WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα «καμπανάκια» που δείχνουν πως η σχέση σας οδεύει προς διάλυση


15 Μαΐου 2016

Το αν μια σχέση έχει φτάσει στο τέλος της ή πότε ο χωρισμός είναι η μοναδική λύση,  μόνο το ζευγάρι μπορεί να το αντιληφθεί και πολλές φορές πληρέστερα κι από έναν ειδικό. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό, η δυναμική που έχει το κάθε ζευγάρι είναι διαφορετική και μοναδική όπως και οι άνθρωποι. Το τί κάνει ευτυχισμένο ένα ζευγάρι, μπορεί να το ξέρει μόνο το ίδιο.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα όσοι δουλεύουμε με ζευγάρια είναι πως υπάρχουν σημάδια που χτυπάνε τον κώδωνα του κινδύνου για την σχέση και προειδοποιούν. Αν παρόλα αυτά, τα παραβλέψουμε ή αδιαφορήσουμε, το πιο πιθανόν είναι να έρθει ο χωρισμός κάποια στιγμή. Παρακάτω παρατίθενται τα 5 πιο συνηθισμένα και σημαντικά σημάδια που δηλώνουν κίνδυνο για το ζευγάρι.

Σημάδι 1 Το να βρίσκεστε οι δυο σας είναι ότι πιο βαρετό μπορείτε να κάνετε. Πιάνεις τον εαυτό σου να περνάς καλύτερα οπουδήποτε μακριά του-της, με οικογένεια, φίλους, στην δουλειά.

Σημάδι 2 Από τα πιο σημαντικά στοιχεία μιας σχέσης και κυρίως για την ισορροπία της, είναι ο αμοιβαίος σεβασμός. Αν ένας από τους δύο αρχίζει να αμφισβητεί, να κατακρίνει και να μην αναγνωρίζει πλέον την αξία του συντρόφου του, τότε μόνο η αγάπη δεν αρκεί για να κρατηθεί η σχέση.

Σημάδι 3 Η σεξουαλική ζωή είναι σχεδόν ανύπαρκτη ή καθόλου ικανοποιητική. Κάθε ζευγάρι μπορεί να περάσει κρίση στην ερωτική του ζωή, όμως όταν αυτό φτάνει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της σχέσης και συνήθεια τότε η σχέση κινδυνεύει.

Σημάδι 4 Τα φιλιά και οι αγκαλιές έχουν σταματήσει ανάμεσά σας πολύ καιρό. Τόσο καιρό, που σας φαίνεται παράξενο να φιληθείτε πλέον στην διάρκεια της μέρας ή να ακουμπήσει τρυφερά ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι δείγμα συναισθηματικής απόστασης και μην το παρακούσετε.

Σημάδι 5ο Δεν σας νοιάζει αν αρέσετε πλέον στον σύντροφό σας ή αν σας βρίσκει επιθυμητή,-ό.

Φυσικά πάνω από όλα πρέπει να αρέσουμε στον εαυτό μας, αλλά αν η γνώμη του συντρόφου μας δεν έχει καμιά σημασία πλέον για μας τότε θα πρέπει να καταλάβουμε τί κρύβεται από πίσω αν θέλουμε να σώσουμε την σχέση μας.

Καμιά σχέση δεν είναι τέλεια, όπως δεν είμαστε και εμείς ως άνθρωποι τέλειοι. Οι σχέσεις περνάνε και δύσκολες φάσεις, που δεν σημαίνει πως η μόνη λύση είναι ο χωρισμός. Αυτό το εξετάζουμε ανά περίπτωση. Όταν όμως δεν περνάμε καλά στην σχέση μας και τα συναισθήματα που νιώθουμε είναι δυσάρεστα στο σύνολό τους, θα πρέπει να δούμε γιατί μένουμε. Και αν στα αυτιά σας ηχούν τα λόγια τρίτων: «Δεν γίνεται να τα έχεις όλα», η δική μου απάντηση είναι: «Εγώ θα προσπαθήσω να τα έχω όλα (και το «όλα» μεταφράζεται ως η ολοκληρωμένη συναισθηματική κάλυψη που ο καθένας χρειάζεται) και πιστεύω πως μπορώ να έχω όλα όσα θέλω, αν δουλέψω αρκετά πάνω σε αυτό μαζί με τον κατάλληλο σύντροφο».

Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.