WELL BEING

Η νευροεπιστήμη τονίζει: Το 1 πράγμα που πρέπει να κάνεις καθημερινά για να γίνεις εξυπνότερος και πιο διορατικός


JTeam

8 Απριλίου 2025

Η νευροεπιστήμη τονίζει: Το 1 πράγμα που πρέπει να κάνεις καθημερινά για να γίνεις εξυπνότερος και πιο διορατικός
Unsplash
Ναι, είναι στο χέρι σου και δεν το λέμε εμείς, αλλά η επιστήμη.

Όσο μεγαλώνουμε η ικανότητά μας να μαθαίνουμε νέα πράγματα ή να συγκρατούμε όλα όσα μαθαίνουμε μειώνεται. Το πέρασμα των χρόνων φθείρει το μυαλό μας, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερα αντανακλαστικά απ’ όσα είχαμε στα 20 και στα 30 μας. Σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη, βέβαια, υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε υγιές το μυαλό μας, προσθέτοντας μια ασπίδα προστασίας γύρω του. Ποιος είναι αυτός; Τον γνωρίζεις και ίσως να τον έχεις ήδη εντάξει στην καθημερινότητά σου.

Καθώς περνάμε τη μία δεκαετία μετά την άλλη, ο φλοιός του εγκεφάλου γίνεται πιο λεπτός, ειδικά στον μετωπιαίο λοβό, που είναι η περιοχή η οποία ευθύνεται για τη μνήμη, την επεξεργασία συναισθημάτων, την επίλυση προβλημάτων, τον έλεγχο των παρορμήσεων και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Παράλληλα, το πέρασμα του χρόνου φθείρει και περιοχές του κροταφικού λοβού, δηλαδή του τμήματος που μας βοηθάει να μιλάμε, να γράφουμε και να διαβάζουμε. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, επίσης, πως ο χρόνος επηρεάζει τις γνωστικές ικανότητές μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

Πώς να κρατήσεις τον εγκέφαλό σου υγιή, σύμφωνα με την νευροεπιστήμη

Η νευροεπιστήμη τονίζει πως το ένα και μοναδικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε καθημερινά, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα υγιές μυαλό, θα γίνουμε εξυπνότεροι και πιο διορατικοί είναι να γυμναζόμαστε. Η άσκηση μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ιππόκαμπου του εγκεφάλου ακόμα και στις ηλικίες των 60 και των 70 ετών, προστατεύοντας τη μνήμη που επηρεάζεται από το πέρασμα των χρόνων.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2023 στο «Journal of Epidemiology and Community Health» διαπίστωσε πως ότι μόλις 6 με 10 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης μπορούν να προστατέψουν τη μνήμη μας και να βελτιώσουν σημαντικά τις γνωστικές μας δεξιότητες. Η επιθυμία μας να είμαστε οργανωτικοί, να ιεραρχούμε σωστά τις προτεραιότητές μας και να προγραμματίζουμε τις υποχρεώσεις μας, χωρίς να ξεχνάμε, μπορεί να εξασφαλιστεί μέσα από την άσκηση. Ακόμα κι αν γυμνάζεσαι μερικές φορές την εβδομάδα, προσπάθησε τις υπόλοιπες να περπατάς, να κάνεις jogging ή ποδήλατο, μένοντας σε κίνηση.

Jenny.Gr
Pexels

Παράλληλα, οι ερευνητές τονίζουν πως όσα περισσότερα ερεθίσματα δίνουμε στον εγκέφαλό μας τόσο περισσότερο τον κρατάμε σε εγρήγορση. Η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, το ξεκίνημα μιας καινούργιας δραστηριότητας, το διάβασμα βιβλίων, η λύση σταυρολέξων, η παρακολούθηση ντοκιμαντέρ είναι μόνο μερικές προτάσεις που πράγματι βοηθούν στην καλή διατήρηση του εγκεφάλου μας. Όσο απαιτητική κι αν είναι αυτή η διαδικασία, η προσπάθεια αξίζει τον κόπο.

Οι νευροεπιστήμονες ισχυρίζονται πως αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η συνεχής προσπάθεια. Όσο πιο σκληρά δουλεύουμε και όσες περισσότερες προκλήσεις αποδεχόμαστε τόσο βελτιωνόμαστε. Έχοντας υπομονή και επιμονή μπορούμε πραγματικά να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και να προφυλάξουμε τον εγκέφαλό μας από τη φθορά του χρόνου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.