WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς μπορείτε να μάθετε να λέτε όχι


6 Οκτωβρίου 2017

yes-973983-1920-1.jpg

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται πολύ χρόνο για να μάθουμε την τέχνη του να λέμε όχι. Αυτή η μικρή λεξούλα σημαίνει πολλά και όταν αρχίσετε να τη χρησιμοποιείτε θα βλέπετε τον κόσμο διαφορετικά. Οι πετυχημένοι άνθρωποι δεν φοβούνται να πουν όχι. Αντί λοιπόν να βλέπετε τα πράγματα που πρέπει ή θα μπορούσατε να κάνετε, ξεκινήστε να εξετάζετε πώς να πείτε ναι σε αυτό που είναι σημαντικό. Η Oprah Winfrey που θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες στον κόσμο, ομολόγησε ότι έμαθε να λέει όχι πολύ αργότερα στη ζωή της. Ακόμα και όταν έγινε διάσημη, ένιωθε ότι έπρεπε να λέει ναι σχεδόν σε όλα. Μόνο όταν έκανε την ερώτηση στον εαυτό της «Τι πραγματικά θέλω;», μόνο τότε συνειδητοποίησε ότι πρέπει να αρχίσει να λέει όχι.  

Γιατί όμως οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε να πούμε όχι;

Από νεαρή ηλικία έχουμε μάθει να συμφωνούμε σχεδόν σε όλα. Είπαμε ναι για να αποφοιτήσουμε από το λύκειο και μετά να μπούμε στο πανεπιστήμιο. Είπαμε ναι για να βρούμε δουλειά. Είπαμε ναι για να πάρουμε μια προσφορά. Είπαμε ναι  για να βρούμε την αγάπη και στη συνέχεια ναι ξανά για να μείνουμε σε μια σχέση. Είπαμε ναι για να βρούμε και να διατηρήσουμε τους φίλους μας. Λέμε ναι γιατί νιώθουμε ότι έτσι βοηθάμε κάποιον. Λέμε ναι επειδή μας φαίνεται πιο σωστό και επειδή νομίζουμε ότι είναι το κλειδί της επιτυχίας. Και φυσικά λέμε ναι επειδή το αίτημα μπορεί να προέρχεται από κάποιον που είναι δύσκολο να αντισταθούμε,  όπως το αφεντικό μας.

Διαβάστε εδώ: Πώς σχετίζεται η άνοδος της κατάθλιψης με το διαδίκτυο

Και δεν είναι μόνο αυτά. Έχουμε μάθει να μη διαφωνούμε εν ώρα εργασίας γιατί συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους και θέλουμε να φαίνεται ότι κάνουμε εμείς περισσότερα. Εκτός δουλειάς αισθανόμαστε ενοχές όταν δεν περνάμε αρκετό χρόνο με την οικογένεια ή με τους φίλους μας. Η σκέψη είναι σχεδόν πάντα η ίδια: μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Το αποτέλεσμα; Όταν οι άνθρωποι μας ρωτάνε εάν είμαστε διαθέσιμοι και εάν έχουμε χρόνο είμαστε πολύ επιρρεπείς στο να πούμε ναι.

Η απόφαση να προσθέσετε τη λέξη όχι στην εργαλειοθήκη σας δεν είναι εύκολο. Ίσως να λέτε ήδη όχι αλλά όχι τόσο όσο θα θέλατε. Όμως η υιοθέτηση αυτής της μικρής λέξης μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω μερικά βήματα για το πώς θα μάθετε να λέτε όχι.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του να λέτε όχι είναι το αίσθημα υποχρέωσης. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας εάν έχετε πραγματικά την υποχρέωση να πείτε ναι και αναρωτηθείτε τι απάντηση οφείλετε στον εαυτό σας.

Αντιμετωπίστε το φόβο μήπως χάσετε ή μήπως δεν αρέσετε σε όλους. Στη δουλειά δεν λέτε ποτέ όχι γιατί φοβάστε ότι δεν θα προχωρήσετε. Στην προσωπική σας ζωή λέτε πάντα ναι γιατί θέλετε να σας αγαπάνε όλοι. Λάβετε όμως υπόψη ότι λέγοντας όχι μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που απαιτείται για να στείλετε το σωστό μήνυμα. Μπορεί να απογοητεύστε κάποιον αρχικά, αλλά η χάραξη ενός ορίου μπορεί να σας φέρει την ελευθερία που χρειάζεστε, ώστε να μπορέσετε να νιώσετε ευτυχισμένοι. 

Μη βιάζεστε να απαντήσετε. Μερικές φορές μπορεί να συμφωνήσετε ενστικτωδώς και μετά από λίγο να το μετανιώσετε. Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο ώστε να αποφασίσετε σωστά.

Σκεφτείτε ότι η λέξη όχι σημαίνει να λέτε ναι σε κάτι που έχει σημασία. Όταν αποφασίζετε να μην κάνετε κάτι, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο καλύτερα. Αρχίστε λοιπόν από σήμερα κιόλας να είστε πιο επιλεκτικοί σε αυτά που θα πείτε ναι.

Δοκιμάστε το τώρα. Πείτε όχι σε έναν φίλο που συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την καλή σας θέληση. Ή βάλτε όρια σε έναν συνεργάτη και πείτε του ότι θα ολοκληρώσετε το έργο, αλλά όχι μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ή, πείτε σε κάποιον στην οικογένειά σας ότι δεν μπορείτε να του δανείσετε ξανά χρήματα επειδή δεν σας πλήρωσαν την τελευταία φορά. Μάθετε να λέτε Όχι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.