WELL BEING FITNESS

3 παράγοντες για να απολαμβάνεις τις online πρακτικές ευεξίας


Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης

7 Μαΐου 2020

3 παράγοντες για να απολαμβάνεις τις online πρακτικές ευεξίας

Τα online προγράμματα άσκησης και ευεξίας μπήκαν στην καθημερινότητα πολλών, ειδικά την τελευταία περίοδο. Όλα δείχνουν ότι ήρθαν για να μείνουν.

Η αλήθεια είναι ότι σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια εξοικείωση με Online μαθήματα yoga, σεμινάρια και προγράμματα ευεξίας.

Τώρα που και εμείς εδώ στην Ελλάδα, μπαίνουμε περισσότερο σε αυτή τη λογική, προκύπτουν απορίες, με την σημαντικότερη να είναι: «αξίζει να κάνω ένα Online πρόγραμμα;».

Η απάντηση που δίνω εγώ, δεν διαφέρει από αυτήν που θα πάρετε εάν μου κάνετε την ίδια ερώτηση για ένα δια ζώσης πρόγραμμα. Όταν το πρόγραμμα που επιλέγεις είναι καλό, ποιοτικό και ανταποκρίνεται σε αυτό που θες να πετύχεις, τότε φυσικά και αξίζει.

Γιατί να επιλέξεις μία ψηφιακή εμπειρία ευεξίας

Ποιοι είναι οι λόγοι για να επιλέξεις μία ψηφιακή εμπειρία, ενώ μπορείς να περιμένεις για την στιγμή που θα έχεις χρόνο και θα μπορείς να την κάνεις από κοντά;

Για να μην παραλείπεις κάτι που σου κάνει καλό

Ας πούμε σαν παράδειγμα, ότι επιθυμείς να κάνεις yoga. Παρόλα αυτά δεν έχεις την δυνατότητα ή τον χρόνο να πας σε ένα στούντιο, για 10 – 15 ημέρες ή και για περισσότερο. Σίγουρα επιλέγοντας να καλύψεις το κενό με online πρακτικές θα έχεις όφελος, κάτι που δεν θα συμβεί αν επιλέξεις την απραξία.

Το ίδιο ισχύει για οτιδήποτε σε δυναμώνει σε σωματικό, ψυχικό ή συναισθηματικό επίπεδο. Λειτουργεί όταν το κάνεις με συνέπεια και συχνότητα.

Γιατί είναι η ευκαιρία να έχεις πρόσβαση κάπου που ίσως πριν δεν είχες

Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος. Πολλές φορές κάνουμε επιλογές όχι γιατί είναι οι καλύτερες, αλλά γιατί είναι κοντά μας. Αν υπάρχει κάτι που θες πολύ να κάνεις, ξέρεις ότι είναι το κατάλληλο για εσένα και υπάρχει σε online εκδοχή, τότε γιατί να συμβιβαστείς με κάτι που σου ταιριάζει λιγότερο;

Γιατί είναι μία ευκαιρία να δεις πώς λειτουργούν οι πρακτικές σε πραγματικές συνθήκες

Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος σε μία online πρακτική. Συνήθως, επιλέγεις ένα πρόγραμμα, γιατί κάτι θέλεις να φέρεις στην ζωή σου μέσα από αυτό. Θέλεις να πετύχεις μία αλλαγή ή μια εξέλιξη. Αυτό δεν συμβαίνει στους 4 τοίχους του σεμιναρίου ή του μαθήματος. Μέσω ενός Online σεμιναρίου μπορείς να δεις ξεκάθαρα, πώς να εφαρμόζεις μία πρακτική στην καθημερινότητά σου.

Σαν συμπέρασμα, αυτό που εγώ σου προτείνω, είναι ότι όταν έχεις την δυνατότητα να κάνεις πράγματα από κοντά, ασφαλώς να τα κάνεις. Αν όμως η online δίοδος σου δίνει πρόσβαση σε δασκάλους, εμπειρίες και γνώσεις που δεν θα τις είχες αλλιώς, εκμεταλλεύσου το όσο περισσότερο μπορείς!

Εργαλεία και οι μέθοδοι όπως η yoga, ο διαλογισμός, το mindfulness κτλ. είναι πολύ μεγάλα και διαχρονικά. Κανένας μικροπαράγοντας, όπως σαν παράδειγμα, μέσα από ποιο μέσο λαμβάνεις την γνώση, δεν είναι ικανός να περιορίσει την αξία τους. Μπορείς να πάρεις σπουδαίο όφελος μέσα από ένα βιβλίο, ένα βίντεο, ή μία δια ζώσης συνάντηση. Βέβαια η εμπειρία που σου προσφέρει το κάθε ξεχωριστό μέσο, είναι διαφορετική. Εξίσου χρήσιμη όμως.

Κάθε διαφορετική εμπειρία, έχει κάτι λίγο διαφορετικό να σου δώσει. Σίγουρα επιλέγοντας να «συλλέξεις» αυτές τις διαφορετικές «όψεις» του ίδιου αντικειμένου, θα έχεις μία πιο πλήρη εικόνα. Αυτός είναι ο τρόπος για να εμβαθύνεις πραγματικά, σε αυτό που σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς.

3 παράγοντες που θα απογειώσουν την online πρακτική που θα διαλέξεις

Αφού κάνεις την επιλογή σου, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που εσύ ο ίδιος μπορείς να εξασφαλίσεις, προκειμένου να κάνεις μία όμορφη εμπειρία, ακόμα πιο όμορφη.

Πρόθεση

Το κατάλληλο πρόγραμμα ευεξίας έχει σημαντικά πράγματα να σου προσφέρει. Για να τα λάβεις χρειάζεται να είσαι πρόθυμος και ανοιχτός. Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό οι επιλογές σου να είναι το αποτέλεσμα συνειδητής και ξεκάθαρης πρόθεσης. Γιατί κάνεις αυτό το πρόγραμμα; Ποιος είναι ο απώτερος στόχος σου;

Όταν απουσιάζει η ξεκάθαρη πρόθεση, συμβαίνει να αντιμετωπίζει κανείς το πρόγραμμα «χαλαρά». Σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνει ακόμα, κάποιος να μην παρακολουθήσει καν ένα πρόγραμμα, για το οποίο μάλιστα έχει καταβάλει αντίτιμο. Φυσικά δεν αναφέρομαι στις περιπτώσεις όπου κάτι απρόοπτο συνέβη, αλλά σε εκείνες, όπου ο ενδιαφερόμενος δεν έδωσε την απαραίτητη σημασία και προτεραιότητα.

Αν παρατηρείς ότι εκδηλώνεις μία τέτοια συμπεριφορά, είναι χρήσιμο να αναστοχαστείς πάνω σε αυτό. Μήπως γίνεσαι αναβλητικός; Τι είναι αυτό που σε κρατάει πίσω, από το να προσφέρεις στον εαυτό σου κάτι που σου κάνει καλό; Μήπως οι στόχοι σου χρειάζονται ξεκαθάρισμα;

Η συμμετοχή με πρόθεση οπουδήποτε, είτε σε ψηφιακό και είτε φυσικό επίπεδο, θα σε κάνει να ευχαριστηθείς μία εμπειρία, και επιπλέον, να την αξιοποιήσεις όσο το δυνατό περισσότερο.

Προετοιμασία

Στον χώρο όπου θα κάνεις την Online πρακτική σου, φρόντισε να έχεις από την αρχή δίπλα σου ό,τι πρόκειται να χρειαστείς. Έτσι θα αποφύγεις να διακόψεις για να ψάξεις για ένα τετράδιο ή ένα στυλό.

Είναι σημαντικό επίσης να προετοιμάσεις το περιβάλλον και τις συνθήκες γύρω σου. Φρόντισε να έχεις ησυχία και ιδιωτικότητα. Κλείσε τις ειδοποιήσεις από το κινητό και τα παράθυρα άλλων ιστοσελίδων.

Διατήρησε τον χώρο συγυρισμένο. Όταν κάνεις μία πρακτική που στοχεύει στην σύνδεση με τον εαυτό σου, η όψη μίας ασυγύριστης επιφάνειας προκαλεί αναστάτωση σε ασυνείδητο επίπεδο. Μπορεί ακόμα και να σε παρασύρει σε σκέψεις τύπου «τι δουλειές έχω να κάνω μετά».

Παρατήρησε επομένως τι μπορεί να αποτελέσει πηγή περισπασμού και αφαίρεσε το από το οπτικό σου πεδίο. Ακόμα καλύτερο για μία πιο βαθιά εμπειρία, είναι να δημιουργήσεις «ατμόσφαιρα». Ένα κερί, ένα αρωματικό στικ κτλ, «οριοθετούν» ότι τώρα το δωμάτιο είναι ο χώρος της πρακτικής σου. Βοηθούν στο να πάρει σήμα ο εγκέφαλος ότι «τώρα εστιάζω σε αυτό».

Συμπεριφορά

Υιοθέτησε εκείνη την συμπεριφορά που θα είχες, αν βρισκόσουν σε διά ζώσης πρακτική μαζί με άλλους. Για παράδειγμα:

- Αν κάθεσαι, κάθισε ίσια.

- Φόρεσε τα ρούχα που θα φορούσες και έξω σε ανάλογη περίσταση.

- Μην τρως κατά την διάρκεια της πρακτικής ή μη μασάς τσίχλα

- Ακολούθησε την οδηγία ακούς όσο δύσκολη ή όσο εύκολη κι αν σου φαίνεται. Ο δάσκαλος έχει πάντα κάποιο λόγο που τη δίνει. Απόφυγε σκέψεις τύπου «αυτό το ξέρω» ή «αυτό δεν το καταφέρνω» που μπορεί να σε οδηγήσουν έξω από την πρακτική. Στο πλαίσιο ενός κανονικού μαθήματος θα συνέχιζες, συμπλέοντας με το υπόλοιπο γκρουπ. Το ίδιο χρειάζεται να κάνεις και εδώ.

Με απλά λόγια, σε ό,τι επιλέξεις να κάνεις, στοχάσου ποια εκδοχή του εαυτού σου θέλεις να συμμετέχει. Πάντα θα έχεις καλύτερη εμπειρία και μεγαλύτερο κέρδος, αν διαλέξεις την ενθουσιώδη, πρόθυμη και ενσυνείδητη πλευρά σου.

Αυτό ισχύει τόσο στον ψηφιακό όσο και στον φυσικό κόσμο. Η διαφορά είναι ότι στον ψηφιακό, έχεις ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη της δικής σου στάσης.

Παρατήρησε και επίλεξε ποιος θες να είσαι όταν «δεν σε βλέπει κανείς». Αν αυτό το αξιοποιήσεις σωστά, είναι ένα ανεκτίμητο μάθημα αυτοβελτίωσης.

Αυτή την περίοδο προσφέρω Online Small Group Τάξεις Yoga και ένα πλήρες τριήμερο Online Detox Retreat για την Άνοιξη, στις 15-16-17 Μαΐου που είναι περίοδος αποτοξίνωσης και επανεκκίνησης. Δες λεπτομέρειες εδώ και δήλωσε κλείσε την θέση σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.