UPDATE

Βιοφιλία: Η νέα τάση στα ταξίδια, σε φέρνει πιο κοντά στη φύση για όλους τους σωστούς λόγους


Ερασμία Αρβανιτά

30 Ιουνίου 2024

Βιοφιλία: Η νέα τάση στα ταξίδια, σε φέρνει πιο κοντά στη φύση για όλους τους σωστούς λόγους
Unsplash/Kalen Emsley
Κάθε μορφή σύνδεσης με τη φύση, είναι ο πιο αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος για να διώξεις το άγχος και το στρες από τη ζωή σου

Περνάς ένα ηλιόλουστο πρωινό περπατώντας σε ένα καταπράσινο μέρος λίγο πιο έξω από την Αθήνα. Απευθείας, αισθάνεσαι ήμερος, χαλαρός, γαλήνιος. Δεν ξέρεις ακριβώς γιατί, αλλά αντιλαμβάνεσαι πως το «κάλεσμα» της φύσης είναι πολύ δυνατό. Πίσω από αυτά τα συναισθήματα, όμως, βρίσκεται κάτι πιο βαθύ. Κάτι, που είναι γνωστό με τον όρο βιοφιλία, δηλαδή η έμφυτη αγάπη και σύνδεση που νιώθει κάθε άνθρωπος με τη φύση και τον φυσικό κόσμο.

Η βαθύτερη επιθυμία μας για επαφή με όλες τις μορφές ζωής, έγινε δημοφιλής από τον βιολόγο και ερευνητή, Έντουαρντ Όσμπορν Γουίλσον, και το βιβλίο του «Biophilia», το 1984. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, αναπτύσσεται η θεωρία ότι από τη στιγμή που εξελίχθηκε ο άνθρωπος ως είδος στη φύση, εκεί νιώθει πως είναι το «σπίτι» του, εκεί αισθάνεται ειρηνικά. Και σήμερα, τα ερευνητικά στοιχεία καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα: η φύση, μας κάνει καλό.

Μια μεγάλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι η επαφή με τη φύση για 120 λεπτά την εβδομάδα, έκανε τους ανθρώπους να αναφέρουν ότι ένιωθαν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι. Άλλες μελέτες, έχουν καταλήξει στο ότι οι άνθρωποι, όχι μόνο αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι και αγχωμένοι αφού παρατηρούν τη φύση γύρω τους, αλλά νιώθουν πιο ήρεμοι, πιο χαρούμενοι, ακόμα και ενθουσιασμένοι. Με απλά λόγια, κάθε μορφή σύνδεσης με το φυσικό περιβάλλον, είναι ο πιο αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος για να διώξουμε το άγχος και το στρες από τη ζωή μας.

Jenny.Gr
Unsplash/James Donaldson

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική διάσταση του όρου, με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, o φυσιολατρικός τουρισμός ή οικοτουρισμός, ως ακρογωνιαίος λίθος της βιοφιλίας έχει και σημαντική οικονομική επιρροή. Υπολογίζεται, πως παράγει έσοδα που ξεπερνούν τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Παράλληλα, προσφέρει οικονομική αξία 44 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή περισσότερο από το μισό του συνολικού ΑΕΠ του κόσμου.

Στο μεταξύ, υπολογίζεται πως η σύνδεση μεταξύ της φύσης, του τουρισμού και της οικονομίας, πρόκειται να γίνει ακόμη πιο ισχυρή, καθώς περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν, ιδίως μετά την πανδημία COVID-19. Το οικονομικό αποτύπωμα των ταξιδιών και του τουρισμού αντιπροσώπευε το 9,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2023 και πρόκειται να σπάσει όλα τα ρεκόρ το 2024 στα 11,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Jenny.Gr
Unsplash/ Urban Vintage

Η θεραπευτική δύναμη της φύσης

Η σύνδεση με τη φύση κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία, για κάθε σωστό λόγο.

  • Μειώνει το στρες

Οι χώροι πρασίνου και η φύση έχουν ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα, μειώνοντας τις ορμόνες του στρες και προάγοντας τη χαλάρωση.

  • Ανεβάζει τη διάθεση

Το να περνάμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους αυξάνει τη σεροτονίνη, η οποία είναι ένας νευροδιαβιβαστής που συνδέεται με την καλύτερη διάθεση, οδηγώντας σε λιγότερο άγχος και κατάθλιψη. Παράλληλα, η έκθεση στο ηλιακό φως βοηθά στη ρύθμιση των προτύπων ύπνου. Αν κοιμόμαστε καλά, έχουμε και καλύτερη διάθεση την επόμενη μέρα.

  • Μειώνει την ψυχική κόπωση

Η φύση ενθαρρύνει την ενσυνειδητότητα και μειώνει την ψυχική κόπωση. Η ενασχόληση με τον φυσικό κόσμο μπορεί να μας βοηθήσει να εστιάζουμε στα σημαντικά, να εστιάζουμε στο τώρα, μειώνοντας την υπερβολική σκέψη και την πνευματική κόπωση.

  • Βελτιώνει τους κοινωνικούς δεσμούς

Είτε πρόκειται για ομαδικές δραστηριότητες είτε για κοινή χρήση υπαίθριων χώρων, η κοινωνικοποίηση στη φύση δημιουργεί μια αίσθηση του ανήκειν.

  • Βελτιώνει την ψυχική ευεξία

Η άσκηση στη φύση βελτιώνει και τη συνολική ψυχική ευεξία. Η άσκηση στην ύπαιθρο ενισχύει την αυτοεκτίμηση, βελτιώνει τη σκέψη και παρέχει μια αίσθηση ολοκλήρωσης.

  • Ενισχύει τις γνωστικές ικανότητες

Η έκθεση στη φύση πυροδοτεί τη δημιουργικότητα και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Ο χρόνος που αφιερώνουμε στο φυσικό περιβάλλον συνδέεται με βελτιωμένη σκέψη και μεγαλύτερη ικανότητα για καινοτόμες ιδέες.