WELL BEING

Αυτές οι 3 φράσεις (που σίγουρα χρησιμοποιείς) έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους άλλους


JTeam

2 Σεπτεμβρίου 2024

Αυτές οι 3 φράσεις (που σίγουρα χρησιμοποιείς) έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους άλλους
Unsplash
Μερικές φορές, οι λέξεις μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία του συνομιλητή μας

Οι λέξεις δεν είναι απλώς λέξεις. Έχουν μεγάλη δύναμη και γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέχουμε πώς και ποιες χρησιμοποιούμε κάθε φορά που θέλουμε να εκφραστούμε. Όπως έλεγε και ο Πυθαγόρας, η πληγή που προκαλείται από τις λέξεις είναι βαθύτερη από αυτή του μαχαιριού, διότι το μαχαίρι τραυματίζει το σώμα, ενώ οι λέξεις την ψυχή.

Κι ενώ οι περισσότεροι από εμάς θα υποστηρίζαμε με σιγουριά πως είμαστε προσεκτικοί με τις λέξεις μας και δεν φέρνουμε τους άλλους ανθρώπους σε αμηχανία, ούτε τους δημιουργούμε δεύτερες σκέψεις, ένας ψυχολόγος έρχεται να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάποιες κοινές φράσεις που χρησιμοποιούμε σχεδόν όλοι απερίσκεπτα σε καθημερινή βάση, οι οποίες έχουν αρνητική επίδραση στον συνομιλητή μας. Μπορεί σε θεωρητικό επίπεδο να αποτελεί απλώς μια φράση, όμως σε πρακτικό επίπεδο έχει μεγαλύτερη σημασία και καλό θα ήταν όλοι να δώσουμε την πρέπουσα προσοχή.

Οι φράσεις που χρησιμοποιούμε χωρίς να κατανοούμε ακριβώς τη σημασία τους

#1 «Τι ωραίο»

Αυτό το σχόλιο είναι αρκετά σύνηθες κι όταν το εννοούμε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Όταν, όμως, το χρησιμοποιούμε απλά για να το χρησιμοποιήσουμε, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Ο συνομιλητής σου μπορεί να το αντιληφθεί ως μια γρήγορη απάντηση για να τελειώνεις ή δείγμα αδιαφορίας. Αν για παράδειγμα, η φίλη σου σού μιλάει για τον καινούργιο σύντροφό της και η απάντησή σου είναι «Τι ωραία», πιθανότητα θα την απογοητεύσεις, καθώς θα ήθελε να ακούσει από εσένα περισσότερα.

#2 «Κάνεις το καλύτερο δυνατό»

Αυτή η φράση έχει διττή σημασία. Άλλες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμβουλή κι άλλες φορές ως ειρωνεία - εξαρτάται από το ύφος που έχουμε την κάθε φορά. Μπορεί κάποιος να είχε χαμηλές προσδοκίες και να εντυπωσιάστηκε από την απόδοσή σου ή το αντίθετο, να πίστευε ότι δεν θα τα καταφέρεις και να προσπαθεί να σε κάνει είτε να νιώσεις καλύτερα είτε να αναλογιστείς ότι μέχρι εκεί μπορείς να φτάσεις.

#3 «Απλώς πρέπει να...»

Αυτή η φράση κρύβει μια υποχρέωση - καθοδήγηση. Το να δίνεις σε κάποιον οδηγίες για το πώς να ζήσει τη ζωή του, τι να κάνει σωστά ή τι θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά είναι κάτι παραπάνω από ενοχλητικό. Ο «βομβαρδισμός» συμβουλών δίνει την εντύπωση στον άλλον, ότι ο τρόπος που έχει επιλέξει να πορευτεί είναι λάθος και ότι εσύ γνωρίζεις τον σωστό. Για τη δική του ζωή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.