Άσκηση και διαβήτης

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014

Η άσκηση βελτιώνει τη διαχείριση του διαβήτη και καθυστερεί την εμφάνιση του τύπου 2. Είτε έχετε διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2, ή αν είστε σε κίνδυνο για διαβήτη, καθιστώντας την άσκηση μέρος της ζωής σας, θα βελτιωθεί ο διαβήτη σας και θα μειωθούν οι επιπλοκές του.

Η αύξηση του καρδιακού ρυθμού σας - είτε με το περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμβηση - βοηθάει τον οργανισμό, να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά. Η άσκηση βελτιώνει επίσης, την κυκλοφορία του αίματος σε όλα τα όργανα, ειδικά στους νεφρούς, στον εγκέφαλο, στην καρδιά και στα μάτια, η οποία μπορεί να τραυματιστούν από την κακή διαχείριση του διαβήτη. Επιπλέον, οι ενήλικες που ασκούνται, θα καρπωθούν τα οφέλη από τη μείωση του στρες, τη μειωμένη LDL χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση και τον έλεγχο του βάρους. Επιπλέον, η άσκηση, όταν έχετε διαβήτη μειώνει το σάκχαρο του αίματος και βελτιώνει μεταβολισμό των πρωτεϊνών και του λίπους, επιβραδύνοντας βλάβη των οργάνων.

8 βήματα για αρχάριους:

1. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μιλήσει με το γιατρό σας, πριν ξεκινήσετε.

2. Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια

3. Προγραμματίστε τη διαδρομή σας. Βρείτε έναν υπαίθριο χώρο, έναν διάδρομο γυμναστικής, ή ένα εμπορικό κέντρο - υπάρχουν πολλές επιλογές, για να σας φιλοξενήσουν, σε οποιαδήποτε καιρική συνθήκη.

4. Θέστε έναν στόχο με βάση το χρόνο ή την απόσταση.

5. Φορέσετε ένα βηματόμετρο, για να καταγράφετε τα βήματά σας κάθε μέρα για μια εβδομάδα.

7. Προσθέστε 500 βήματα κάθε μέρα και αυξήστε σιγά σιγά, ώστε να φτάσετε τον στόχο που έχετε θέσει

8. Κρατήστε ένα αρχείο της ημερήσιας και εβδομαδιαίας απόστασης και των μετρήσεων του σάκχαρο του αίματος , πριν και μετά την άσκηση. Γράφοντας  την πρόοδό σας, μπορείτε να δείτε τα επιτεύγματά σας και να αυξάνετε κάθε φορά την απόσταση

Τι να κάνετε πριν την άσκηση: Καταναλώστε ένα μικρό σνακ ολικής αλέσεως ή με υδατάνθρακες μαζί με πρωτεΐνη, ώστε να σας παρέχει διαρκή ενέργεια, για τη δραστηριότητά σας. Θα χρειαστείτε περίπου 150 έως 200 θερμίδες, όπως είναι ½ φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης και ½ φλιτζάνι άπαχο γάλα, ή μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο.

Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια της άσκησης : Αν γυμνάζεστε για περισσότερο από μία ώρα, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον υδατάνθρακες, όπως, μισή μπανάνα ή μια χούφτα σταφίδες,  για την πρόληψη των  χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Πιείτε υγρά: Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, μείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας νερό. Αν τα ούρα είναι σκουρόχρωμα, να πιείτε παραπάνω  νερό έως ότου γίνουν διαυγή.

Τέλος, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε πρόγραμμα άσκησης, πρέπει να ελέγξτε το σάκχαρο στο αίμα σας και να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο, που μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε το γεύμα σας, ώστε να έχετε τα καύσιμα που το σώμα σας χρειάζεται.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.