WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Χριστούγεννα: Μύθοι και αλήθειες


24 Δεκεμβρίου 2018

tim-mossholder-458969-unsplash.jpg

Τα Χριστούγεννα είναι από τις πιο αγαπημένες γιορτές των χριστιανών, όμως πως θα σας φαινόταν εάν μαθαίνατε πως αρκετά πράγματα που γιορτάζετε μπορεί και να μην ισχύουν; Για παράδειγμα ο Χριστός γεννήθηκε όντως 25 Δεκεμβρίου; Οι Μάγοι ήταν τρεις ή περισσότεροι; Ποιος είναι πραγματικά ο Αγιος Βασίλης; Ας δούμε παρακάτω τις απαντήσεις.

Πότε γεννήθηκε ο Χριστός; Οι περισσότεροι μελετητές συγκλίνουν ότι δεν γεννήθηκε 25 Δεκεμβρίου, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων το γεγονός ότι το χειμώνα οι βοσκοί με τα κοπάδια τους δεν μπορεί να ήταν στην ύπαιθρο.  Η παλαιότερη αναφορά στην ημερομηνία γέννησης του Ιησού χρονολογείται από τον 2ο αιώνα και την τοποθετεί τον Μάρτιο. Η 25η Δεκεμβρίου, ως μέρα γέννησης του Ιησού, καθιερώθηκε στις αρχές του τρίτου αιώνα από τον δάσκαλο Ιππόλυτο από τη Ρώμη, ο οποίος υπολόγισε ότι η σύλληψη του Ιησού έγινε την 25η Μαρτίου, πρόσθεσε εννιά μήνες και κατέληξε στις 25/12.

Διαβάστε εδώ: Η ώρα που γεννηθήκατε μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την προσωπικότητά σας

Ποιος είναι πραγματικά ο Αγιος Βασίλης; Σίγουρα ο Άγιος Βασίλης είναι η φιγούρα που όλοι έχουν αγαπήσει στην παιδική τους ηλικία. Είναι αυτός που δεν αφήνει ποτέ τους μικρούς του φίλους απογοητευμένους και τους αποζημιώνει με το δώρο που τους αφήνει κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όμως ο Άγιος Βασίλης της Ελλάδας ήταν ψιλόλιγνος και όχι στρουμπουλός. Φορούσε μαύρα ράσα και τα γένια του ήταν μαύρα. Η φιγούρα του βορειοευρωπαίου και βορειοαμερικανού Santa Claus έφτασε στην αστική κυρίως τάξη της ελληνικής κοινωνίας, τη δεκαετία 1950-1960 από τους μετανάστες, μέσω τις ευχετήριων καρτών. Μάλιστα ο ημιουργός της σύγχρονης εικόνας του Santa Clauss είναι ο σκιτσογράφος Thomas Nast, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε κυρίως στα μέσα του 18ου αιώνα κι δημιούργησε (συνδυάζοντας φιγούρες της γερμανικής παράδοσης για τον Άγιο Νικόλαο) τη σημερινή μορφή ενός Santa Clauss, με κοιλιά και λευκή γενειάδα, που κατοικεί στον Βόρειο Πόλο.

Διαβάστε εδώ: Γιατί το άγχος φαίνεται να χειροτερεύει το βράδυ

Οι μάγοι ήταν τρεις; Μπορεί όλοι να έχουμε στις φάτνες τρεις μάγους με δώρα, όμως θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερους αφού σύμφωνα με τις γραφές της Βίβλου δεν αναφέρεται πουθενά ο αριθμός τρεις. Επίσης σύμφωνα με την παράδοση, οι Μάγοι ήταν Πέρσες, καθώς η Περσία ήταν η μόνη χώρα που συνόρευε με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία όπου οι Μάγοι θεωρούντο σημαντικοί επιστήμονες.

Το έλατο συνδέεται με τη γέννηση; Όπως ο Άγιος Βασίλης, έτσι και το στολισμένο Χριστουγεννιάτικο έλατο μπήκε πολύ μετά στις Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις. Οι γραφές της Βίβλου συμβουλεύουν τους Χριστιανούς να μην παρασύρονται από παγανιστικά έθιμα, όπως το κόψιμο των δέντρων και το στόλισμά τους με ασήμι και χρυσό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.