WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψη και πώς αντιμετωπίζεται


28 Φεβρουαρίου 2017

arxeio-lhpshs-2.jpg

Έως το 80% των γυναικών βιώνουν συναισθήματα θλίψης και συναισθηματικές εξάρσεις που ξεκινούν τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού. Η μητέρα μπορεί να νιώθει ευτυχισμένη και στο επόμενο λεπτό να είναι λυπημένη, οξύθυμη και κουρασμένη. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να κρατήσουν από λίγες μέρες μέχρι και να καθυστερήσουν να φύγουν και χαρακτηρίζουν τη γνωστή σε όλους επιλόχεια κατάθλιψη.

Γιατί συμβαίνει η επιλόχεια κατάθλιψη.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι συναισθηματικές εξάρσεις είναι αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν μετά την εγκυμοσύνη. Τα επίπεδα των ορμονών, οιστρογόνα και προγεστερόνη, αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πέφτουν απότομα μετά τον τοκετό, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση. Άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στην επιλόχεια κατάθλιψη περιλαμβάνουν τη σωματική εξάντληση μετά τον τοκετό, τη συναισθηματική προσαρμογή και τη στέρηση ύπνου.

Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τα ίδια. Εάν λοιπόν εμφανίζετε πέντε ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα σχεδόν κάθε μέρα, για τουλάχιστον δυο εβδομάδες, τότε μπορεί να εμφανίζετε επιλόχεια κατάθλιψη και να πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

  • Ακραία θλίψη, κενότητα, ή απελπισία
  • Κλαίτε όλη την ώρα
  • Απώλεια ενδιαφέροντος
  • Προβλήματα ύπνου
  • Απώλεια της όρεξης ή τρώτε πάρα πολύ
  • Συναισθήματα ενοχής
  • Ανησυχία ή νωθρότητα
  • Δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων
  • Νιώθετε ότι δεν αξίζει να ζείτε
  • Αποφεύγετε τους φίλους και την οικογένεια
  • Δεν ενδιαφέρεστε για το μωρό σας

Τι πρέπει να κάνετε:

Όταν νιώθετε, ότι έχετε αρνητικά συναισθήματα μετά τον τοκετό, προσπαθήστε να ξεκουραστείτε και να τρώτε σωστά. Η εξάντληση μπορεί να ενισχύσει τα συναισθήματα θλίψης και κατάθλιψης. Ως νέες μητέρες καλό είναι να δεχτείτε μια βοήθεια τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες. Αφήστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα να σας βοηθήσουν με τα ψώνια, τις δουλειές του σπιτιού, ή το μαγείρεμα. Επίσης, μιλώντας με τους κοντινούς σας ανθρώπους, ή με άλλες νέες μητέρες, μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και να σας υπενθυμίσει, ότι δεν είστε μόνες. Δεν χρειάζεται να καταπνίξετε τα δάκρυα σας, εάν αισθανθείτε την ανάγκη να κλάψετε λίγο να το κάνετε, αλλά προσπαθήστε να μην στέκεστε σε σκέψεις που σας στεναχωρούν.

Πότε να καλέσετε τον γιατρό:

Όπως και σε όλες τις μορφές της κατάθλιψης, έτσι και στην επιλόχεια, δημιουργείτε ένα σύννεφο αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων, όσο αφορά την άποψη της γυναίκας για τον εαυτό της, τη κατάσταση της, και για το μέλλον. Αν η επιλόχεια κατάθλιψη κρατάει περισσότερο από μια ή δύο εβδομάδες, μιλήστε με το γιατρό σας, για να συζητήσετε τα αίτια της και να αποκτήσετε και πάλι ενέργεια, χαρά και ελπίδα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.