WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα μοντέλα plus size κάνουν τις γυναίκες να νιώθουν καλύτερα με το σώμα τους


22 Σεπτεμβρίου 2017

20170908-zaf-f84-222.jpg

Συγκεκριμένα μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Monographs Communication  έδειξε ότι τα μοντέλα plus size κάνουν τις γυναίκες να αισθάνονται καλύτερα με το σώμα τους. Η μελέτη περιελάμβανε 50 γυναίκες νεαρής ηλικίας με κανονικό σωματικό βάρος, οι οποίες όμως φιλοδοξούσαν να γίνουν πιο λεπτές. Οι ερευνητές τους έδωσαν να παρατηρήσουν φωτογραφίες με μοντέλα που ήταν αδύνατα και με μοντέλα που είχαν πιο juicy αναλογίες από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Αφού οι κοπέλες παρατήρησαν τις εικόνες κλήθηκαν να κατηγοριοποιήσουν τα μοντέλα με βάση το σωματότυπό τους και να εκτιμήσουν πώς ένιωθαν βλέποντας τις φωτογραφίες. Τους ζητήθηκε επίσης να απαντήσουν αν θα αγόραζαν τα ρούχα που είχαν δει στις φωτογραφίες.

Οι περισσότερες γυναίκες επικεντρώθηκαν στο να συγκρίνουν το σώμα τους με εκείνο των μοντέλων, ενώ πρόσεχαν λιγότερο τα ίδια τα μοντέλα. Επίσης κατά την παρακολούθηση των γυναικών με τις πιο juicy αναλογίες, οι εθελόντριες έκαναν λιγότερες συγκρίσεις και ένιωθαν πιο όμορφα, παρά το γεγονός ότι οι ίδιες θα ήθελαν να ήταν πιο αδύνατες.

Διαβάστε εδώ: Πώς σχετίζεται η άνοδος της κατάθλιψης με το διαδίκτυο

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένα σαφές ψυχολογικό πλεονέκτημα στην απεικόνιση του «μη ιδανικού» τύπου σώματος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επίσης τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η ενσωμάτωση μοντέλων plus size στη βιομηχανία της μόδας μπορεί να έχει πολλά οφέλη τόση στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία των γυναικών, όπως λιγότερα κρούσματα κατάθλιψης και μεγαλύτερη ικανοποίηση του γυναικείου σώματος έτσι όπως είναι.

Τέλος οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η μελέτη αν και μικρή, θα μπορούσε να αφυπνίσει τις γυναίκες που θέλουν να είναι πιο αδύνατες, ώστε να αρχίσουν να αγαπούν το σώμα τους και να νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Όπως γίνεται αντιληπτό η ενσωμάτωση των μοντέλων plus size σε έναν κόσμο όπου τα μέσα ενημέρωσης μας βομβαρδίζουν με πολύ αδύνατα σώματα, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.