WELL BEING FITNESS

Γυναίκες και ασκήσεις με βάρη: Δύο κόσμοι που πρέπει να συναντηθούν


1 Δεκεμβρίου 2014

Είναι γνωστό ό,τι οι ασκήσεις με βάρη τονώνουν τους μύες, αλλά επίσης, αυξάνουν τον μεταβολισμό, βελτιώνουν την καρδιά, τα οστά και τις αρθρώσεις. Ωστόσο, πάρα πολλές από εσάς, περνάτε μακριά από την αίθουσα γυμναστηρίου με τα βάρη. Επίσης, έρευνες αποκαλύπτουν ό,τι στη πραγματικότητα, μόνο το 20 τοις εκατό των γυναικών κάνουν δύο φορές την εβδομάδα, προπονήσεις με αντιστάσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί  πολλές φοβάστε, μήπως τραυματιστείτε ή μήπως γίνετε πολύ μυώδεις. Ήρθε λοιπόν η στιγμή, να σταματήσετε να φοβάστε τις ασκήσεις με βάρη και να δείτε τα αληθινά οφέλη.

Μια ανησυχία που έχουν οι γυναίκες, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, είναι ότι θα αποκτήσουν πάρα πολλούς μύες. Για να γίνετε όμως, σαν τον Schwarzenegger, θα πρέπει να έχετε τρία πράγματα: τεστοστερόνη, που έχουν οι άνδρες, να παίρνετε επιπλέον θερμίδες και να ασκήστε εντατικά με σκοπό την αύξηση μιας συγκεκριμένης μυϊκής ομάδας. Όμως, εσείς δεν έχετε τόση πολύ τεστοστερόνη, για να αποκτήσετε μύες σαν τους άντρες και εάν δεν το έχετε θέσει σαν στόχο, τότε δεν θα φουσκώσετε ξαφνικά. Αντιθέτως, πρέπει να γνωρίζετε ό,τι εάν αρχίσετε να κάνετε ασκήσεις με βάρη, ο μεταβολισμός σας θα αυξηθεί, με αποτέλεσμα να χάνετε κιλά πολύ πιο εύκολα. Επίσης, μελέτες διαπίστωσαν ό,τι οι γυναίκες που έκαναν μόλις 15 λεπτά προπόνηση δύναμης, έκαψαν περίπου 100 θερμίδες περισσότερες κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε σχέση με εκείνες που έκαναν άλλου είδους άσκηση.

Ένα άλλο θετικό είναι, ότι όσες κάνετε ασκήσεις με αντιστάσεις σε συνδυασμό με αερόβια προπόνηση, χάνετε πολύ πιο εύκολα λίπος, δείχνετε πιο σφιχτές και αυξάνετε η δύναμη σας. Αλλά, το πιο σημαντικό είναι ότι οι ασκήσεις με βάρη, μειώνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, διατηρώντας ισχυρή την οστική σας μάζα. Ενώ στην αερόβια προπόνηση, όπως είναι ο διάδρομος, επειδή το σωματικό βάρος είναι πάντα το ίδιο, το σώμα συνηθίζει τις δυνάμεις που του ασκούνται και επομένως δεν υπάρχει κάποιο όφελος στα οστά. Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας, το American College of Sports Medicine (ACSM) προτείνει 3 φορές την εβδομάδα ασκήσεις με αντιστάσεις.

Τέλος, όσο αφορά τις μελλοντικές μαμάδες, είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε για τα οικογενειακά βάρη που έρχονται. Σίγουρα έχετε ακούσει μια φίλης σας, που είναι νέα μαμά, να παραπονιέται ότι πονάει η πλάτη της, τα πόδια και τα χέρια, μετά από ώρες αγκαλιά με το μωρό. Άρα το καλύτερο είναι η πρόληψη. Πριν λοιπόν αρχίσετε και εσείς να διαμαρτύρεστε, δυναμώστε τους μύες σας και θα σηκώνετε το μωρό σας χωρίς αγκομαχητά και τραυματισμούς στα χέρια.

Ξεπεράστε τους φόβους σας και αρχίστε τις ασκήσεις με αντιστάσεις και επειδή απαιτούν σωστή γνώση της τεχνικής. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε από τον γυμναστή του γυμναστηρίου ή κάποιον personal trainer να σας κάνει μερικά μαθήματα, ώστε να σας δείξει πώς να κάνετε σωστά τις ασκήσεις και να σας φτιάξει ένα πρόγραμμα γυμναστικής ανάλογα με τους στόχους σας και τις φυσικές σας ικανότητες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.