WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Aυτός είναι ο λόγος που εθιζόμαστε στα social media


Χριστίνα Γουδρούπη

27 Νοεμβρίου 2018

rawpixel-1054575-unsplash.jpg

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί περνάμε τόσο χρόνο στα social media; Σίγουρα σχετίζεται κάπως με το ότι εκεί επικοινωνούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά αποκλείεται να είναι μόνο αυτό.

O συγγραφέας και motivational ομιλητής Simon Sinek, αποκάλυψε σε μια διάσημη πλέον συνέντευξη, τον τρόπο που συνδεόμαστε με τα social media. Καταρχάς, ο εγκέφαλός μας ερεθίζεται από κάθε τι καινούριο. Κάθε φορά που μαθαίνουμε μια νέα πληροφορία, παράγεται η ουσία που μας κάνει να νιώθουμε καλά, η ντοπαμίνη. Αυτό σημαίνει ότι όποτε έχουμε μια νέα ειδοποίηση ή ένα νέο email, ο εγκέφαλός μας ενθουσιάζεται με τα καινούρια πράγματα που μαθαίνει, κι έτσι παράγει ντοπαμίνη.

Επιπλέον, μια έρευνα έδειξε ότι το να μιλάει κανείς για τον εαυτό του στα social media, του δίνει μιας μορφής επιβράβευση ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιεί και μια αίσθηση ευχαρίστησης, παρόμοια με αυτήν που προκαλεί το φαγητό, τα χρήματα και το σεξ. Παραλλήλως, η ντοπαμίνη εκκρίνεται όταν ολοκληρώνουμε μικρές εργασίες, όπως το να απαντήσουμε σε ένα mail. Αν το δείτε έτσι, δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση ότι ο εγκέφαλός μας μάς κάνει να επιστρέφουμε ξανά και ξανά σε αυτά. Τα social media ακούγονται καταπληκτικά, και σε κάποιο βαθμό, είναι όντως. Τα ίδια τα social media δεν προκαλούν κάτι κακό. Το κακό προκαλείται από την απουσία ισορροπίας.

Πόσα likes πήρε η φωτογραφία μας μαμά; H επίδραση των social media στη ψυχοσύνθεση των παιδιών

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν αρχίζουμε να ζούμε σε μια πραγματικότητα που δεν είναι και τόσο πραγματική. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει που προτιμάμε να μοιραζόμαστε θετικά πράγματα με τους διαδικτυακούς μας φίλους παρά αρνητικά, όμως στο τέλος της ημέρας, όλοι βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε ψεύτικες τελειότητες. Ο εγκέφαλός μας είναι όμως προγραμματισμένος να αξιολογεί συνέχεια το περιβάλλον του για να εντοπίσει πιθανές απειλές. Έτσι, όταν βλέπουμε τις τέλειες ζωές των άλλων στα social media, καταλήγουμε να πειθόμαστε ότι οι ζωές μας είναι ανεπαρκείς, σε σύγκριση με τις δικές τους.

Ο άντρας που δεν έχει social media: Mια ξεκαρδιστική ταινία τρόμου

Φυσικά και η κοινωνικότητα είναι μια υγιής ανάγκη του εαυτού μας. Είναι όμως σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο εγκέφαλός μας έχει λειτουργίες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως, ειδικά αν δεν τις καταλαβαίνουμε. Παραλλήλως είναι σημαντικό να μην αφήνουμε τη διαδικτυακή μας διασκέδαση να μας αποκόψει από την πραγματική μας ζωή, και να θυμόμαστε ότι η τελειότητα που βλέπουμε στα social media δεν είναι μέρος της.

Δείτε ακόμη: Κι όμως αυτές οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί με κινητό

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.