WELL BEING FITNESS

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να ασκηθείτε;


15 Μαΐου 2016

0a3d065a184af9cc_20141210_SHOT01_344_edited.xxxlarge_2xκαθευα.jpg

Μερικοί άνθρωποι ξυπνάνε πρωί και πριν πάνε στη δουλειά, επισκέπτονται το γυμναστήριο. Κάποιο άλλοι δεν είναι πρωινοί τύποι, με αποτέλεσμα να ασκούνται αργά το βράδυ. Ποια όμως είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναστείτε; Ποια στιγμή μέσα στην ημέρα το σώμα μπορεί να έχει περισσότερη ενέργεια; Οι απαντήσεις δεν είναι μονομερείς, γιατί οι επιστήμονες συμφωνούν ότι υπάρχουν και θετικά και αρνητικά για όλες τις ώρες της ημέρας, όσο αφορά την άσκηση.

  • Πρωί

Το πρώτο θετικό στοιχείο της πρωινής γυμναστικής είναι ότι αποφεύγετε την πολυκοσμία του γυμναστηρίου. Όσο αφορά το τεχνικό κομμάτι, έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση το πρωί μπορεί να περιορίσει την πείνα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics διαπίστωσε ότι μόλις 45 λεπτά μέτριας πρωινής δραστηριότητας, μπορεί να μειώσει την όρεξη για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα. Όλα αυτά ακούγονται πολύ όμορφα, αλλά υπάρχουν και τα μειονεκτήματα. Και ένα από αυτά  είναι η δυσκαμψία. Ενώ κοιμάστε το βράδυ, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει και έτσι το πρωί έχετε λιγότερη ευελιξία κινήσεων. Άρα αν δεν είστε προσεκτικοί και δεν κάνετε σωστό ζέσταμα, μπορεί να τραυματιστείτε.

  • Μεσημέρι

Η μεσημεριανή προπόνηση ακούγεται λίγο δύσκολη υπόθεση, λόγω της δουλειάς. Όσοι όμως είστε από τους τυχερούς που μπορείτε να ενσωματώσετε την άσκηση στο μεσημεριανό σας διάλειμμα, τότε να το κάνετε. Το θετικό με τη μεσημεριανή προπόνηση είναι ότι δεν μπορείτε να την αναβάλετε τόσο εύκολα, όσο τη βραδινή όπου έχετε τη δικαιολογία της κούρασης ή ενός ξαφνικού δείπνου. Αλλά, το μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι συνήθως πηγαίνετε στο γυμναστήριο με άδειο στομάχι, που σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετά καύσιμα, για βγάλετε εις πέρας την προπόνηση. Από την άλλη μεριά, αν φάτε κανονικό γεύμα δεν θα μπορείτε να ασκηθείτε, γιατί θα νιώθετε φουσκωμένοι. Η λύση είναι να καταναλώσετε ένα μικρό σνακ, που θα σας παρέχει την κατάλληλη ενέργεια και δεν θα εμποδίσει την απόδοση σας.

  • Βράδυ

Το βράδυ είναι μια καλή ώρα για να πάτε στο γυμναστήριο, αφού η θερμοκρασία του σώματος έχει ανέβει, επιτρέποντας την ελαστικότητα των μυών και καθιστώντας τη σωματική άσκηση αρκετά αποτελεσματική. Όμως, από την άλλη μεριά τις βραδινές ώρες τα σχέδια σας μπορούν πιο εύκολα να ανατραπούν και έτσι να αναβάλετε την επίσκεψη σας στο γυμναστήριο. Επίσης, παρά το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθάει στον ύπνο, δεν ισχύει για όλους. Μερικοί άνθρωποι όταν γυρνάνε από το γυμναστήριο, νιώθουν μια υπερένταση, ώστε να μη μπορούν να κοιμηθούν. Για να αποφύγετε οποιαδήποτε παρεμβολή του βραδινού ύπνου, ασκηθείτε αμέσως μετά τη δουλειά.

Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του ωράρια και προγράμματα, γι αυτό και είναι στη δικαιοδοσία σας να εντοπίσετε την ιδανική στιγμή για να ασκήστε. Και όταν την ανακαλύψετε, το σώμα σας θα αρχίσει να αποδίδει καλύτερα εκείνη την ώρα της ημέρας από ό,τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.