WELL BEING

Θα μπορούσες για έναν χρόνο να μην ψωνίζεις ρούχα και καλλυντικά; Το «no - buy challenge» που γίνεται trend στο Tik Tok


Άννα Καντζηλιέρη

19 Σεπτεμβρίου 2024

Θα μπορούσες για έναν χρόνο να μην ψωνίζεις ρούχα και καλλυντικά; Το «no - buy challenge» που γίνεται trend στο Tik Tok
Freepik
Το «Stop Shopping» είναι το σύνθημα που επικρατεί

Έχεις αναλογιστεί ποτέ πόσα χρήματα θα εξοικονομούσες, αν για έναν χρόνο δεν αγόραζες ρούχα, παπούτσια και προϊόντα μακιγιάζ; Μπορεί να μην γνωρίζεις την ακριβή απάντηση, όμως με μια γρήγορη σκέψη καταλαβαίνεις, ότι το ποσό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων είναι «εθισμένη» στα ψώνια, με την έννοια ότι κάθε εβδομάδα θα προσθέσει κάτι καινούργιο στη συλλογή της. Και τα κομμάτια αυτά δεν είναι πάντοτε οικονομικά.

Η Ελίσια Μπέρμαν απολάμβανε να βγαίνει για shopping, όμως κάθε φορά επέστρεφε στο σπίτι της, κρατώντας περισσότερες σακούλες από αυτές που θα έπρεπε. Τον περασμένο Δεκέμβριο επισκέφτηκε ένα κατάστημα, προκειμένου να αγοράσει ένα ζευγάρι γάντια και τελικά βγήκε από αυτό, έχοντας αγοράσει κι ένα πανάκριβο παλτό αξίας 600 δολαρίων, το οποίο ούτε χρειαζόταν ούτε μπορούσε να αντέξει οικονομικά.

Jenny.Gr
Freepik

Η απόφαση να σταματήσει να ψωνίζει ρούχα και καλλυντικά για έναν χρόνο

@elysiaberman My 2024 no-buy journey starts now! Are you doing a no-buy month or year? Share your experience in the comments! Inspired by creators like @Christina #nobuychallenge #nobuyyear #2024resolutions #sustainablefashion #debtfree ♬ original sound - elysiaberman

Τότε, ήταν που πήρε τη μεγαλύτερη απόφαση της ζωής της: Για έναν χρόνο, θα σταματούσε να αγοράζει είδη ένδυσης, μακιγιάζ και διακοσμητικά πράγματα για το σπίτι. Θα χρησιμοποιούσε όσα είχε ήδη στην κατοχή της κι αν χρειαζόταν κάτι επιπλέον, θα το προμηθευόταν από second hand μαγαζιά. Κι έτσι, έγινε. Η 35χρονη αναθεώρησε την κοσμοθεωρία της, έμεινε πειθαρχημένη στον στόχο της και κατάφερε να ξεφύγει από τον εθισμό της στο shopping.

Η συνήθεια να σταματήσει να αγοράζει από 10 ως 30 καινούργια πράγματα κάθε εβδομάδα ήταν δύσκολη να κοπεί, όμως η Ελίσια Μπέρμαν δεν έχασε τον στόχο της. Μάλιστα, φρόντισε να μοιραστεί όλο αυτό το ταξίδι στο Tik Tok, ανεβάζοντας βίντεο με την εμπειρία της από τις νέες συνθήκες που επικρατούν πλέον στη ζωή της. Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, η ίδια έχει εξοικονομήσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, ενώ εξομολογείται ότι έχει βελτιωθεί η ψυχική υγεία της. Το detox από το shopping είχε πολλαπλά οφέλη στην καθημερινότητά της.

Θέλοντας να παρακινήσει κι άλλους ανθρώπους να βάλουν φρένο στο ακατάπαυστο shopping και να θέσουν εντός ελέγχου τις επιθυμίες τους, διαχωρίζοντας τις σημαντικές από τις ασήμαντες, η 35χρονη μοιράστηκε μερικά χρήσιμα tips. Όπως λέει, μετά από αυτές τις συμβουλές, θα αναθεωρήσεις για τα πράγματα που έχεις συμπεριλάβει στη wishlist σου.

Jenny.Gr
Unsplash

3 συμβουλές για να απαλλαγείς από τον εθισμό στο shopping

#1 Φτιάξε μια λίστα με τα «ναι» και τα «όχι»

Δεν είναι όλα τα πράγματα που αγοράζεις εξίσου χρήσιμα, σωστά; Σωστά. Αυτή η λίστα θα σε βοηθήσει να κατανείμεις τα πράγματα σε κατηγορίες και να αντιληφθείς τι όντως χρειάζεσαι και τι όχι. Για παράδειγμα, είναι περιττό να αγοράσεις ακόμα ένα τζιν, όταν τα ίδια χρήματα μπορείς να τα αξιοποιήσεις για τα εισιτήρια ενός μουσείου ή για ένα ταξίδι.

#2 Θέσε έναν στόχο και τήρησε τους κανόνες

Η Ελίσια Μπέρμαν πήρε την απόφαση να τηρήσει το «no-buy challenge» για έναν χρόνο. Αυτό το διάστημα έμεινε πιστή στους κανόνες που έθεσε στον εαυτό της, σκεπτόμενη τον στόχο που έχει βάλει. Σταμάτησε να σκέφτεται τι θα αγοράσει και άρχισε να σκέφτεται τι υπάρχει ήδη στη ντουλάπα της.

#3 Σταμάτα να έρχεσαι σε επαφή με «πειρασμούς»

Κάθε αρχή είναι πάντα δύσκολη, ωστόσο αυτό που θα φανεί πολύ βοηθητικό είναι να σταματήσεις να έρχεσαι σε επαφή με πειρασμούς. Οι βόλτες στα μαγαζιά, οι επισκέψεις σε ιστοσελίδες με ρούχα και καλλυντικά, τα προωθητικά e-mail από τα αγαπημένα σου brands, είναι δεδομένο πως θα σε φέρουν σε αμηχανία και θα δυσκολέψουν το έργο σου. Συνεπώς, φρόντισε να μην έρχεσαι σε επαφή με αυτά, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στην καθημερινότητά σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.