WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

#OhMy40: Στα 40plus πάτα restart


Αμαλία Κυπαρίσση

16 Μαΐου 2017

pexels-photo-320007.jpeg

Άλλαξε όλα όσα σε ενοχλούν, όλα όσα σε «αδειάζουν». Τα νέα ξεκινήματα σε αυτήν την ηλικία είναι αυτά που μας γεμίζουν, που φέρνουν ευδαιμονία. Ξέρω, φοβάσαι. Ότι δεν μπορείς, ότι δεν θα τα καταφέρεις, ότι δεν είναι καιρός για αλλαγές. Στο μυαλό γυρίζει πάντα η ίδια σκέψη: «Που να αλλάζω τώρα...». Ο φόβος, όμως, μπορεί να γίνει παραγωγικός, ενίοτε και δημιουργικός. Αρκεί να «γυρίσεις το κουμπί», να βρεις αυτό που σε ικανοποιεί, και τώρα ξέρεις καλύτερα τι σε ευχαριστεί οπότε δεν θα χάσεις χρόνο. Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως η μαγειρική, η γυμναστική, η κηπουρική, η κεραμεική. Ακόμη και μια... πλαστικη. Οτιδήποτε σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα με τον εαυτό σου.

Εκεί εξώ υπάρχουν πολλές ιστορίες γυναικών που πάτησαν restart. Όπως η ιστορία της Βάσως Γιαννακοπούλου. Για αυτήν η αλλαγή ήρθε με τη ζωγραφική. Το 2014 έπιασε ένα πινέλο σχεδόν κατά λάθος. Αγόρασε τα πρώτα της χρώματα και άρχισε να ζωγραφίζει. Ξεκίνησε σαν μια ακόμη ενασχόληση, εξελίχθηκε σε ψυχανάλυση και τελικώς ο καμβάς έγινε το καινούργιο βιβλίο της ζωής της, τα χρώματα έγιναν ο καθρέφτης των συναισθήματων της. Αυτό που ξεκίνησε σαν τυχαίο ταξιδι έγινε σταθερή διαδρομή. Έγινε νέα πορεία. Νέα ζωή. Σα να ξαναένοιωσε, έκανε restart. Όχι από το μηδέν, αλλά από την αφετηρία, τη δική της αφετηρία. Τώρα ετοιμάζεται για την πρώτη ατομική της έκθεση. Αυτό λέγεται εξέλιξη, αυτοεξέλιξη.

Καμία αλλαγή δεν φαντάζει εύκολη. Η αλλαγή πλεύσης, η αλλαγή πορείας ενέχει ρίσκα, ίσως και κινδύνους... αλλά δεν πειράζει. Αυτή είναι η ομορφιά. Δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει η επόμενη στροφή. Αυτό εμένα πάντα με συναρπάζει. Για αυτό και δε φοβήθηκα ποτέ τις αλλαγές. Τις δέχτηκα, τις αγκάλιασα, μερικές φορές τις σιχτίρισα αλλά και αυτό μέσα στο παιχνίδι είναι. Αρκεί οι αλλαγές να είναι συνειδητές, δικές μας επιλογές. Ακόμη και στις άλλες, αυτές τις επιβεβλημένες, αυτές που δεν μπορούσα να ελέγξω αποδέχτηκα το φόβο μου για το άγνωστο, πήρα βαθιά ανάσα, βούτηξα και είπα στον εαυτό μου «τώρα θα κολυμπήσεις». Και επειδή «φοριέται» πολύ ως έκφραση τελευταίως, να σου πω ότι αυτό για μένα είναι "μαχητής".

Σε όλες τις γυναίκες στην 5η και πλέον δεκαετία που θέλουν να κάνουν την υπέρβαση, την αλλαγή, που θέλουν να κάνουν restart με τον οποιονδήποτε τρόπο, αλλά φοβούνται να θυμούνται αυτό που είπε ο Νίκος Καζαντζάκης: "Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει".

To 1969 οι Rolling Stones συμπεριέλαβαν το τραγούδι You can’t always get what you want στο άλμπουμ Let it Bleed. Όπως έχει πει ό ίδιος ο Τζάγκερ είναι από αυτά τα τραγούδια που έφραψε στην κρεβατοκάμαρα με ακουστική κιθάρα. Ένα τραγούδι για την αγάπη, την πολιτική και τα ναρκωτικά. Η Ιτουάνα το διασκεύασε και αυτή τη διασκευή ακούμε και στην τελευταία σκηνή της δημοφιλούς σειράς Big Little Lies. Ο στίχος στο ρεφρέν μας προτρέπει να προσπαθούμε να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει, αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά: “Δεν μπορείς να έχεις πάντα αυτό που θέλεις, αλλά εάν προσπαθήσεις αρκετά μπορεί να βρεις αυτό που χρειάζεσαι.” #keeptrying #keepmoving

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.