WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί η μητέρα έχει καθοριστικό ρόλο στην ζωή μας; Η ψυχοθεραπεύτρια μας δίνει όλες τις απαντήσεις


11 Δεκεμβρίου 2017

pexels-photo-698878.jpeg

Για το βρέφος η μητέρα του είναι η προέκταση του εαυτού του, την χρειάζεται συνέχεια δίπλα του και δεν διακρίνει τα όρια μεταξύ τους. Μητέρα και παιδί, στην αρχή της ζωής του είναι σαν ένα. Από τις πρώτες κιόλας στιγμές της ζωής ενός παιδιού δημιουργείται ένας στενός και ιδιαίτερος δεσμός, μοναδικός, ανάμεσα στο παιδί και την μητέρα του. Η ζεστή αγκαλιά της μαμάς, το άκουσμα των κτύπων της καρδιάς της, η μυρωδιά της, η άμεση οπτική και σωματική επαφή, δρουν ιδιαίτερα ευεργετικά στη ψυχοσύνθεση του παιδιού.

Η μητέρα είναι το πρόσωπο που βρίσκεται τόσο κοντά με το παιδί αποτελώντας γι αυτό πρότυπο φροντίδας, αγάπης, προσοχής και ηθικής.

Είναι εκείνη με την οποία μαθαίνει να συνδέεται με τους άλλους ανθρώπους. Από την μητέρα ξεκινάει να μαθαίνει για την οικειότητα, την εγγύτητα, την επικοινωνία και την αγάπη.

Αν η πρώτη του εμπειρία είναι αρνητική, σίγουρα μελλοντικά θα παίξει ρόλο αυτό για τις επόμενες εμπειρίες του ατόμου και ως ενήλικα με τους άλλους ανθρώπους. Μια μαμά αυταρχική, ψυχρή ή νευρική, μεταφέρει στο παιδί της ότι οι σημαντικές σχέσεις κοντινότητας είναι απειλή.

Επιπλέον, έχει μεγάλη σημασία για την πορεία και την εξέλιξη του παιδιού το πώς σταδιακά θα το βοηθήσει η μητέρα του να διαφοροποιηθεί και να παύει να θεωρεί πως είναι ένα μαζί της.

Η σχέση μαμάς-παιδιού επαναπροσδιορίζεται αρκετές φορές ανάλογα με τα διάφορα εξελικτικά στάδια που περνάει το παιδί, όμως δεν παύει ποτέ να αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές σχέσεις ζωής.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί, ότι στις περιπτώσεις που η φυσική μαμά απουσιάζει, είτε για λόγους υγείας, απώλειας ή άλλων λόγων, αμέσως μετά σημαντικό ρόλο έχει ο άνθρωπος που παίρνει την θέση της σαυτόν τον σημαντικό ρόλο, όπως θετή μητέρα, γιαγιά, θεία ή άλλο πολύ κοντινό πρόσωπο της οικογένειας.

Και επειδή μητέρα δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι, σε όλες τις μανούλες που διαβάζουν το κείμενο αυτό έχω να πω, ότι αν δεν νιώθουν καλά με τον εαυτό τους, αν δεν νιώθουν ικανοποιημένες και ευχαριστημένες από την ζωή τους, είναι δώρο για τα παιδιά τους να φροντίσουν τους εαυτούς τους, κυρίως ψυχικά και συναισθηματικά, γιατί όπως πολύ σωστά υποστηρίζει και το αρχαίο γνωμικό, "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος"

Από την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.