WELL BEING

7 ερωτήσεις που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου, πριν από κάθε δύσκολη απόφαση


JTeam

26 Σεπτεμβρίου 2024

7  ερωτήσεις που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου, πριν από κάθε δύσκολη απόφαση
Unsplash
Αυτά τα ερωτήματα θα σε βοηθήσουν να βρεις την κατάλληλη απάντηση

Η ζωή μας είναι γεμάτη από αποφάσεις. Άλλες μικρές, άλλες μεγάλες. Δεν έχει σημασία, αφού όλες έχουν μεσολαβήσει για να βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το σημείο. Κάποιες φορές είναι εύκολο να λάβουμε μια απόφαση, αφού όλες οι σκέψεις μας οδηγούν σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα. Άλλες πάλι, περνάμε ημέρες ανάλυσης και συζήτησης, όμως και πάλι αδυνατούμε να κατευθυνθούμε προς κάποια πλευρά.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, όλοι οι άνθρωποι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια ζητήματα, που μας αγχώνουν και μας πιέζουν να λάβουμε μια απόφαση, την ίδια στιγμή που εμείς αδυνατούμε να επεξεργαστούμε όλα τα δεδομένα. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, υπάρχει μια λίστα με 7 ερωτήματα που επιβάλλεται να θέτουμε στον εαυτό μας, πριν από τη λήψη μιας σοβαρής και δύσκολης απόφασης. Μπορεί να μην μας δώσουν αυτούσια την απάντηση, όμως θα ξεκαθαρίσουν το πεδίο γύρω της.

Οι διευκρινιστικές ερωτήσεις που πρέπει να σκεφτείς, κάθε φορά που δεν μπορείς να πάρεις μια απόφαση

#1 Πώς θέλω να με θυμούνται;

Αυτό το ερώτημα μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς πέρα από την εικόνα που βγάζουμε προς το έξω. Αφορά στον εσωτερικό κόσμο μας και την άποψη που επιθυμούμε να έχουν για εμάς οι άνθρωποι που μας ενδιαφέρουν.

#2 Ποιο είναι το πρόβλημα που με βασανίζει κάθε πρωί;

Ξυπνάς με ένα βάρος. Σε απασχολεί ένα ζήτημα. Αν δεν θέλεις να το επικοινωνήσεις και να το συζητήσεις με κάποιον, κάντο με τον εαυτό σου. Ανάλυσε τι σε ενοχλεί, τι σε στενοχωρεί και προσπάθησε να βάλεις σε μια τάξη τη σκέψη σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα βγεις από το αδιέξοδο που βρίσκεται και μια καλύτερη ημέρα θα έρθει στη ζωή σου.

#3 Ποια πράγματα/μέρη/συνήθειες/άνθρωποι με γεμίζουν ενέργεια;

Μπορεί αυτό το ερώτημα να σου φαίνεται εύκολο, όμως δεν είναι. Περιβάλλεσαι από δεκάδες ανθρώπους, έχεις αναρωτηθεί με ποιους πραγματικά νιώθεις ευτυχισμένος; Πού σου αρέσει να βρίσκεται και πού δυσανασχετείς; Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να τα θέτουμε καθημερινά στον εαυτό μας, αποφεύγοντας έτσι να ανεχόμαστε καταστάσεις που, τελικά, μας ενοχλούν.

Jenny.Gr
Freepik

#4 Τι θα ήθελα να κάνω, αν ήξερα ότι δεν θα γινόταν να αποτύχω;

Αυτή είναι σίγουρα η πιο απελευθερωτική ερώτηση που μπορείς να θέσεις στον εαυτό σου. Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα «αν» ούτε ο φόβος ούτε η ανασφάλεια για την αποτυχία και το αύριο που πλησιάζει, πώς θα ήταν η ζωή σου; Τι θα έκανες διαφορετικά; Πώς θα σκεφτόσουν το μέλλον σου; Οι απαντήσεις που θα δώσεις αποτελούν τη βάση για ένα καλύτερο αύριο.

#5 Τι λαχταρά η καρδιά μου;

Κλείσε τα μάτια και σκέψου το για λίγο. Αυτή η απάντηση μπορεί να εκπλήξει ακόμα και εσένα την ίδια. Η αυτογνωσία της τρέχουσας κατάστασης και η επιθυμία για την πραγμάτωση νέων σχεδίων είναι δύο βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθήσεις πριν λάβεις μία απόφαση.

#6 Τι δεν λειτουργεί, τι δεν πηγαίνει καλά σε αυτή τη φάση της ζωής μου;

Οι άνθρωποι τείνουμε να αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που μας πληγώνουν και μας στρεσάρουν. Και μπορούμε να ακολουθούμε αυτή την τακτική για χρόνια, αντί να πάρουμε την απόφαση να σταθούμε ενώπιον των προβλημάτων και να τα λύσουμε. Αν δεν αναθεωρήσουμε τη στάση μας, δεν θα αλλάξει ποτέ η ζωή μας.

#7 Τι θα έκανες, αν ήξερες ότι σου απομένει ένας χρόνος ζωής;

Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι θα υπάρχουμε για πάντα σε αυτόν τον κόσμο. Ο χρόνος, όμως, κυλάει πολύ γρήγορα και η ζωή είναι σύντομη για να μην κάνουμε όλα όσα λαχταράει η ψυχή μας. Αυτή η ερώτηση έχει καθοριστική επίδραση, αφού αποσκοπεί να σε βγάλει από τη ζώνη ασφαλείας σου και να σε ωθήσει να κυνηγήσεις τα όνειρά σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.