WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς η μοναξιά μπορεί να απειλήσει τη ζωή μας


23 Αυγούστου 2017

stocksnap-1opdj00gin.jpg

Η αντίληψη ότι η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία δεν είναι καινούρια. Όμως η έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσια συνέδριο του American Psychological Association, κατέστησε ακόμα ισχυρότερη αυτή την υπόθεση. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η μοναξιά αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας και σχετίζεται με την εμφάνιση πολλών ασθενειών.  Οι άνθρωπου που πάσχουν από κατάθλιψη ή άγχος είναι πιθανό να νιώθουν περισσότερο απομονωμένοι σε σχέση με τους υγιείς, καθώς η μοναξιά συνδέεται με το μυαλό.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η μοναξιά δεν βαδίζει πάντα παράλληλο δρόμο με την κοινωνική απομόνωση. Γι αυτό το λόγο μοναξιά μπορεί να βιώνει ένας άνθρωπος ο οποίος φαίνεται κοινωνικός και πάντα περιβάλλεται από άλλους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει όταν ο άνθρωπος νιώθει ότι το κοινωνικό του περίγυρο δεν τον καταλαβαίνει, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα πλαίσια μιας ερωτικής σχέσης.

Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν το αίσθημα της μοναξιάς είναι το διαδίκτυο. Όσο πιο μόνος νιώθει κάποιος τόσο τείνει να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνική δικτύωσης για να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή, με αποτέλεσμα να δημιουργείτε εθισμός στο διαδίκτυο και να μεγαλώνει το αίσθημα της μοναξιάς. 

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το αίσθημα της μοναξιάς είναι να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό. Γιατί ακόμα και αν προσπαθήσετε να προσεγγίσετε τους ανθρώπους με σκοπό να ξεπεράσετε το πρόβλημα, δυστυχώς δεν θα μπορέσετε να το λύσετε μακροπρόθεσμα.  Τέλος εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος από τον κύκλο σας νιώθει μόνος, τότε βοηθήστε τον και συμβουλέψτε τον να επισκεφτεί ένα ειδικό ψυχικής υγείας. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.