WELL BEING

Η κοινή, αλλά πολύ επικίνδυνη, φράση που χρησιμοποιούν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους


Άννα Καντζηλιέρη

10 Μαΐου 2025

Η κοινή, αλλά πολύ επικίνδυνη, φράση που χρησιμοποιούν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους
Freepik
Αυτή η φράση αποτελείται από μόλις δύο λέξεις, αλλά μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών.

Οι γονείς μαθαίνουν να είναι γονείς, καθώς το παιδί τους μεγαλώνει, δημιουργεί την προσωπικότητά του και έρχεται σε επαφή με τον κόσμο. Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για έναν πολύ απαιτητικό ρόλο, με πολλές ευθύνες και άγχη, που συχνά ξεπερνά τα προσωπικά όρια και σε φέρνει αντιμέτωπο με την εσωτερική δύναμη και την υπομονή σου. Κάθε γονιός προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για το παιδί του, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι αλάνθαστος. Στο τέλος της ημέρας, το σημαντικό είναι να αναγνωρίζει τα λάθη του και να προσπαθεί να τα διορθώσει, πριν να είναι αργά.

Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, ένα από τα πιο συχνά και σοβαρά λάθη που κάνουν οι γονείς, είναι ότι δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία στα συναισθήματα των παιδιών τους. Θεωρούν τα προβλήματά τους αμελητέα, ανούσια ή ασήμαντα και δεν μπαίνουν στη διαδικασία να τα συζητήσουν και να τα επεξεργαστούν. Αν εκείνοι δεν στηρίξουν και δεν συμβουλέψουν τα παιδιά τους, τότε ποιος θα το κάνει;

Υπάρχει μια κοινή φράση, την οποία οι περισσότεροι γονείς χρησιμοποιούν στην ανατροφή των παιδιών τους, πιστεύοντας ότι έτσι τα δυναμώνουν ή τα ωθούν στον «σωστό» δρόμο. Στην πραγματικότητα, όμως, συμβαίνει το αντίθετο. Τα παιδιά επηρεάζονται αρνητικά ακούγοντας ξανά και ξανά τους γονείς τους να δίνουν αυτή την απάντηση, νιώθουν ανασφάλεια, αμηχανία και δεν μαθαίνουν τον τρόπο να σέβονται και να «αγκαλιάζουν» τα συναισθήματά τους. Ποια φράση είναι αυτή; Το «είσαι εντάξει».

Γιατί το «είσαι εντάξει» των γονιών προς το παιδί επηρεάζει αρνητικά την ανατροφή τους

#1 Ωθεί τα παιδιά να αμφιβάλουν για τα συναισθήματά τους

Όταν ένα παιδί είναι αναστατωμένο και ακούει από τη μητέρα ή τον πατέρα του τη φράση «είσαι εντάξει», βιώνει ένα συναισθηματικό μπέρδεμα. Δεν νιώθει «εντάξει», αλλά μπαίνει στη διαδικασία να αμφιβάλει για τα συναισθήματά του, επειδή ο γονιός τον έβαλε σε αυτή τη διαδικασία. Με την πάροδο του χρόνου, το παιδί αποσυνδέεται από τον εσωτερικό κόσμο του και μαθαίνει να μην εμπιστεύεται όσα νιώθει.

#2 Νιώθουν απόρριψη τη στιγμή που είναι ευάλωτα και χρειάζονται στήριξη από τους γονείς τους

Αυτή τη χρονική στιγμή, το παιδί νιώθει ευάλωτο και ίσως συναισθηματικά εκτεθειμένο. Οι γονείς, λοιπόν, δεν έχουν να κάνουν τίποτα άλλο πέρα από το να το αγκαλιάσουν και να του υπενθυμίσουν την αγάπη και τη στήριξή τους. Αντίθετα, όταν το αποστομώνουν, χρησιμοποιώντας τη φράση «είσαι εντάξει», του δημιουργούν μια αίσθηση απόρριψης και ανασφάλειας.

#3 Τους στερεί τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους

Όταν οι γονείς δεν δίνουν σημασία στα συναισθήματα των παιδιών τους, τα αποτρέπουν από το να εστιάσουν και να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους. Αντί να τους μάθουν πώς να τα διαχειρίζονται και να τα αντιμετωπίζουν, τους παρακινούν να τα αποφύγουν, εγκλωβίζοντάς τα μέσα τους.

#4 Διδάσκει ότι η αγάπη υπάρχει υπό όρους

Μπορεί να μην το καταλαβαίνουν, όμως χρησιμοποιώντας τέτοιες φράσεις, τα παιδιά λαμβάνουν το μήνυμα ότι πρέπει να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους και να μην εκφράζουν την αλήθεια τους. Αυτή η νοοτροπία, προκαλεί στα παιδιά αβεβαιότητα και ανασφάλεια, την ίδια στιγμή που δεν μπορούν να νιώσουν ελεύθερα και άνετα μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

#5 Προκαλεί στρες

Τα παιδιά που βρίσκονται σε συναισθηματική σύγχυση έχουν ανάγκη από στήριξη και φροντίδα. Όταν, λοιπόν, νιώθουν ότι οι γονείς τους τα απορρίπτουν, πιστεύουν πως δεν είναι ασφαλές να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Και όταν τα συναισθήματα δεν εκτονώνονται, το πρώτο που επηρεάζεται είναι το νευρικό σύστημα, προκαλώντας τους στρες - σε μια ηλικία που τα παιδιά δεν έπρεπε καν να γνωρίζουν τη σημασία αυτής της λέξης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.