WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Εάν έχετε dysania θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι μιας ψυχολογικής κατάστασης


14 Νοεμβρίου 2018

zohre-nemati-795730-unsplash.jpg

Μήπως κάθε φορά που βγαίνετε έξω με τους φίλους σας αναπολείτε το απαλό σας κρεβάτι; Η δυσκολία να βγείτε από το πάπλωμα μπορεί να είναι μέρος της πρωινής σας ρουτίνας, ωστόσο πολλές φορές η υπνηλία μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να μη θέλετε να αφήσετε το κρεβάτι σας, εάν όμως καθυστερείτε σε όλα λόγω αυτής της συμπεριφοράς τότε αρχίζει να γίνεται πρόβλημα. Κυρίως επειδή η δυσκολία να σηκωθεί κάποιος από το κρεβάτι μπορεί να είναι σημάδι μιας άσκημης ψυχολογικής κατάστασης.

Διαβάστε εδώ: Γιατί οι γυναίκες που μένουν μόνες καταλήγουν να είναι πιο ευτυχισμένες

Σύμφωνα με το BBC, υπάρχει μια ονομασία για όσους δεν θέλουν με τίποτα να αφήσουν το πρωί το πάπλωμα και είναι η dysania. Αν και δεν είναι ιατρικά αναγνωρισμένη δεν αφορά στο γεγονός ότι νιώθετε πιο νυσταγμένοι από το συνηθισμένο, αλλά είναι η μακροχρόνια αδυναμία να κατεβείτε από το κρεβάτι. Επίσης μπορεί να συσχετιστεί με διάφορες συνθήκες ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη. Όπως επισημαίνει ο δρ. Salter  στο BBC άτομα με σοβαρή κατάθλιψη μπορεί για παράδειγμα να μην είναι σε θέση να σηκώσουν ούτε το χέρι τους για να πιούν ένα ποτήρι νερό.

Διάβαστε εδώ: Απαντάμε στο αιώνιο ερώτημα: Τελικά υπάρχει γυναικεία φιλία;

Εάν παρόλα αυτά δεν είστε σίγουροι αν είστε απλά κουρασμένοι ή έχετε dysania, σας παρέχουμε μερικές συμβουλές για να μάθετε τι ακριβώς συμβαίνει. Μια καλή δοκιμασία είναι να περιγράψετε σε ένα χαρτί πώς νιώθετε κάθε φορά που φτάνει η ώρα να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Εάν αυτές οι λέξεις είναι παρόμοιες με «το δύσκολο, ενοχλητικό, απογοητευτικό ή προκλητικό» τότε δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας. Ωστόσο ένα βιώνετε μια αγχωτική, ανήσυχη ή εξουθενωτική εμπειρία, πιθανώς σημαίνει ότι πάσχετε από dysania και καλό είναι να κλείσετε ραντεβού με το γιατρό σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.