WELL BEING FITNESS

H yoga instructor, Ειρήνη Σταμαδιάνου μας αποκάλυψε τα top μυστικά για να κάνουμε την τέλεια yoga


Έλενα Κρητικού

20 Ιουνίου 2020

H yoga instructor, Ειρήνη Σταμαδιάνου μας αποκάλυψε τα top μυστικά για να κάνουμε την τέλεια yoga

Yoga στα σανσκριτικά σημαίνει «ένωση», «σύνδεση», και είναι ένα πανάρχαιο φιλοσοφικό και πρακτικό σύστημα για την εσωτερική ενοποίηση του σώματος και του πνεύματος, του ανθρώπου και του σύμπαντος.

Από το 2015 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου και με αφορμή τη μέρα, αφεθήκαμε στις γνώσεις και τις συμβουλές της yoga instructor, Ειρήνης Σταμαδιάνου, με επιρροές από την acro yoga  και ειδίκευση στη hatha yoga, προκειμένου να μας μυήσει στον ιδιαίτερο κόσμο αυτής της γυμναστικής. 

Η αλήθεια είναι ότι έχω προσπαθήσει πολλές φορές, να ασχοληθώ με τη yoga αλλά έχω αποτύχει παταγωδώς να φανώ πιστή οπαδός των ασκήσεων. Είμαι σίγουρη όμως, πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εντάξει κανείς στην καθημερινότητά του αυτή τη μορφή γυμναστικής και οι παρακάτω απαντήσεις το επιβεβαίωσαν. Στο μυαλό μου, είχα πάντα τη yoga ως ένα σύνολο ασκήσεων που εναρμονίζουν το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή. Ποια είναι όμως, η τοποθέτηση της yoga instructor απέναντι σε αυτή την αίσθηση;

"Με τη yoga θα μπορούσε να πει κανείς πως γίνεται ένα είδος μεταμόρφωσης. Μεγαλώνει το εύρος της κίνησης, μεγαλώνει το εύρος της αναπνοής, διατείνονται και δυναμώνουν οι μύες συνολικά, μεγαλώνει η υπομονή μας και αυξάνονται καθημερινά οι προκλήσεις από τον ίδιο μας τον εαυτό", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ειρήνη. Ενώ προσθέτει, "Είμαστε καθημερινά σε ένα παιχνίδι εξέλιξης στην πρακτική μας, παίζουμε σαν παιδιά, θέλοντας να φτάσουμε ένα στόχο και τότε... Όταν τον πετύχουμε γινόμαστε ακόμη περισσότερο παιδιά". 

Λάτρεψα αυτή τη διατύπωση και τη σύνδεση της yoga με το υπέροχο δίδυμο "παιχνίδι- παιδί" κι έτσι θέλησα να μάθω περισσότερα γι΄ αυτήν την ομολογουμένως, θελκτική σχέση. Η Ειρήνη επιχειρεί να με βοηθήσει και τα καταφέρνει! "Θα έλεγα πως είναι ένα σύστημα εκγύμνασης που περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις ζωτικές μας ιδιότητες και λειτουργίες. Ας το φανταστούμε λίγο. Τοποθετούμε το σώμα μας σε μια στάση (asana), εκεί λοιπόν θα μείνουμε για λίγες αναπνοές".

jenny.gr

Πείθομαι και έχω πειστεί να δοκιμάσω, αλλά αυτή τη φορά, σωστά με όλη μου την ψυχή και το σώμα. "Θα προσπαθήσουμε να νιώσουμε ολόκληρο το σώμα μας εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη σωστή στάση του σώματός μας. Θα αναπνεύσουμε βαθιά. Θα εισπνεύσουμε και θα εκπνεύσουμε, περνώντας τον αέρα από τα ρουθούνια. Θα μείνουμε εκεί, παρατηρώντας τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας. Βλέπουμε πόσα πράγματα συμβαίνουν παράλληλα. Αποκτώντας επίγνωση των καταστάσεων που βιώνουμε, αναπτύσσουμε και ενεργοποιούμε την ενσυνείδησή μας". Κοντά της, νιώθω ότι το πέτυχα για πρώτη φορά σωστά!

Και ποια είναι άραγε, τα οφέλη μας σε αυτή τη μαγική διαδρομή, και κυρίως μπορεί κάποια στιγμή να αποκτήσουμε μέσα από τη yoga το σώμα που ονειρευόμαστε; "Η αυτοπεποίθησή μας ανεβαίνει, και κρατώντας ένα σταθερό πρόγραμμα στην πρακτική μας, θα δούμε το σώμα μας να γίνεται πιο ευλύγιστο και δυνατό, θα δούμε το σώμα που ονειρευόμαστε, ειδικά εάν συνδυάσουμε την πρακτική μας με μια σωστή διατροφή".

"Είμαστε καθημερινά σε ένα παιχνίδι εξέλιξης στην πρακτική μας, παίζουμε σαν παιδιά, θέλοντας να φτάσουμε ένα στόχο και τότε... Όταν τον πετύχουμε γινόμαστε ακόμη περισσότερο παιδιά"

jenny.gr

Αλήθεια, τι απαιτεί και πόσο εντατική πρέπει να είναι η άσκηση στην καθημερινότητα; "Αυτό που απαιτεί η yoga, είναι να απολαύσουμε την πρακτική και να βιώσουμε την στιγμή εκείνη. Όλα τα είδη yoga είναι σαν παιχνίδια με κοινούς παρονομαστές τους βασικούς κανόνες ως προς την στάση του σώματος και την φιλοσοφία της yoga με διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το ενδιαφέρον και τους στόχους, που θέτουμε στην εξέλιξη της πρακτικής. Ιδανικά, δοκιμάζουμε διάφορα είδη yoga που μας κινούν το ενδιαφέρον, σημαντικό είναι στην αρχή να βρούμε κάτι που να ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία μας".

Όπως προσθέτει η yoga instructor, "Να βρούμε τελικά κάτι που να μας αρέσει και να μείνουμε με σταθερότητα σε αυτό. Επίσης, είναι ενδιαφέρον να βάζουμε στόχους στην πρακτική μας, να καταφέρουμε να μπούμε σε μια στάση δύσκολη για το σώμα μας, να καταφέρουμε να μείνουμε συγκεντρωμένοι στην πρακτική μας με έναν ήσυχο νου. Θα βοηθούσε να υπάρχει μια συχνότητα μέσα στην εβδομάδα, ιδανικά 3 ή 2 φορές την εβδομάδα". 

Τι θα βοηθούσε περισσότερο, ώστε να μην τα παρατήσουμε στη μέση της διαδρομής και ποιες συνήθειες θα ήταν καλό να υιοθετήσουμε για να κάνουμε τη yoga τρόπο ζωής; "Καλό θα ήταν αυτά που αποκτούμε μέσω της πρακτικής να τα αφήνουμε να εισχωρούν στην καθημερινότητά μας, βιωματικά. Μια συνήθεια, που θα ήταν ωφέλιμη, είναι να αρχίσουμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας, όπως τη στάση του σώματός μας. Την αναπνοή μας, το περπάτημά μας. Όλα αυτά μπορούν να έχουν άμεσο αποτέλεσμα στη στάση του σώματος" .

jenny.gr

Όσο περιγράφει το μαγικό ταξίδι της μεταμόρφωσης, αναρωτιέμαι: "Θα μπορούσε η yoga να βοηθήσει στη μείωση του άγχους; Μαζί με τα κύρια οφέλη της, θα μπορούσε να βοηθήσει στο να μείνει ευκολότερα πχ, μια γυναίκα έγκυος; "Η yoga, όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι ένα σύστημα που περικλείει όλες τις ζωτικές ενέργειες που μας αποτελούν. Πολλές ασκήσεις επιδρούν στο νευρικό και στο ενδοκρινολογικό σύστημα, στα σημεία των αδένων, έτσι κατά την πρακτική έχουμε μεγαλύτερη τοπική αιμάτωση στις περιοχές των αδένων και των πλεγμάτων".

"Επιπλέον, οι ασκήσεις αναπνοών βοηθούν στην οξυγόνωση του οργανισμού, συμβάλλουν στη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων και στην χαλάρωση των μυών. Η yoga επιφέρει χαλάρωση και αυτοσυγκέντρωση, ένας ακόμη τρόπος να χαλαρώσουμε είναι να σκεφτόμαστε θετικά και να διαλογιζόμαστε πάνω σε θετικές σκέψεις, και γιατί όχι, και στους στόχους μας. Ο νους με τις ασκήσεις χαλάρωσης τονώνει την ψυχολογία μας και μπορούμε να γεμίσουμε με θετικές προβολές το νου μας.

Έτσι πχ, μπορώ να πιστέψω πως είμαι ικανός να κόψω το κάπνισμα και να καταφέρω πιο εύκολα να το πραγματοποιήσω. Μπορούμε να χαλαρώσουμε, να νιώσουμε αυτοπεποίθηση και να μην σκεφτόμαστε καν την ύπαρξη του άγχους, αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει σε ένα σώμα που δεν αμύνεται με το στρες". Άρα yoga σημαίνει, "αλλάζω στάση ζωής" ή διατηρώ τις παλιές συνήθειες και ανοίγω απλά έναν καινούριο δρόμο στη ζωή και την καθημερινότητά μου, περισσότερο ποιοτικό;

"Θα έλεγα, αλλάζω στάση ζωής. Η yoga αποτελεί ένα σύστημα αυτογνωσίας. Είναι σαν ένα κύμα αφύπνισης που μας καλεί να το εξερευνήσουμε. Με την πρακτική αυτή γίνονται αλλαγές, σε βιολογικό και σε πνευματικό επίπεδο. Μπαίνουμε βαθύτερα στον εαυτό μας, γνωρίζουμε καλύτερα τις πτυχές του. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον νου μας.

jenny.gr

Η yoga εισχωρεί τόσο έντονα σε τόσα βασικά επίπεδα στη ζωή μας, (πνευματικά , νοητικά, σωματικά),  στην καθημερινότητά μας και στον ίδιο μας τον εαυτό, που είναι σχεδόν αδύνατον να μην αλλάξουμε στάση ζωής".

"Η yoga αποτελεί ένα σύστημα αυτογνωσίας. Είναι σαν ένα κύμα αφύπνισης που μας καλεί να το εξερευνήσουμε"

Σώμα, πνεύμα και νους, λοιπόν συναντώνται στο μαγικό ταξίδι που επιφυλάσσει η yoga. Πώς κατέληξε όμως, όλο αυτό το πάθος να γίνει επάγγελμα; "Όταν άρχισα τα πρώτα μου μαθήματα ήταν σαν να ήξερα πια πως θέλω να είναι τόσο πολύ στην καθημερινότητά μου όλο αυτό, που ο μόνος τρόπος θα ήταν ίσως να διδάσκω και σε άλλους αυτό που αγάπησα! Άρχισα τo 2014, από τα πρώτα κιόλας μαθήματα άρχισα να νιώθω πιο όμορφα με το σώμα μου".

Όπως συνεχίζει η Ειρήνη, "Στο τέλος κάθε μαθήματος, ένιωθα πολύ έντονα το αίσθημα της ευγνωμοσύνης και αυτό ήταν κάτι που με πλημμύριζε και με έκανε να λιώνω από ευτυχία. Είδα το σώμα μου να αποκτά μεγαλύτερη ελαστικότητα και ενδυνάμωση και παρατήρησα πως αποκτούσα μεγαλύτερη επίγνωση του χώρου, του σώματος και της αναπνοής μου, είδα πως η εξελικτική πορεία στη yoga δε σταματά ποτέ. Μπορείς να εξελίσσεσαι συνεχώς, αρκεί να θέλεις. Σκέφτηκα που μπορεί να με πάει όλο αυτό; Και σε λιγότερο από έναν χρόνο άρχισα να εκπαιδεύομαι ως yoga instructor". 

Το πάθος, η αισιοδοξία της και και το γεγονός ότι η yoga την κάνει να "λιώνει από ευτυχία" είναι μερικοί μόνο λόγοι, για τους οποίους τόλμησα να πειραματιστώ ξανά με μερικές ασκήσεις, αλλά αυτή τη φορά, θα φροντίσω να πάρω βαθιές και σωστές εισπνοές και εκπνοές σαν να παίζω για πρώτη φορά ένα παιχνίδι, που στην πορεία είμαι σίγουρη ότι θα γίνει από τα αγαπημένα μου!

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.