WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

#OhMy40: Όταν γίνεσαι μητέρα στα 40


Αμαλία Κυπαρίσση

5 Απριλίου 2017

mother-and-daughter.jpg

Το ερώτημα τριβελίζει το μυαλό πολλών γυναικών. Ολοένα και περισσότερων 30+ και 40+ τα τελευταία χρόνια. Εγώ πότε θα γίνω μάνα; Κάτι η καριέρα, κάτι οι άνδρες που είναι δυσεύρετοι, κάτι η απελευθέρωση και η καλοπέραση τα χρόνια περνάνε και το βιολογικό ρολόι ξυπνάει αργά ή δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Εμένα, πάλι, δεν απασχόλησε ιδιαιτέρως το μυαλό μου αυτή η ερώτηση. Η Φύση φρόντισε για μένα πριν από εμένα. Πριν το σκεφτώ, πριν αγχωθώ.

Ετών 35 είδα για πρώτη φορά τις δύο ροζ γραμμές στο τεστ εγκυμοσύνης. Και εγένετο η κόρη μου. Μαζί της ήρθαν αλλαγές. Πολλές αλλαγές. Σαν ντόμινο να καταρρίψουν μύθους, να στοιχειώσουν τις μέρες και τις νύχτες μου. Τα χρόνια πέρασαν και εγώ νόμιζα πως έκλεισε ο κύκλος μου ως μητέρα. Ο άντρας μου, όμως, δεν είχε πει την τελευταία του λέξη ακόμη. Στα 40 ξαναείδα δύο ροζ γραμμές στο τεστ εγκυμοσύνης. Και εγένετο ο γιος μου.

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Κάθε όψη είναι υποκειμενική. Ακολουθεί η δική μου οπτική και είναι απολύτως υποκειμενική. 5 παράμετροι που αφορούν στην εγκυμοσύνη εκεί γύρω στα 40 μπορεί και λίγο αργότερα. 5 παράμετροι να έχεις κατά νου για όταν το μωρό θα κάνει την εμφάνιση του στο σπίτι.

  1. Μετά τα 40 το σώμα αλλάζει. Το δέρμα αρχίζει να χαλαρώνει. Πάρτο τώρα και τράβα το σα να είναι λάστιχο. Η επιστροφή στην πρότερη κατάσταση, σε αυτήν της προ εγκυμοσύνης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κάτι από mission impossible. Δεν περιγράφω άλλο. Προσπάθησε να μην αφήσεις το σώμα στην τύχη του γιατί θα σε αφήσει και αυτό στη δική σου μετά. Όσο μπορείς άσκηση και σωστή διατροφή.
  2. Ενέργεια ποιά ενέργεια; Λίγο ύπνο παραπάνω, την ημέρα να τη βγάλω. Ακόμη και όταν κοιμάσαι αυτό σκέφτεσαι. Πάρτο απόφαση οι αντοχές σου δεν είναι ίδιες. Ευτυχώς υπάρχουν και τα συμπληρώματα.
  3. Κεφάλαιο υπομονή & αντοχή. Εξαντλείται εύκολα και γρήγορα. Πάρε βαθιές ανάσες και ξέκλεψε λίγο χρόνο για τον εαυτό σου.
  4. Κεφάλαιο η ζωή εκεί έξω. Εδώ οι απόψεις διίστανται. Κατ’ άλλους την έχεις φάει πια με το κουτάλι στην 5η δεκαετία και αισθάνεσαι έτοιμη να νοικοκυρευτείς, να αλλάξει ρότα η ζωή σου. Να μαζευτείς, να αφοσιωθείς στο γονεϊκο σου ρόλο.  Υπάρχουν και αυτές για τις οποίες η ζωή συνεχίζεται κανονικά, αυτές που θέλουν όλα να μείνουν ίδια. Με έναν μαγικό τρόπο ένα παιδί τα αλλάζει όλα με όποια σειρά (πρώτο, δεύτερο, τρίτο...) σε όποια ηλικία και εάν έρθει. Η δική μου «αλήθεια» βρίσκεται κάπου στη μέση. Όλα άλλαξαν αλλά και πολλά έμειναν ίδια.
  5. Η ζωή με ένα μικρό παιδί. Φαντάζομαι στα 20 αισθάνεσαι ότι όλη η ζωή είναι μπροστά σου. Φαντάζομαι την αίσθηση του χρόνου δεν την επηρεάζει ένα παιδί. Ίσως να αισθάνεσαι ότι τον επιβραδύνει αλλά για αυτό όρκο δεν παίρνω. Στα 40+ ξέρω με βεβαιότητα πως ο χρόνος τρέχει πιο γρήγορα και από το γιο του ανέμου. Εάν προσθέσεις και ένα παιδί, μην τον είδατε τον Παναή.

Με ένα απόφθεγμα ξεκίνησα, με μια ρήση θα τελειώσω. Για αυτό που αισθάνομαι, για αυτό που βιώνω. Και το συναίσθημα δεν έχει ηλικία.

«Μητρότητα: όλη η αγάπη αρχίζει και τελειώνει εκεί» #RobertBrowning

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.