Θέλετε να αισθανθείτε πιο αισιόδοξοι; Εδώ είναι 7 φυσικά αντικαταθλιπτικά

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017
pexels-photo14087.jpg

Αλλάξτε την άποψη που έχετε για τον εαυτό σας. Πιστεύοντας ότι είστε θύμα των περιστάσεων ή της κακής συμπεριφοράς των άλλων μπορεί να διαιωνίσει τη θλίψη που νιώθετε και να σας αφήσει να περιμένετε ανυπόμονα τους άλλους να αλλάξουν. Αντ αυτού αναρωτηθείτε τι διαφορετικό μπορείτε να κάνετε ώστε να βρείτε μια λύση και να σταματήσετε να είστε θύμα. Είναι σημαντικό να προσέχετε όσους σας κατηγορούν γιατί ασκούν μια ψεύτικη εξουσία που στην πραγματικότητα σας αποθαρρύνει.  

Νιώστε ευγνωμοσύνη. Θυμηθείτε το παλιό ρητό που λέει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Ακόμα και αν νιώθετε θλίψη για κάτι που σας συνέβη, αν ψάξετε θα δείτε ότι υπάρχουν στοιχεία για τα οποία μπορείτε να αισθανθείτε ευγνώμων. Η ευγνωμοσύνη αντισταθμίζει την κατάθλιψη.

Διαβάστε εδώ: Η σχέση της χαμηλής αυτοεκτίμησης με τα social media: η ψυχολόγος μας λύνει όλες τις απορίες

Γίνετε πιο δοτικοί. Αν επιλέξετε να δώσετε αγάπη ή στοργή σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο, τότε το σώμα σας παράγει τις ορμόνες της ευτυχίας και αισθάνεστε αμέσως καλύτερα. Ακόμα και η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου ή ενός ξένου μπορεί να σας βοηθήσει τόσο όσο τους βοηθάτε.

Επικοινωνήστε με τους ανθρώπους. Το αίσθημα της κατάθλιψης συχνά σας ωθεί να κλειστείτε στο κουκούλι σας. Η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι χρειάζεστε πάρα πολλή ενέργεια. Ενώ η απομόνωση σας προσφέρει ασφάλεια. Όμως μην υποκύψετε στον πειρασμό να απομονωθείτε, αντ αυτού συζητήστε με φίλους ή με τους συγγενείς σας και αμέσως η διάθεση σας θα αλλάξει προς το καλύτερο. Η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, τα χαμόγελα και η απόλαυση της συζήτησης αυξάνουν τη θετική ενέργεια και διώχνουν τη θλίψη. Η διάθεση είναι μεταδοτική. Αν λοιπόν η δική σας είναι πεσμένη, η θετική διάθεση των άλλων μπορεί να αυξήσει και τη δική σας. Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις προσφέρουν επίσης ευκαιρίες για νέες προοπτικές. Αν έχετε ένα σοβαρό πρόβλημα, συζητήστε το με τρίτους και μπορεί να σας προσφέρουν μια λύση που μέχρι τώρα δεν είχατε σκεφτεί.

Κάντε άσκηση. Αν έχετε έστω και ήπια μορφή κατάθλιψης, το τελευταίο πράγμα που θα θέλετε να κάνετε είναι οτιδήποτε απαιτεί ενέργεια. Αν όμως πιέσετε τον εαυτό σας να αρχίσει μια ήπια σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή ο χορός θα νιώσετε να βελτιώνεται η διάθεσή σας. Και αν θέλετε να ενισχύσετε την καλή διάθεση τότε ακούστε την αγαπημένη σας μουσική ενώ ασκείστε.

Κοιμηθείτε. Ο ύπνος αναζωογονεί το σώμα και αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα αν θέλετε να διατηρήσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει απώλεια ύπνου. Το αντίστροφο μπορεί επίσης να ισχύσει τη νόσο. Η απώλεια του ύπνου μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί στην κατάθλιψη, ενώ η κατάθλιψη με τη σειρά της εμποδίζει τον ποιοτικό ύπνο.

Βγείτε στον ήλιο. Όσο επικίνδυνος είναι ο ήλιος τόσο ωφέλιμος μπορεί να αποδειχθεί. Έστω και λίγα λεπτά κάτω από τον ήλιο βοηθάνε την απορρόφηση της βιταμίνης D η οποία έχει αντικαταθλιπτική δράση, ενισχύοντας τη διάθεση. Εκτός όμως από το επιστημονικό επίπεδο το φυσικό περιβάλλον, τα δέντρα, τα πολύχρωμα λουλούδια μεταφέρουν και αυτά με τη σειρά τους θετική ενέργεια. Δεν είναι εξάλλου τυχαία η εμφάνιση της εποχιακής συναισθηματική διαταραχής τους χειμερινούς μήνες.

Εν κατακλείδι η ζωή δεν πρέπει να είναι διαγωνισμός αντοχής. Ανακαλύψτε τρόπους για να νιώσετε πιο αισιόδοξοι και να απολαμβάνετε τη δουλειά, τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τη ζωή σας. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα