WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτοπεποίθηση: Τι είναι και πως μπορούμε να την καλλιεργήσουμε


13 Νοεμβρίου 2015

fc7f6c78e2510a3216e4e02ab7b14506καθεα.jpg

Όταν νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, όλα γύρω μας κυλούν πιο ομαλά και ευχάριστα! Οι σχέσεις μας είναι πιο υγιείς, απολαμβάνουμε περισσότερο την παρέα των φίλων μας, τις ώρες της μοναξιάς μας, ζούμε έντονα γιατί δεν φοβόμαστε, συγχωρούμε ευκολότερα γιατί η αυτοαξία μας δεν προσδιορίζεται απ´ τις πράξεις των άλλων, δεν κρατάμε θυμούς, δεν νιώθουμε εκδίκηση και μπορούμε να προχωράμε και να ξεπερνάμε καταστάσεις που μας δυσκολεύουν. Για όλα αυτά όμως ένα απαραίτητο στοιχείο που θα πρέπει να διαθέτουμε είναι η αυτοπεποίθηση.

Η έλλειψή της, μας δυσκολεύει. Ποιός είμαι; Τί ξέρω; Τί μπορώ; Τί αξίζω; Πόσο αξίζω; Απατώντας σ´ αυτά τα ερωτήματα με θετικό τρόπο σημαίνει πως πατάμε καλά στα πόδια μας! Η αυτοπεποίθηση είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την καλή πορεία της ζωής μας και λειτουργεί ως βιταμίνη για την ψυχή μας. Την θρέφει, την αναζωογονεί, την γεμίζει με ενέργεια και θετική διάθεση. Δεν είναι τυχαίο που στις περισσότερες ψυχικές διαταραχές του ανθρώπου απουσιάζει.

Η αυτοπεποίθηση διαμορφώνεται και επηρεάζεται απ´ τους εξής τομείς:

  • Τις σχέσεις με τους άλλους.
  • Την επαγγελματική μας πορεία.
  • Την εμφάνιση και την σχέση με το σώμα μας.
  • Τα ταλέντα μας.

Παρακάτω θα πάρετε μια ιδέα για το πώς μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας με απλούς τρόπους.

  • Στο τέλος της μέρας σας να σκέφτεστε τί θετικό παρατηρήσατε στον εαυτό σας, από το πιο "μικρό" ως το πιο "μεγάλο". Αυτό μπορεί να είναι συμπεριφορά, στάση ή οτιδήποτε άλλο.
  • Να εστιάζεστε σε ότι σας αρέσει στην εμφάνισή σας και όχι στο τι θα μπορούσατε να είχατε καλύτερο. Πάντα θα υπάρχει κάτι καλύτερο, μάθετε να εστιάζεστε σε σας.
  • Όταν νιώθετε ανήμποροι να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση, θυμήστε στον εαυτό σας πότε στο παρελθόν τα καταφέρατε σε παρόμοιες καταστάσεις ή και χειρότερες. Πάντα στην αρχή μιας νέας δυσάρεστης εμπειρίας το συναίσθημα είναι αρνητικό και έντονο, σιγά σιγά μαλακώνει στον χρόνο.
  • Δεχτείτε πως δεν γίνετε να τα ελέγχετε όλα. Κάποιες καταστάσεις θα πρέπει απλώς να τις αποδεχτείτε ή να τις ακολουθήσετε. Η αποδοχή είναι πολύ βοηθητική σε πολλές καταστάσεις μέχρι και στις διάφορες μορφές απώλειας.
  • Μη μένετε στο πρόβλημα, αλλά περισσότερο στην εύρεση λύσης. Για όλα υπάρχει λύση άλλωστε.
  • Μάθετε να ζητάτε την γνώμη των άλλων για σας. Είναι απαραίτητη για να καταλάβετε τον εαυτό σας. Δεν χρειαζόμαστε τους άλλους μόνο για να μας ακούν ή να μας επιβεβαιώνουν.
  • Προσθέστε πρόγραμμα στη ζωή σας για ότι έχετε θέσει ως στόχο αλλά και για τις δραστηριότητές σας.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας και αφιερώστε χρόνο.
  • Κάντε επιλογές που είναι κοντά στις ανάγκες σας και σε αυτά που σας γεμίζουν. Έτσι μόνο μπορείτε να τις ικανοποιήσετε.

Και να θυμάστε, πως το να αγαπήσετε και να πιστέψετε στον εαυτό σας είναι ο προορισμός σας. Ως εκεί έχετε ένα ταξίδι. Να το απολαύσετε, να κρατήσετε τις θετικές εμπειρίες που θα ζήσετε ως εκεί και να μην απογοητεύεστε σε οποιοδήποτε εμπόδιο βρείτε. Άλλωστε το ταξίδι είναι που έχει αξία στην ζωή μας...!

Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.