόμαστε πιο έντονα την εξάντληση και την έλλειψη ύπνου. Ακόμα, η πίεση του αίματος αυξάνεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πονοκέφαλός μας να δυναμώνει.

Jenny.Gr
Freepik

Ο οργανισμός μας επεξεργάζεται με διαφορετικό τρόπο το αλκοόλ και την καφεΐνη και σύμφωνα με την έρευνα αυτό που επεξεργάζεται πρώτο είναι η καφεΐνη. Αυτός είναι και ο λόγος που τα συμπτώματα του hangover υποχωρούν μετά από αρκετές ώρες.

Συνεπώς, η άποψη ότι ο καφές μπορεί να μας απαλλάξει από το hangover είναι απλώς ένα μύθος, σύμφωνα με την επιστήμη. Δεν υπάρχει καμία «μαγική» θεραπεία και οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο μοναδικός τρόπος για να ηρεμήσεις από αυτό, αν όχι να απαλλαγείς, είναι να μετριάσεις την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.