WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί μας αρέσει να βγάζουμε selfies


4 Απριλίου 2018

obdrqt0.jpg

Καταρχάς αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως όλοι μας έχουμε χτίσει μια εικόνα αλλά όχι με βάση πώς βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας, αλλά πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που μας αρέσει να βγάζουμε selfies. Επίσης ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι ότι πλέον πολλοί άνθρωποι ζουν μέσω του διαδικτύου και θέλουν να δημοσιεύουν την κάθε τους κίνηση. Φωτογραφίζονται ενώ βρίσκονται στην πόλη, στις διακοπές, όταν τρώνε, όταν είναι χαρούμενοι ή δυστυχισμένοι, όταν βγαίνουν έξω με κάποιον, όταν βλέπουν κάτι όμορφο ή περίεργο. Και μερικές φορές ακόμη και όταν δεν κάνουν τίποτα, φωτογραφίζονται για να περάσει η ώρα.

Οι ψυχολόγοι αναφέρουν ότι οι selfies αποτελούν ένα είδος εξερεύνησης, που μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς και ότι μπορούμε να διατηρούμε τον έλεγχο. Υποστηρίζουν επίσης ότι φωτογραφίζοντας τον εαυτό μας, μας βοηθάει με έναν τρόπο να διαμορφώσουμε την ταυτότητα μας. Μέσα από τις selfies μπορούμε να αντιληφθούμε κατά πόσο έχουμε απήχηση στους γύρω μας. Μερικοί υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες μπορεί να θεωρηθούν ναρκισσιστικές, από την άλλη όμως μεριά μπορεί να δώσουν την ευκαιρία σε εκείνους που τις βγάζουν να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους και να νιώσουν οτι ανήκουν κάπου.

Σίγουρα η λύση δεν είναι να αποφεύγετε την τεχνολογία, αλλά να έχετε επίγνωση των βλαβερών συνεπειών που κρύβει η υπερβολική χρήση της. Ρωτήστε λοιπόν το εαυτό σας αν θέλετε να μοιράζεστε μέρη της ζωής σας με τους φίλους σας ή αν αυτό που πραγματικά ψάχνετε είναι να έχετε θαυμαστές. Στην πρώτη περίπτωση το κάνετε για τον εαυτό σας, αλλά αν επικρατεί η δεύτερη πλευρά τότε αυτό σημαίνει ότι το κάνετε για τους άλλους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.