5 λόγοι για τους οποίους ακόμα και οι πιο αξιόπιστοι και έμπιστοι άνθρωποι λένε ψέματα
JTeam
21 Απριλίου 2025

Δεν είναι όλα τα ψέματα κακοπροαίρετα ή επιζήμια. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι να καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα τον σκοπό, το κίνητρο και την αιτία πίσω από κάθε ψέμα, ανεξάρτητα από το ποιος το λέει. Πολλοί από εμάς έχουμε στο μυαλό μας πως ορισμένοι άνθρωποι του κύκλου μας δεν έχουν πει και δεν πρόκειται να πουν ποτέ ψέματα, διότι είναι ειλικρινείς και αυθεντικοί χαρακτήρες. Κι ενώ εμείς δεν έχουμε καμία απολύτως δεύτερη σκέψη για την προσωπικότητά τους, η επιστήμη έρχεται να μας «ξυπνήσει», ωθόντας μας να αναθεωρήσουμε.
Είτε το πιστεύουμε είτε όχι, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων έχει πει ψέματα - άλλοτε σοβαρά και άλλοτε όχι - για λόγους που ούτε εσύ μπορείς να φανταστείς. Σύμφωνα με την ψυχολογία, ακόμα και οι πιο έμπιστοι και αξιόπιστοι άνθρωποι έχουν πει αρκετές φορές ψέματα για λόγους που δεν είναι προφανείς, αλλά υπάρχουν. Ακολουθούν τα πέντε πιο συχνά παραδείγματα. Μήπως, τελικά, έχεις υπάρξει και εσύ σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες και δεν το γνωρίζεις (ακόμα);

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που οδηγούν ειλικρινείς ανθρώπους στο ψέμα;
#1 Για να σε εντυπωσιάσει
Το να πει κανείς ψέματα για να φανεί πιο εντυπωσιακός είναι, μακράν, το πιο διαδεδομένο κίνητρο. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδιαίτερα υψηλή αυτοεκτίμηση και πίστη στον εαυτό τους. Συχνά νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά ελκυστικοί, έξυπνοι ή πιστεύουν ότι τους λείπει η γοητεία και το ενδιαφέρον ως προσωπικότητα. Για να αντισταθμίσουν αυτές τις εσωτερικές ανασφάλειες, μπορεί να καταφύγουν σε υπερβολές ή ψεύδη, ώστε να φανούν πιο συναρπαστικοί ή επιτυχημένοι.
#2 Για να αποφύγει κάτι
Ο καθένας από εμάς μπορεί να λέει ψέματα για να αποφύγει διάφορες καταστάσεις, όπως μια επόμενη συνάντηση, περισσότερο χρόνο μαζί, μια βαρετή δραστηριότητα, μια έξοδο με τους φίλους ή την οικογένεια. Οι περισσότεροι, ωστόσο, αποφεύγουν τη σύγκρουση, οπότε το ψέμα - ως μηχανισμός αποφυγής - μοιάζει «λογικό» παρόλο που μακροπρόθεσμα είναι καταστροφικό για τις σχέσεις.
#3 Για να κρύψει κάτι
Αν μόλις ξεκίνησες να βγαίνεις με κάποιον και ανακάλυψες πως έχει πει ψέματα για κάτι, ίσως είναι η στιγμή να βάλεις μια τελεία σε αυτό το φλερτ. Όταν πρόκειται, ωστόσο, για μια μακροχρόνια σχέση, το θέμα γίνεται σίγουρα πιο περίπλοκο. Είναι σημαντικό να μπορείς να ξεχωρίζεις τις καταστάσεις και να κατανοείς τους λόγους. Αν ένα καινούργιο πρόσωπο στη ζωή σου δείχνει τέτοια σημάδια από την αρχή, το μήνυμα είναι απλό και απολύτως κατανοητο: Φύγε προτού δεθείς περισσότερο.
#4 Για να αποφύγει τη λήψη απόφασης
Ένας από τους πιο διαδεδομένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι λένε ψέματα είναι η αμηχανία ή η δυσκολία να πάρουν αποφάσεις. Ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου μπορεί να λέει ψέματα απλώς και μόνο επειδή δεν ξέρει τι θέλει, δεν μπορεί να αποφασίσει τι θέλει ή αγχώνεται να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Έτσι, αντί να σκεφτεί, επιλέγει το ψέμα, που φαντάζει ως η πιο άμεση και ανώδυνη λύση στο πρόβλημά του.
#5 Για να σε χειραγωγήσει
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που θα γνωρίσεις κατά τη διάρκεια της ζωής σου δεν είναι ψεύτες ή χειριστικοί, κάποια στιγμή θα πέσεις πάνω σε έναν τέτοιο (τουλάχιστον έτσι λένε οι πιθανότητες). Αν βγαίνεις με κάποιον που λέει γενικότερα ψέματα και έχει χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν μια χειριστική προσωπικότητα, θα το καταλάβεις από διάφορα σημάδια που «μιλούν» χωρίς να έχουν στόμα. Του αρέσει να είναι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής, παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα σε κάθε ιστορία, συχνά έχει έντονες διακυμάνσεις τόσο στις φιλικές όσο και στις ερωτικές σχέσεις. Αν αυτά τα στοιχεία σου είναι γνώριμα, καλό θα ήταν να είσαι πιο προσεκτικός.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.