WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Εάν κάνετε αυτά τα 5 πράγματα μεγαλώνετε σωστά παιδιά


15 Δεκεμβρίου 2018

sai-de-silva-41032-unsplash.jpg

Τα παιδιά μας είναι η κληρονομιά που αφήνουμε στον κόσμο. Ο τρόπος με τον οποίο τα μεγαλώνουμε επηρεάζει τη μελλοντική γενιά. Φυσικά τέλειος γονιός δεν υπάρχει, όμως ο κάθε ένας προσπαθεί για το καλύτερο.

Έφτασε όμως η στιγμή να αγγίξετε ως γονείς την τελειότητα, αφού οι επιστήμονες του Χάρβαρντ μας δείχνουν τους σωστούς τρόπους.

Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας. Θα μπορούσε να μοιάζει με μια απλή πρόταση, αλλά στην πραγματικότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη σημερινή κοινωνία. Ζούμε σε μια εποχή που όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα, είμαστε συνέχεια αποσπασμένοι από την τεχνολογία, τη δουλειά, τα κοινωνικά μέσα και τελικά ξεχνάμε το πιο σημαντικό που είναι ο ποιοτικός χρόνος.  Είναι πιο εύκολο να δώσετε σε ένα παιδί ένα παιχνίδι ή μια κονσόλα Xbox για να το κρατήσετε απασχολημένο, παρά να περάσετε χρόνο μαζί του. Γιατί το να ασχολείστε πραγματικά με τα παιδιά σας, σημαίνει να τους διαβάζετε ένα βιβλίο, να παίζετε μαζί τους ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή να τα πηγαίνετε μια βόλτα. Με απλά λόγια σημαίνει πως αλληλεπιδράτε με το παιδί σας αυτοπροσώπως. Αυτά είναι τα πράγματα που τα παιδιά θα θυμούνται. Δεν θέλουν πραγματικά να είναι συνέχεια μπροστά από μια οθόνη. Θέλουν σύνδεση με εσάς.

Διαβάστε εδώ: Γιατί το άγχος φαίνεται να χειροτερεύει το βράδυ

Δείξτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε.  Σύμφωνα με τους ερευνητές του Χάρβαρντ, αν και οι περισσότεροι γονείς λένε ότι η φροντίδα των παιδιών τους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, συχνά τα παιδιά δε λαμβάνουν αυτό το μήνυμα. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να βιώσουν αυτή την προτεραιότητα.  Δημιουργήστε ένα περιβάλλον φροντίδας. Επιτρέψτε στο παιδί σας να αισθάνεται άνετα και να έρχεται να μιλάει μαζί σας. Προσκαλέστε το να καθίσει και να μοιραστεί τις ιστορίες του σχετικά με το σχολείο, την εργασία, τους φίλους και ούτω καθεξής. Ακούστε το με μεγάλη προσοχή.

Δείξτε στο παιδί σας πώς να λύνει τα προβλήματα. Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας, είναι να τα διδάξετε πώς να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για τη ζωή. Διδάξτε τους την ικανότητα να αναλύουν και να επιλύουν τα προβλήματα.Το κλειδί στη διδασκαλία είναι η εμπιστοσύνη.

Διδάξτε τα παιδιά σας να είναι ευγνώμονες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι άνθρωποι που έχουν τη συνήθεια να εκφράζουν ευγνωμοσύνη, είναι πιο πιθανό να είναι χρήσιμοι, γενναιόδωροι, συμπονετικοί, συγχωρητικοί καθώς και ευτυχισμένοι και υγιείς. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να δουν ότι η ευγνωμοσύνη είναι ένα αξιοσημείωτο δώρο.

Διαβάστε εδώ: Χωρισμένοι γονείς και Χριστούγεννα

Εκθέστε τα παιδιά σας σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Με αυτό τον τρόπο θα τα βοηθήσετε να είναι ευγενικά με τους συνανθρώπους τους και να μάθουν πως ο κόσμος είναι διαφορετικός. Ανοίγει το μυαλό τους και δέχονται πολύ πιο εύκολα τη διαφορετικότητα του άλλου.

Ο κόσμος αλλάζει, ξυπνάει. Βρίσκουμε νέους και καλύτερους τρόπους αλληλεπίδρασης, επικοινωνίας και αλληλοβοήθειας. Πρέπει να κάνουμε την αλλαγή που θέλουμε να δούμε. Είμαστε υπεύθυνοι για τα παιδιά που φέρνουμε στον κόσμο και είναι σημαντικό να τους δείξουμε το σωστό δρόμο. Η ανατροφή ενός παιδιού απαιτεί σκληρή δουλειά, αλλά όλοι μπορούμε να την κάνουμε και στο τέλος θα διαπιστώσουμε πως καμία δεν είναι πιο σημαντική από το μεγάλωμα ενός παιδιού σε ένα σωστό ενήλικα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.