WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κρατάτε ακόμη το παλιό σας παιχνίδι; Υπάρχει λόγος


31 Δεκεμβρίου 2018

sandy-millar-773383-unsplash.jpg

Τα βρέφη έχουν συνήθως κάποια «μεταβατικά αντικείμενα» όπως λούτρινα αρκουδάκια, απαλά πανάκια, κτλ, προκειμένου να απεξαρτηθούν ομαλά και σταδιακά από την αγκαλιά της μητέρας τους. Οπως όμως υπογραμμίζει το τρυφερό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι, για τους οποίους μεγαλώνοντας, δεν μπορούμε με τίποτα να απεξαρτηθούμε από τα ίδια τα αντικείμενα. Ακόμη κι αν το λούτρινο αρκουδάκι της παιδικής μας ηλικίας έχει μείνει πλέον με ένα μάτι, ταλαιπωρημένο και κατσιασμένο, τη δουλειά του την κάνει μια χαρά: μας δημιουργεί μία αίσθηση γαλήνης και ασφάλειας, διώχνοντας μακριά τους ενήλικους εφιάλτες.

Ο πιο διάσημος χρήστης του όρου «security blanket» (κουβερτάκι ασφαλείας), είναι ένα καρτούν. Ο διάσημος «Λάινους βαν Πελτ» της περίφημης σειράς κόμικς «Peanuts» του Τσαρλς Μ. Σουλτς, κυκλοφορεί πάντα και παντού αγκαλιά με την αγαπημένη του κουβερτούλα. Την αγκαλιάζει, τη μυρίζει, την έχει απόλυτη ανάγκη. Ο εξαιρετικός Σουλτς άλλωστε, έχει μπολιάσει με γερές δόσεις ψυχαναλυτικής διάθεσης τις ιστορίες του Τσάρλι Μπράουν, του Σνούπι, του Λάινους και των υπόλοιπων ηρώων του.

Ο πάντα εξαρτημένος από το κουβερτάκι του, Λάινους (Peanuts / Facebook)

Η χήρα του Σουλτς, Τζιν, εξηγεί στον δημοσιογράφο τού Guardian ότι η ιδέα για τον εξαρτημένο από το κουβερτάκι Λάινους, ήρθε στον σύζυγό της παρατηρώντας την μικρότερη κόρη του, Τζιλ: «σηκωνόταν από το κρεβάτι, έστρωνε κάτω το κουβερτάκι της και κοιμόταν κουλουριασμένη πάνω σ’ αυτό. Πολύ συχνά, οι γονείς της την έβρισκαν σε αυτήν ακριβώς τη στάση έξω από το δωμάτιό τους – μεγάλο πράγμα η αίσθηση της ασφάλειας» λέει η Τζιν Σουλτς.

Ο αμερικανός παιδίατρος και ψυχαναλυτής Ντόναλντ Γουίνικοτ είχε γράψει ολόκληρη πανεπιστημιακή εργασία για τα «μεταβατικά αντικείμενα» εν έτει 1951. Ο Λάινους με το μεταβατικό κουβερτάκι του, πρωτοεμφανίστηκε τρία χρόνια αργότερα, την 1η Ιουνίου του 1954 και ο ανοιχτόμυαλος επιστήμονας, συνειδητοποιώντας τη δύναμη των κόμικς, ζήτησε την άδεια του Σουλτς, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τον χάρτινο ήρωα, ώστε να εικονογραφήσει τη θεωρία του.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Protagon

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.