WELL BEING

“Forest Bathing”: Η πιο απλή, αποτελεσματική και δωρεάν μέθοδος για ψυχική και σωματική υγεία


Άννα Καντζηλιέρη

14 Οκτωβρίου 2024

“Forest Bathing”: Η πιο απλή, αποτελεσματική και δωρεάν μέθοδος για ψυχική και σωματική υγεία
Unsplash
Το «Forest Bathing» είναι ένα δώρο που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου

Μία βόλτα στη φύση είναι αρκετή για να σε χαλαρώσει, να καθαρίσει τη σκέψη σου και να φέρει το χαμόγελο στα χείλη σου. Από το περπάτημα στο πάρκο, το τρέξιμο δίπλα στη θάλασσα και το κολύμπι μέχρι το camping στο βουνό, όλα επηρεάζουν το σώμα και το πνεύμα μας. Η επαφή με τη φύση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλή υγεία, όπως έχει αποδειχθεί επανελλημένως μέσα από επιστημονικές έρευνες.

Κι ενώ όλοι θεωρητικά γνωρίζουμε πόσο ευεργετικό είναι για τον οργανισμό μας η έξοδος στη φύση, τις πλείστες φορές επιλέγουμε να μείνουμε στο σπίτι και να χαζέψουμε στα social media ή στην τηλεόραση. Μια πρόσφατη μελέτη έκανε αναφορά στον όρο «Forest Bathing», απαριθμώντας τα πολλαπλά οφέλη που έχει για τη σωματική και ψυχική υγεία μας, ενώ, παράλληλα, μας προστατεύει από τον καρκίνο.

Τι είναι το «Forest Bathing» που έχει γίνει trend

Τι σημαίνει, όμως, «Forest Bathing»; Πρόκειται για μια τεχνική που προέρχεται από την Αρχαία Ιαπωνία και κάνει λόγο για έναν θεραπευτικό τρόπο σύνδεσης με τη φύση. Το «μπάνιο στο δάσος», όπως θα το χαρακτηρίζαμε στην ελληνική γλώσσα, είναι ένα είδος αισθητηριακής χαλάρωσης που έχει ως στόχο την ουσιαστική ξεκούραση και σύνδεση με τον εσωτερικό κόσμο σου, ενώ βρίσκεσαι στο δάσος.

Βασική αρχή του «Forest Bathing» είναι το περπάτημα ανάμεσα στα πανύψηλα δέντρα και την υπόλοιπη πανίδα που υπάρχει σε ένα δάσος, ακούγοντας τους ήχους των φύλλων και των πουλιών. Αυτή τη στιγμή, η επαφή με τον χρόνο χάνεται. Το κινητό μένει κλειστό στην τσάντα και εσύ έχεις την ευκαιρία να συνδεθείς με το φυσικό περιβάλλον σου και να απομακρυνθείς - έστω και για λίγο - από τη διαδικτυακή κοινότητα που σε κρατάει φυλακισμένο σε έναν πλασματικό κόσμο.

Jenny.Gr
Freepik

Εκεί, στο δάσος, νιώθεις την απόλυτη απελευθέρωση, περνάς χρόνο με τον εαυτό σου - που στην εποχή μας συμβαίνει σπάνια - και το μυαλό σου γεμίζει με θετικές σκέψεις. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί πως η έκθεση στη φύση βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση εμφάνισης του διαβήτη, ωφελεί την καρδιά και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Ακόμα, η επαφή με τη φύση συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άγχους και στην καταπολέμηση των αρνητικών συναισθημάτων που μας καταβάλουν στην καθημερινότητα.

Και μπορεί στην Ελλάδα η πλειονότητα των ανθρώπων να αψηφούν ή να αγνοούν πόσο καλό κάνει στην υγεία μας η έκθεση στη φύση, ωστόσο στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα αυτή η μέθοδος λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη. Η σημαντικότητα και η αποτελεσματικότητα της πρακτικής αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι συνιστάται από τους γιατρούς. Αν, δηλαδή, ο γιατρός παρατηρήσει ανεβασμένη αρτηριακή πίεση ή αυξημένο άγχος, θα σου προτείνει να περάσεις ένα Σαββατοκύριακο ή και περισσότερες ημέρες στο βουνό.

Το «Forest Bathing», λοιπόν, είναι μια αποτελεσματική μέθοδος και ένας ακόμη λόγος για να βγεις από το σπίτι σου και επιστρέψεις εκεί όπου ανήκεις: Στη φύση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.