Ο εγκέφαλος μας είναι σαν ένα ρολόι ή ένα πιάνο, χρειάζεται κούρδισμα για να λειτουργήσει. Όμως, πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι μπορείτε να κουρδίσετε τον εγκέφαλο σας και να μείνετε πνευματικά δραστήριοι, ακόμα και όταν περνάνε τα χρόνια; Η επιστήμη δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση, η αδράνεια επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες.
Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι η γυμναστική είναι ένα πολύτιμο μέσο που προσφέρει στον εγκέφαλο τα ίδια ευεργετικά οφέλη που δίνει στο σώμα. Η σωματική δραστηριότητα όχι μόνο βοηθάει τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά καθυστερεί και τη γήρανση.
Σε μια μελέτη που ονομάζεται Northern Manhattan χρησιμοποιήθηκαν 800 άνθρωποι με μέση ηλικία άνω των 65 ετών, οι οποίοι αξιολογήθηκαν για τη νοητική τους ικανότητα με βάση το τεστ δεξιοτήτων και της μαγνητικής τομογραφίας. Επίσης, ρωτήθηκαν και για το επίπεδο σωματικής τους δραστηριότητας, όπου το 90% των συμμετεχόντων ανέφεραν ελαφριάς έντασης άσκηση και το 10% μέτριας έως έντονης έντασης άσκηση.
Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν 7 χρόνια αργότερα με τα ίδια τεστ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέτρια έως έντονη άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να καθυστερήσουν τη γήρανση του εγκεφάλου έως και δέκα χρόνια. Όσοι συμμετέχοντες είχαν μια δραστήρια ζωή, είχαν βελτιωθεί όχι μόνο οι σωματικές μετρήσεις αλλά και τα αποτελέσματα τους στα τεστ για τις γνωστικές λειτουργίας.
Τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης κάθε εβδομάδα μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην υγεία και στη μνήμη. Είναι ανακουφιστικό να γνωρίζουμε ότι εάν γυμναζόμαστε επαρκώς μπορούμε να προλάβουμε τη γήρανση του εγκεφάλου και να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας και νόσου του Αλτσχάιμερ.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.