UPDATE

Μόλις 8 λεπτά στο TikTok αρκούν για να νιώσουν άσχημα οι γυναίκες με το σώμα τους - Τι δείχνει νέα μελέτη


JTeam

9 Αυγούστου 2024

TikTok
© Unsplash/ Laura Chouette
Φαίνεται ότι τα επιβλαβή βίντεο που εξυμνούν τις διατροφικές διαταραχές σπάνια αφαιρούνται από την πλατφόρμα, ακόμα και όταν επισημαίνονται

Τι κι αν το TikTok περνάει νέους κανόνες χρήσης για να περιορίσει την προώθηση επικίνδυνων μεθόδων αδυνατίσματος μέσω φαρμακευτικής αγωγής; Οι ειδικοί στις διατροφικές διαταραχές δηλώνουν ότι το επιβλαβές περιεχόμενο για το οποίο κάνουν αναφορές στο TikTok δεν αποτρέπεται από τις κατευθυντήριες γραμμές της πλατφόρμας και σπάνια αφαιρείται. Και από την άλλη, μια νέα έρευνα δείχνει ότι αρκούν λιγότερα από 10 λεπτά παρακολούθησης βίντεο στο TikTok για να επηρεαστεί αρνητικά μια γυναίκα για την εικόνα του σώματός της.

Ερευνητές με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Charles Sturt εξέτασαν 273 γυναίκες ηλικίας 18 έως 28 ετών σχετικά με την εικόνα σώματός τους και τα πρότυπα ομορφιάς, και στη συνέχεια χώρισαν το δείγμα σε δύο ομάδες. Κάθε ομάδα παρακολούθησε διαφορετικά 8λεπτα βίντεο στο TikTok.

Η μία ομάδα παρακολούθησε περιεχόμενο στο TikTok που περιλάμβανε βίντεο που εξυμνούσαν τις διατροφικές διαταραχές, μερικές φορές περιγραφόμενα ως περιεχόμενο «pro-anorexia». Το περιεχόμενο περιλάμβανε βίντεο «fitspiration» με γυναίκες που ασκούνταν και προωθούσαν μεθόδους απώλειας βάρους. Η άλλη ομάδα παρακολούθησε βίντεο με θέματα φυσικού τοπίου, μαγειρικής και κωμωδίας.

Και οι δύο ομάδες ανέφεραν μείωση της ικανοποίησης από την εικόνα του σώματός τους μετά την παρακολούθηση της 8λεπτης συλλογής βίντεο, αλλά όσες εκτέθηκαν στο περιεχόμενο «pro-anorexia» παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση και επίσης εμφάνισαν αύξηση στην εσωτερίκευση μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Plos One, με τους ερευνητές να εκφράζουν ανησυχίες ότι οι νέες γυναίκες που εκτίθενται σε περιεχόμενο «pro-anorexia» στο TikTok ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών.

«Δεν χρειάζεται να καταναλώσεις πολύ περιεχόμενο για να έχεις αρνητική επίδραση», λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ Rachel Hogg, ανώτερη λέκτορας ψυχολογίας. «Ξέρουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν πολύ περισσότερο χρόνο στο TikTok από ό,τι οι συμμετέχοντες στη μελέτη μας».

Ο Guardian αναφέρει ότι η πλατφόρμα του TikTok έχει αφαιρέσει hashtags που σχετίζονται με διατροφικές διαταραχές και κατευθύνει τους χρήστες στη γραμμή βοήθειας του Butterfly Foundation, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που προσφέρει υποστήριξη σε άτομα με διατροφικές διαταραχές ή προβλήματα εικόνας σώματος. Ωστόσο, η επικεφαλής επικοινωνίας του Butterfly Foundation, Melissa Wilton, δήλωσε ότι το TikTok έχει λάβει υπόψη του τις συμβουλές για τις κατάλληλες οδηγίες, αλλά σπάνια αφαιρεί το επιβλαβές περιεχόμενο όταν αυτό επισημαίνεται από την οργάνωση.

«Υπάρχει επιβλαβές περιεχόμενο στην πλατφόρμα του TikTok, και θεωρώ ότι είναι παραπλανητικό από την πλευρά τους να ισχυρίζονται το αντίθετο», δήλωσε η Wilton. «Οι οδηγίες εφαρμόζονται. Το πρόβλημα, θα έλεγα, έγκειται στο τι καλύπτουν αυτές οι οδηγίες.»

Ένας εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε στην εφημερίδα The Post ότι η πλατφόρμα «εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι χρήστες έχουν μια ποικιλόμορφη και ασφαλή εμπειρία παρακολούθησης, καθώς αυτό που μπορεί να είναι επιβλαβές για ένα άτομο μπορεί να είναι απολύτως αποδεκτό για κάποιον άλλο».

Το 2023, το TikTok προειδοποιήθηκε ότι δεν προχωρά αρκετά γρήγορα στην ενίσχυση των πολιτικών περιεχομένου του, μετά από μελέτη που βρήκε ότι ο αλγόριθμος σύστασης προωθούσε περιεχόμενο αυτοτραυματισμού και διατροφικών διαταραχών στους εφήβους μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που εξέφραζαν ενδιαφέρον για αυτά τα θέματα.

«Το TikTok και άλλες πλατφόρμες [πρέπει] να μπορούν να αναγνωρίζουν τι μπορεί να είναι προβληματικό», δήλωσε η Wilton. «Εάν είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβη, τότε πρέπει να αφαιρείται.»

Οι κυβερνήσεις σε όλη την Αυστραλία εξετάζουν την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ορισμένες ηλικιακές ομάδες νέων, προκειμένου να τους προστατεύσουν από το επιβλαβές περιεχόμενο και τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης τους.

TAGS