WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Όσο και αν "πονάς" ποτέ σου μην τα παρατάς


30 Απριλίου 2018

art-attractive-beautiful-458381.jpg

Για τους ανθρώπους οι δυσάρεστες εκφάνσεις της ζωής είναι συνήθως αυτές που κατά κύριο λόγο θα τους προβληματίσουν. Είναι αυτές που  έχουν την ικανότητα να γεννούν μέσα τους πολλές φορές τον πόνο, την απογοήτευση και τη λύπη. Όμως κατά έναν περίεργο τρόπο κάποιοι άνθρωποι ενώ βιώνουν τον πόνο στην ψυχή και το μυαλό τους συνεχίζουν. Συνεχίζουν να χαμογελούν και να προσπαθούν. Συνεχίζουν να κλείνουν το μάτι στη ζωή και να την κάνουν να τους προσέξει. Συνεχίζουν από το δύσκολο δρόμο με την ελπίδα πως θα τα καταφέρουν.

Και  πάντοτε η ερώτηση μου μπροστά στο παραπάνω φαινόμενο ήταν ΓΙΑΤΊ. Και η απάντηση που τις περισσότερες φορές λάμβανα ήταν ΜΑ ΓΙΑΤΊ ΤΟ ΘΈΛΩ.

Το θέλω. Δυο μόνο λέξεις αλλά μια τόσο μεγάλη κουβέντα. Το θέλω θα πει το επιθυμώ, το λαχταρώ. Σημαίνει πως το ένστικτο μέσα μου το προσελκύει. Το θέλω θα πει ότι είμαι διατεθειμένος να παλέψω γι΄αυτό με το οποιοδήποτε κόστος.

Είτε αυτό που θέλεις είναι επαγγελματική επιτυχία, είτε είναι μια καλύτερη ζωή, είτε η δημιουργία του καλύτερου εαυτού σου, είτε ακόμη είναι ένας άνθρωπος και συγχρόνως σου φαίνεται βουνό όλη η προσπάθεια για να το κάνεις πραγματικότητα ... ρώτησε τον εαυτό σου ΤΙ  ΘΈΛΕΙΣ.  

Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να κάνεις λίγο πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Εφόσον η λέξη θέλω θα τοποθετηθεί στο λεξιλόγιο σου για κάτι, αυτόματα αποτελεί και το μεγαλύτερο σου κίνητρο. Δεν χρειάζεσαι τίποτε άλλο για να πίστεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις.

Αν καθίσεις να σκεφτείς τι από όλα όσα κάνεις μέσα στην ήμερα το θέλεις πραγματικά εσύ, θα διαπιστώσεις ότι  ο αριθμός θα είναι μικρός συγκριτικά με αυτά τα πράγματα που πρέπει να κάνεις.  Μόλις διάβασες την τρανή απόδειξη που σου είπε έμμεσα, ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα διότι εφόσον μπορείς να φέρεις εις πέρας αυτά που πρέπει, τι σε κάνει να πιστεύεις πως δε θα καταφέρεις αυτά που θέλεις?

Το να αφήσεις κάτι με τη δικαιολογία πως είναι δύσκολο και ίσως ακατόρθωτο για τα δικά σου δεδομένα δεν είναι δικαιολογία. Ακόμη και ο ψυχικός "πόνος"σε αυτή τη ζωή είναι απόδειξη ότι υπάρχεις, ότι αισθάνεσαι και ότι ζεις. Αν το καλοσκεφτείς με αυτήν  την εκδοχή, είναι μια θετική κατάσταση που υποβόσκει στο περιτύλιγμα αρνητικής κάλυψης. Το ότι κάποιος πονάει δε σημαίνει ότι βρίσκεται σε κατώτερη θέση. Το ότι κάποιος είναι προβληματισμένος, σκεπτικός και λυπημένος  σημαίνει ότι ίσως με το να αναρωτηθεί μπορεί να φέρει στο προσκήνιο αναλύσεις σκέψεις και συναισθήματα που ένας άνθρωπος φαινομενικά ευτυχισμένος ίσως δε θα το έκανε ποτέ.

Συμπερασματικά λοιπόν αν το τελευταίο διάστημα για κάποιους λόγους τα αρνητικά συναισθήματα λαμβάνουν χώρα στον εσωτερικό σου κόσμο εκμεταλλεύσου τα. Δες τι έχουν να σου πουν. Εξερεύνησε τα μην τα προσπεράσεις. Αναρωτήσου τι θέλεις πραγματικά και τόλμησε να το κάνεις. Μην παράτας τίποτα. Όλα γίνονται, και μην ξεχνάς ότι πάντα υπάρχει ελπίδα γιατί πάντα ο ήλιος ανατέλλει.

Από την Ειρήνη Ιγνατίου

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.