“Να είσαι ο εαυτός σου”: Είναι η χειρότερη συμβουλή που μπορείς να δώσεις σε κάποιον, σύμφωνα με ψυχαναλυτές
JTeam
24 Ιουλίου 2025

Μία από τις πιο συχνές συμβουλές που ακούμε - ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας - είναι να «είμαστε ο εαυτός μας». Η αυθεντικότητα, η ακεραιότητα και η ασφάλεια που εμπεριέχει αυτή η φράση, είναι οι λόγοι που βρίσκουμε καταφύγιο στη σημασία της και προσπαθούμε να την τηρούμε σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Η άποψή, λοιπόν, των επιστημόνων της ψυχικής υγείας, ότι η συμβουλή «να είσαι ο εαυτός σου», είναι η χειρότερη συμβουλή που μπορεί να ακούσεις, προκαλεί προβληματισμό και φέρνει στο προσκήνιο καίρια ερωτήματα.
Σίγουρα, πρόκειται για μια καλοπροαίρετη συμβουλή, ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, μας κάνει καλό ή κακό; Αυτή η αμφισβήτηση γεννά καινούργιους κύκλους σκέψεων, προσπαθώντας να βγούμε από το «κουτί» και να συλλογιστούμε εκ νέου τα δεδομένα. Σύμφωνα με τους ψυχαναλυτές, δεν υπάρχει ένας και μοναδικός «εαυτός». Όλοι μας έχουμε διαφορετικές πλευρές, επιθυμίες και εσωτερικές φωνές, που έρχονται σε σύγκρουση κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε κάτι. Για παράδειγμα, η μία πτυχή σου θέλει να πάει γυμναστήριο, ενώ η άλλη προτιμά να «λιώσει» στον καναπέ, βλέποντας Netflix. Το να ζεις με εσωτερικές αντιφάσεις και εκ διαμέτρου αντίθετες επιθυμίες, δεν σε κάνει διπρόσωπο. Είσαι απλώς άνθρωπος.
Η συμβουλή που, πράγματι, θα σε αλλάξει/εξελίξει, δεν είναι το «να είσαι ο εαυτός σου»
Επιπλέον, ο τρόπος που υπάρχουμε σε αυτόν τον κόσμο, εξαρτάται από το πώς νιώθουμε: ξεκούραστοι ή κουρασμένοι, ήρεμοι ή στρεσαρισμένοι. Η συμπεριφορά μας διαμορφώνεται από το νευρικό σύστημά μας και τις συνθήκες που έχουμε καλλιεργήσει στην καθημερινότητά μας. Σε στιγμές έντασης, μπορεί να μοιραστείς σκέψεις που δεν θα έπρεπε να ειπωθούν, φέρνοντας αμηχανία τους γύρω σου. Παράλληλα, η ατάκα «είμαι απλώς ο εαυτός μου», χρησιμοποιείται πολλές φορές ως απάντηση σε μια αγενή, επιθετική ή αδιάκριτη συμπεριφορά. Αυθεντικότητα δεν σημαίνει να λέμε ή να κάνουμε ό,τι νιώθουμε, χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες. Σημασία δεν έχει μόνο το να είμαστε ειλικρινείς, αλλά και υπεύθυνοι.
Αντί, λοιπόν, να χάνεις τον χρόνο σου, επαναλαμβάνοντας αυτή την ξεπερασμένη συμβουλή, μπορείς απλώς να πεις «να ηγείσαι του εαυτού σου» - πρώτα σε εσένα τον ίδιο και μετά στους υπόλοιπους. Τι σημαίνει αυτή η φράση; Να αναγνωρίζεις τις πολλαπλές σου πτυχές - από τη θυμωμένη μέχρι την ανασφαλή - και να επιλέγεις ποια θα εμφανίζεται και πότε. Μην προσπαθείς, λοιπόν, να είσαι «ο αληθινός εαυτός σου» κάθε στιγμή. Δοκίμασε να είσαι ο σοφός εαυτός σου - εκείνος που έχει πλήρη αυτογνωσία των αναγκών του. Άλλωστε, αυτή η υπευθυνότητα, είναι πιο σημαντική από μία πλασματική αυθεντικότητα.
Και να θυμάσαι: είσαι πολλά πράγματα ταυτόχρονα, και αυτό είναι πλούτος - όχι αδυναμία. Αντί να ψάχνεις την απάντηση στο ερώτημα «ποιος είμαι στ’ αλήθεια;», προσπάθησε να ευθυγραμμίσεις τις εσωτερικές φωνές με τις αξίες σου. Δεν χρειάζεται να λες πάντα ό,τι νιώθεις. Το να παρατηρείς τον εσωτερικό κόσμο σου και να επιλέγεις συνειδητά τη συμπεριφορά σου είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Μάθε να διαχειρίζεσαι την «αλήθεια» σου με ευαισθησία και ενσυναίσθηση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.