WELL BEING FITNESS

Τα οφέλη της άσκησης στα παιδιά


26 Σεπτεμβρίου 2014

Μερικές φορές φαίνεται ότι η μάχη κατά της παιδικής παχυσαρκίας,  έχει διεξαχθεί μόνο στην κουζίνα. Όμως, εκτός από τη διατροφή, και ο αθλητισμός έχει επιπτώσεις στη μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά. Διότι, συχνά, τα παιδιά ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο μπροστά από την τηλεόραση, τον υπολογιστή και τα smartphone και παραμελούν το γυμναστήριο.

Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν, ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), από εκείνα που δεν δραστηριοποιούνται. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βρει ένα άθλημα ή μια δραστηριότητα που απολαμβάνει, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, πολεμικές τέχνες,  κολύμπι ή τρέξιμο, δεν έχει σημασία, αρκεί να κινείται.

Γενικά η σωματική δραστηριότητα βοηθάει τα παιδιά, να κάψουν θερμίδες και να έχουν  χαμηλά επίπεδα σωματικού λίπους. Επίσης,  διδάξτε τους, τα παιχνίδια που χρειάζονται κίνηση. Να θυμάστε, όμως ότι η επίδραση των αθλητικών δραστηριοτήτων στην παχυσαρκία, μπορεί να είναι διαφορετική ανάμεσα στα αγόρια και στα κορίτσια και στις ηλικιακές ομάδες. Επιπλέον, παίζει σημαντικό ρόλο εάν το παιδί έχει ένα υγιές σωματικό βάρος ή είναι υπέρβαρο.

Περιορίστε το χρόνο μπροστά στην οθόνη. Η παρακολούθηση της τηλεόρασης είναι μια παθητική δραστηριότητα, που ενθαρρύνει την καθιστική συμπεριφορά και συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους. Ο ελεύθερος χρόνος στον υπολογιστή είναι επίσης, συνδεδεμένος με την παχυσαρκία, γιατί, όπως η τηλεόραση, έτσι και ο υπολογιστής είναι μια παθητική δραστηριότητα.

Άρα, οι γονείς θα πρέπει να βεβαιωθείτε, ότι τα παιδιά σας κάνουν  αρκετή άσκηση. Όμως, πόση άσκηση είναι αρκετή; Τα παιδιά και οι έφηβοι, πρέπει να κάνουν 60 λεπτά ή περισσότερο σωματική δραστηριότητα καθημερινά. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να είναι χωρίς κίνηση για παρατεταμένες χρονικές περιόδους - όχι περισσότερο από 1 ώρα- εκτός εάν κοιμούνται. Και τα παιδιά σχολικής ηλικίας, δεν πρέπει να είναι ανενεργά,  για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 2 ώρες.

Επίσης, καλό είναι να βοηθήσετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων, κατάλληλες για την ηλικία τους. Μπορείτε, ακόμα, να βάλετε τη δραστηριότητα στις καθημερινές τους ρουτίνες, όπως να ανεβαίνουν τις σκάλες, αντί να παίρνουν το ασανσέρ. Τέλος, φροντίστε η γυμναστική να είναι διασκέδαση, έτσι ώστε τα παιδιά σας να την αγαπήσουν και να την αναζητάνε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.