WELL BEING

Μήπως το παιδί σου είναι ντροπαλό και εσωστρεφές; Πώς να το βοηθήσεις να ανοιχτεί


JTeam

18 Σεπτεμβρίου 2024

Μήπως το παιδί σου είναι ντροπαλό και εσωστρεφές; Πώς να το βοηθήσεις να ανοιχτεί
Unsplash
Τα ντροπαλά παιδιά χρειάζονται συγκεκριμένες μεθόδους για να βρουν τα πατήματά τους και να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους

Η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα και τα παιδιά έχουν γυρίσει στις σχολικές αίθουσες. Για κάποια αυτή η επιστροφή είναι ομαλή και γεμάτη χαρά, ενώ για κάποια άλλα συνοδεύεται από ανάμικτα συναισθήματα. Δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια, το καθένα έχει διαφορετική προσωπικότητα και άλλο χαρακτήρα, συνεπώς είναι λογικό να αντιμετωπίζει αυτή την αλλαγή με τον δικό του τρόπο.

Τα εξωστρεφή παιδιά διαθέτουν περισσότερες επικοινωνιακές δεξιότητες και μπορούν να προσαρμοστούν ευκολότερα σε οποιοδήποτε περιβάλλον βρεθούν. Αντίθετα, τα εσωστρεφή και συνήθως ντροπαλά παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο, γνώριμα πρόσωπα και ένα φιλικό πλαίσιο για να ανοιχτούν. Τα παιδιά που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία είναι επιφυλακτικά, χαμηλών τόνων και προτιμούν να έχουν επαφή μόνο με τους πολύ κοντινούς τους ανθρώπους από το να κοινωνικοποιηθούν και να μιλήσουν μπροστά σε όλη την τάξη.

Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, το μυστικό για να καταφέρεις να «ξεκλειδώσεις» ένα ντροπαλό παιδί και να το βοηθήσεις να ανοιχτεί είναι να του δείξεις τα δυνατά χαρακτηριστικά του και να του δώσεις χώρο και χρόνο να εκφραστεί. Ορισμένες έρευνες που έχουν γίνει μέσα στα χρόνια, έχουν δείξει ότι τα ντροπαλά παιδιά είναι πιο πιθανόν να περιθωριοποιηθούν από τους συμμαθητές τους και να βιώσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ακόμα, έχει αποδειχθεί ότι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Jenny.Gr
Unsplash

Πώς να βοηθήσεις το ντροπαλό παιδί σου να εκφράζει τα συναισθήματά του

Οι γονείς έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν το παιδί τους και να το βοηθήσουν να κατανοήσει τους λόγους που δεν πρέπει να είναι ντροπαλό. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον γύρω του, ώστε να κάνει μια ενδοσκόπηση και να παρατηρήσει τη στάση και τη συμπεριφορά του. Μέσα από συζήτηση, επικοινωνία και ακολουθώντας τα παρακάτω tips, είναι βέβαιο πως θα αποτέλεσεις μια πολύ καλή επιρροή για το παιδί σου.

#1 Μην τονίζεις ότι είναι ντροπαλό παιδί

Όσο εσύ αναφέρεις στους γονείς των συμμαθητών του, στο σχολείο ή στις δραστηριότητες ότι είναι ντροπαλό τόσο περισσότερο θα το παίρνει μέσα του και θα αδρανοποιείται. Κάθε φορά που βρίσκεστε σε ένα καινούργιο περιβάλλον και νιώθει άβολα ή αμήχανα με τους ανθρώπους που συναντάει, πρέπει να του δίνεις χρόνο να τους γνωρίσει και να αισθανθεί άνετα μαζί τους. Δώσε του τον χώρο που χρειάζεται και επανάλαβέ του ότι δεν υπάρχει λόγος να νιώθει ντροπή.

#2 Βοήθησέ το να ενταχθεί σε νέα κοινωνικά περιβάλλοντα

Τα ομαδικά αθλήματα και οι δραστηριότητες είναι ένας καλός τρόπος να βγει το παιδί μας από το comfort zone που βρίσκεται και να συναναστραφεί με άλλους ανθρώπους. Εξήγησέ του πως ίσως κι άλλα παιδιά έχουν τους ίδιους φόβους με εκείνο, υπενθύμισέ του πόσο θα διασκεδάσει αν συμμετάσχει σε αυτή τη δραστηριότητα και ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή του. Η αποδοχή σου αποτελεί τη σημαντικότερη βάση για να νιώσει ασφάλεια και να ρίξει τις άμυνές του, αφήνοντας τον εαυτό του ελεύθερο.

Κάθε φορά που το παιδί θα βρίσκεται ενώπιον μιας τέτοιας κατάστασης, επανάφερε στη μνήμη του την προηγούμενη προσπάθεια που κατέβαλε, υπενθυμίζοντάς του πως κάθε φορά που ξεπερνάει τα όριά του, συμβαίνει κάτι πολύ καλό. Μην είσαι υπερπροστατευτικός και μην φανερώνεις τις φοβίες σου, καθώς τα παιδιά τα καταλαβαίνουν όλα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.