WELL BEING

Τελικά, μαθαίνουμε από τα λάθη μας; Η επιστημονική απάντηση


JTeam

3 Οκτωβρίου 2024

Τελικά, μαθαίνουμε από τα λάθη μας; Η επιστημονική απάντηση
Unsplash
Άραγε τα λάθη λειτουργούν σαν μαθήματα ή παραμένουν απλώς παθήματα

Όλοι σε αυτό τον πλανήτη έχουμε κάποια εκ γενετής και κάποια επίκτητα χαρακτηριστικά. Η προσωπικότητά μας μπορεί να έχει κοινά στοιχεία με αυτά της μητέρας ή του πατέρα μας, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι η ίδια. Ο καθένας έχει ακολουθήσει τη δική του διαδρομή και έχει κάνει τα δικά του λάθη. Η προσωπικότητα θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει με την πλαστελίνη, αφού μπορείς να την πλάσεις και να την αναδιαμορφώσεις, όπως ακριβώς επιθυμείς, προκειμένου να γίνεις το άτομο που φιλοδοξείς.

Είναι ευρέως γνωστό πως ένα μέρος της προσωπικότητάς μας επηρεάζεται από τα γονίδιά μας. Σύμφωνα με την επιστήμη, το 30% - 60% του χαρακτήρα μας μπορεί να το κληρονομήσουμε από γονείς ή παππούδες. Το υπόλοιπο μέρος σχετίζεται με την ανατροφή που έχουμε λάβει, τα ερεθίσματα που μας έχουν δοθεί, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο έχουμε μεγαλώσει. Ο άνθρωπος που είσαι σήμερα αποτελεί έναν συνδυασμό των εμπειριών, των βιωμάτων και των γνώσεών σου.

Jenny.Gr
Freepik

Η προσωπικότητα μπορεί να αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου

Με την πάροδο του χρόνου, η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, η συναναστροφή με διαφορετικούς ανθρώπους και το επαγγελματικό περιβάλλον επιδρούν στην προσωπικότητά μας, ανοίγοντας νέες πόρτες. Όσα περισσότερα είναι τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε τόσο περισσότερο επηρεάζεται η δομή της προσωπικότητάς μας. Αν, λοιπόν, αναρωτιέσαι, αν μπορείς να αλλάξεις στοιχεία της μεγαλώνοντας, η απάντηση είναι καταφατική.

Όπως προκύπτει από τις έρευνες, από τα 20 ως 40 οι αλλαγές που παρατηρούνται στην προσωπικότητα είναι πολλές και σημαντικές. Όταν μπαίνεις στα 20 έχεις μια δική σου οπτική για τα πράγματα, κυριαρχείσαι από τον αυθορμητισμό και το συναίσθημα. Μεγαλώνοντας, η απόκτηση καινούργιων εμπειριών είναι αυτές που σε ωριμάζουν ως άνθρωπο και συμβάλλουν στη διεύρυνση των οριζόντων σου. Ακριβώς σε αυτή τη διαδικασία είναι που αναθεωρείς για ορισμένες πράξεις ή απόψεις, επεξεργάζεσαι περισσότερο τα δεδομένα και αποκτάς νέους τρόπους σκέψης.

Ως εκ τούτο, έχεις την ικανότητα να κρίνεις με περισσότερο ρεαλισμό τις θέσεις σου, να αντιληφθείς τα λάθη σου και να μάθεις μέσα σε αυτά, πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω. Αυτή η μετάνοια είναι που σε βοηθάει να προσπαθήσεις για την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.