WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 μύθοι για την αυτοπεποίθηση που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε


The Jennettes

12 Νοεμβρίου 2018

pietra-schwarzler-453095-unsplash_1.jpg

H ιδέα της αυτοπεποίθησης που καλλιεργείται, μπορεί μερικές φορές να γίνει προβληματική. Αυτό συμβαίνει επειδή υπονοεί ότι πρέπει να την προσποιηθούμε μέχρι να την αποκτήσουμε ή ότι το να έχουμε αυτοπεποίθηση σμαίνει ότι δε θα ξαναγχωθούμε ποτέ.

Αυτοί είναι τρεις ακόμη από τους μύθους σχετικά με την αυτοπεποίθηση τους οποίους πρέπει να καταρρίψουμε.

1. Μπορείς να την αποκτήσεις μόνο με τη σκέψη

Τα quotes στο Instagram είναι πάρα πολύ ωραία, αλλά στην πραγματικότητα η αυτοπεποίθηση είναι συναίσθημα και χρειάζεται τη συνεργασία μυαλού και σώματος. Αν οι ώμοι μας είναι σφιγμένοι από το στρες ή από την δουλειά μπροστά στον υπολογιστή, κανένα απόφθευγμα δεν θα μπορέσει να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντιθέτως αν το σώμα μας βρίσκεται σε μια θέση που του επιτρέπει να αναπνέει σωστά και να αποβάλλει το άγχος, παράγει ορμόνες όπως η ντοπαμίνη και η οξυτοκίνη, που μας κάνουν να νιώθουμε καλά.

2. Η αυτοπεποίθηση ισοδυναμή με "θορυβώδη" παρουσία

Μερικές φορές η αυτοπεποίθηση συγχέεται με το καύχημα. Άθελά μας, νομίζουμε ότι όσοι μιλάνε δυνατά και έχουν μια έντονη και ενίοτε πιεστική συμπεριφορά, έχουν αυτοπεποίθηση. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η αυτοπεποίθηση και η δύναμη μπορούν να συνυπάρχουν τόσο με την ησυχία όσο και με την εσωστρέφεια, και ο καθένας μπορεί να το κάνει με τον τρόπο που του ταιριάζει. Δεν χρειάζεται να φτάνουμε στα άκρα.

3. Ή το χεις, ή δεν το χεις

Αυτή η αντίληψη μπορεί να φέρει κάθε τελειομανή γυναίκα στα όριά της. "Θα έπρεπε να είμαι καλύτερη σε αυτό. Δεν ξέρω γιατί δεν τα καταφέρνω". Αυτές οι φράσεις μας κάνουν να γινόμαστε πολύ σκληρές με τον εαυτό μας. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που δείχνουν άνετοι σε διαφορετικούς ρόλους με διαφορετικές ικανότητες. Κάποιος μπορεί να είναι καλύτερος ομιλητής, κάποιος άλλος να έχει καλύτερες ιδέες ή κάποιος να τα καταφέρνει καλύτερα με την yoga. Όλα μαθαίνονται όμως και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνουμε αυτήν την ιδέα να μας καταβάλλει.

Δείτε τη gallery: Τα ρούχα που μας χαρίζουν αυτοπεποίθηση

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.