WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι να κάνετε αν πάθετε κρίση πανικού σε δημόσιο χώρο


Αφροδίτη Σακκά

14 Μαρτίου 2018

cassidy-kelley-140787-unsplash.jpg

"Το άγχος δημιουργείται από φόβο πως δεν υπάρχει εύκολος τρόπος διαφυγής ή πως δεν θα υπάρξει βοήθεια αν το άγχος γίνει πιο έντονο," αναφέρει το Mayo Clinic. "Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αγοραφοβία την αναπτύσσουν μετά από μία ή παραπάνω κρίσεις πανικού, που τους προκαλούν ανησυχία για άλλες ενδεχόμενες κρίσεις πανικού κι έτσι αποφεύγουν τα μέρη στα οποία θα μπορούσαν να ξανασυμβούν." 

Αν δεν είστε σίγουροι για το αν είχατε ποτέ κρίση πανικού, το Mayo Clinic αναφέρει τα συμπτώματα ως "γρήγοροι χτύποι καρδιάς, δυσκολία στην αναπνοή ή αίσθηση πνιγμού, πόνος στο στήθος ή πίεση, ζαλάδα, τρέμουλο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, υπερβολικός ιδρώτας, αιφνίδια έξαψη ή ρίγος, αναταραχή στο στομάχι ή διάρροια, η αίσθηση πως χάνεται ο έλεγχος και ο φόβος του θανάτου." Η αίσθηση πως χάνεται ο έλεγχος είναι ένα από τα χειρότερα συμπτώματα μίας κρίσης πανικού, και μερικά πράγματα μπορούν να βοηθήσουν να τον ξαναβρείτε.

Το PsychCentral αναφέρει πως το να παίρνετε βαθιές ανάσες και να συγκεντρώνεστε σε συγκεκριμένα αντικείμενα -όπως τα δάχτυλα των ποδιών σας για παράδειγμα- μπορούν να βοηθήσουν να σταθεροποιήσετε τον εαυτό σας. Επιπλέον, το Healthline αναφέρει πως ένα από τα πιο σημαντικά βήματα είναι να αναγνωρίσετε πως πάθατε κρίση πανικού. "Μπορείτε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας πως αυτό είναι προσωρινό, θα περάσει και θα είστε καλά," γράφει το Healthline. "Ξεπεράστε τον φόβο πως μπορεί να πεθαίνετε ή πως έρχεται το απόλυτο σκοτάδι, και τα δύο συμπτώματα μίας κρίσης πανικού. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε σε άλλες τεχνικές για να μειώσετε τα συμπτώματά σας."

Μπορείτε επίσης να κλείσετε τα μάτια σας. Επαναλάβετε μέσα σας πως παθαίνετε κρίση πανικού, αλλά δεν είναι αυτή η κανονική σας κατάσταση. Προσπαθείστε επίσης να επικεντρωθείτε σε μία ενέργεια -αν για παράδειγμα περιμένετε να πάρετε τις βαλίτσες σας στο αεροδρόμιο, υπενθυμίστε στον εαυτό σας πως εκείνη τη στιγμή κάνετε αυτό και μόνο αυτό.

Το Πανεπιστήμιο του Michigan παρέθεσε μερικά tips από το National Institute of Health που βοηθούν σε περίπτωση κρίσης πανικού. "Συνειδητοποιήστε πως ενώ τα συμπτώματά σας είναι τρομακτικά, είναι μία υπερβολή φυσιολογικών αγχωτικών αντιδράσεων και δεν είναι επικίνυνα ή επιβλαβή -αντιμετωπίστε τα συναισθήματα αντί να τα πολεμήσετε και θα γίνουν λιγότερο έντονα. Μην συμβάλλετε στον πανικό ρωτώντας 'Κι αν;' Πείτε στον εαυτό σας 'Ε και!' και μείνετε στο παρόν," προτείνουν τα tips.

"Δώστε προσοχή στο τι πραγματικά συμβαίνει αντί να σκέφτεστε τι θα μπορούσε να συμβεί -βαθμολογείστε τον φόβο σας από το 1 μέχρι το 10 και δείτε τον να αλλάζει. Θα προσέξετε πως δεν θα μείνει σε υψηλό επίπεδο παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα. Αποσπάστε την προσοχή σας κάνοντας κάτι απλό, όπως το να μετρήσετε ανάποδα ή να παίξετε με το λαστιχάκι στο χέρι σας -και όταν έρθει ο φόβος, να τον περιμένετε και να τον δεχτείτε. Περιμέντε και δώστε του χρόνο να περάσει χωρίς να τρέξετε μακριά του."

Αυτά μπορεί να ακούγονται εύκολα, αλλά εκείνη τη στιγμή να μην θυμάστε τι πρέπει να κάνετε. Γι' αυτό, καλό θα ήταν να είστε προετοιμασμένοι. Το πιο σημαντικό είναι να βρείτε αυτό που βοηθάει εσάς γιατί ο καθένας είναι διαφορετικός. Για παράδειγμα, βρείτε ένα μέρος που θα σας κάνει να ηρεμήσετε -αν δεν νιώθετε καλά, ζητήστε να πάτε στο μπάνιο ή να βγείτε λίγο έξω. Επίσης, ο διαλογισμός είναι κάτι που βοηθάει αρκετά ανθρώπους που παθαίνουν συχνά κρίσεις πανικού.

Αν νιώθετε πως έχετε προσπαθήσει τα πάντα, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Να θυμάστε: To να πάθετε κρίση πανικού σε δημόσιο χώρο δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντραπείτε. Δεν είναι αφύσικο να νιώσετε άσχημα γι' αυτό στην αρχή, αλλά κανείς δεν θα έπρεπε να νιώθει ένοχος για καταστάσεις που δεν ελέγχουν και αφορούν θέματα υγείας.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.