WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να χειριστείτε την αρνητική κριτική


24 Μαρτίου 2018

pexels-photo-774866.jpeg

Ένας άλλος λόγος που μας ενδιαφέρει το τι πιστεύουν οι άλλοι αποτελεί η ιδέα που έχουμε ότι η επιβίωσή μας εξαρτάται από την ομάδα στην οποία ανήκουμε. Αυτό σημαίνει πως τα λόγια των γύρων μας έχουν μεγάλη βαρύτητα. Κάνοντας πράγματα που είναι απαράδεκτα για την ομάδα μπορεί να μας οδηγήσει σε εξορία, κάτι που συμβάλει στο γεγονός ότι μας ενδιαφέρει τι θα πουν οι άλλοι για εμάς.

Ωστόσο ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο οι απόψεις των περισσότερων ανθρώπων έχουν να κάνουν με τους εαυτούς τους και λιγότερο για το δικό μας καλό.  Έτσι λοιπόν είναι πολύ πιθανό μέσα σε μια ημέρα να ακούτε 99% αρνητικές γνώμες και 1% θετικές απόψεις. Για να μπορέσετε να επιβιώσετε μέσα σε όλη αυτή την αρνητικότητα πρέπει να αλλάξετε τη νοοτροπία σας και παρακάτω θα μάθετε τον τρόπο.

Να είστε συγκεκριμένοι. Και τι εννοούμε με αυτό; Κάθε φορά που αρχίζετε και σκέφτεστε ότι άλλοι θα σας κατακρίνουν, προσπαθήστε να ονοματίσετε αυτούς τους κάποιους και να μην βγάζετε γενικά συμπεράσματα. Θα εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι μπορεί να σας κρίνουν μόνο δυο ή τρία άτομα, ενώ πιστεύατε ότι θα ήταν πολλοί περισσότεροι.

Διαβάστε εδώ: Τι αποκαλύπτει το σχήμα των νυχιών σας για το χαρακτήρα σας

Εάν συνέχεια ανησυχείτε τι θα σκεφτούν οι άλλοι αναρωτηθείτε από πού προέρχεται όλο αυτό. Είναι δικός σας φόβος ή προέρχεται από την παιδική σας ηλικία; Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να σκεφτείτε ότι οι άνθρωποι στη σημερινή εποχή είναι τόσο απασχολημένοι με τους εαυτούς τους που δεν έχουν χρόνο να σας κρίνουν.

Σταματήστε να είστε αμυντικοί και ακούστε περισσότερο. Είναι κοινό αντανακλαστικό να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας κάθε φορά που ακούμε αρνητικά σχόλια. Όμως προσπαθήστε να αλλάξετε τακτική επιλέγοντας να ακούτε και μετά να αποκτήσετε αμυντική στάση. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρετε να ακούτε τις αρνητικές κριτικές χωρίς να έχετε άσκημα συναισθήματα.

Εξετάστε από πού προέρχεται η κριτική. Όταν κάποιος νοιάζεται πραγματικά για εσάς προσπαθεί να σας ασκήσει κριτική με πιο όμορφο τρόπο. Αντιθέτων όσοι χρησιμοποιούν άσκημους χαρακτηρισμούς το μόνο που θέλουν είναι να σας στεναχωρήσουν.

Μην πιστεύετε κάθε λέξη που λένε οι άλλοι. Όταν σας κριτικάρουν δεν σημαίνει ότι όλα όσα λένε είναι και αληθινά, αφού πολλοί δεν γνωρίζουν τον πραγματικό σας χαρακτήρα.

Τέλος εάν οι απόψεις των άλλων σας χαλάνε τη διάθεση σταματήσετε να σκέφτεστε το χειρότερο και πείτε στον εαυτό σας ότι έχετε τη δύναμη να χειριστείτε τις χειρότερες καταστάσεις.  Αφήστε τις απόψεις να έρθουν και να πάνε. Όσο μένετε ισχυροί, τίποτα δεν έχει τη δύναμη να σας βλάψει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.