WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οδηγός επιβίωσης σε ένα θορυβώδες γραφείο


20 Οκτωβρίου 2015

Woman-with-her-fingers-in-0151.jpg

Η ηρεμία και η ησυχία είναι ο μέγιστος παράγοντας συγκέντρωσης και παραγωγικότητας μέσα στο χώρο εργασίας μας. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό, καθώς είναι ελάχιστες έως μηδαμινές οι περιπτώσεις ανθρώπων που μπορούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό σε ένα θορυβώδες και ανάστατο περιβάλλον.

Το σύνηθες όμως είναι σχεδόν κανείς από τους συναδέλφους να μην καλλιεργεί ένα τέτοιου είδους περιβάλλον. Η τεχνολογία, όπως ένα κινητό που χτυπάει ή οι ήχοι που προέρχονται από έναν υπολογιστή, έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ της διάσπασης και της διανοητικής κόπωσης.

Έρευνα έδειξε μέσω προσομοιωτικών test των καθημερινών δραστηριοτήτων σε ένα γραφείο, την πραγματική αξία της ησυχίας. Τα άτομα κλήθηκαν να συνθέσουν κείμενα και να αναζητήσουν πληροφορίες, μερικά σε ένα ήσυχο περιβάλλον και μερικά σε ένα περιβάλλον που είχε άλλα άτομα να μιλούν. Οι εργαζόμενοι στον χώρο με την οχλαγωγία εκτέλεσαν 8,7% χειρότερα την αναζήτηση πληροφοριών και 10,6% χειρότερα τη σύνθεση κειμένων. Αυτό αθροιστικά σημαίνει περισσότερες ώρες απαιτούμενης εργασίας για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων και πολύ μεγαλύτερη εγκεφαλική κούραση.

Το εντυπωσιακότερο δεν όλων όσων διαπίστωσαν οι επιστήμονες είναι πως περισσότερο από όλα, αυτό που εξουθενώνει τον εγκέφαλο είναι οι ομιλίες χαμηλής έντασης, οι ψίθυροι, κουβέντες από διπλανά γραφεία που δεν τις καλοακούμε. Τότε ο νους προσπαθεί ασυνείδητα να συγκεντρωθεί στο να καταλάβει τι λέγεται και οδηγείται στα παράλογα levels αποσυγκέντρωσης.

Τί μπορείτε να κάνετε για να αποκτήσετε πολύτιμη ησυχία & γόνιμο έδαφος για συγκέντρωση;

1. Εάν αγαπάτε την ήρεμη μουσική, δοκιμάστε για κάποιες ώρες να βάλετε ακουστικά με μουσική σε χαμηλή ένταση. Θα σας ηρεμίσει και θα σας βάλει σε διαδικασία απρόσκοπτης δουλειάς.

2. Συζητήστε το με τους συναδέλφους με ευγένεια και παρακαλέστε τους αν είναι πιο διακριτικοί στις εκδηλώσεις τους και πιο ήρεμοι.

3. Βάλτε το κινητό σας στην αθόρυβη λειτουργία και ζητήστε από όσους συνεργάτες είναι εφικτό, να κάνουν το ίδιο.

4. Για δουλειές που απαιτούν μεγάλη συγκέντρωση, ζητήστε να δουλεύετε από το σπίτι περιστασιακά.

5. Δοκιμάστε ωτοασπίδες, εάν τις αντέχετε και δεν σας δημιουργούν άλλους είδους πίεση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.