WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κάντε αυτό το ψυχολογικό τεστ για να δείτε εάν πάσχετε από το σύνδρομο Impostor


8 Ιανουαρίου 2019

beautiful-1867093_1920.jpg

Έχετε ποτέ αισθανθεί ότι δεν ανήκετε πουθενά; Ότι δεν αξίζετε για αυτή τη δουλειά και ότι τα επιτεύγματά σας δεν είναι και τόσο σημαντικά; Α ναι τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε το σύνδρομο Impostor. Υπολογίζεται ότι το 70% των ανθρώπων βιώνει κάποια στιγμή στη ζωή του το συγκεκριμένο σύνδρομο ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου.

Διαβάστε εδώ: 6 πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες

Το σύνδρομο Impostor δεν είναι μια επίσημα ψυχική διαταραχή και δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο ορισμό. Παρόλα αυτά εάν δεν αντιμετωπιστεί, τα θύματα μπορούν να αναπτύξουν στρες, χαμηλή αυτοπεποίθηση, άγχος, κατάθλιψη και αμφιβολία. Και αυτό γιατί ενώ έχουν στοιχεία ότι είναι επιτυχημένα στη δουλειά τους ή στις σπουδές τους, νιώθουν ανεπαρκή και αποτυχημένα. Μάλιστα πιστεύουν ότι κάποια στιγμή οι συνάδελφοι τους ή οι φίλοι τους θα αποκαλύψουν την απάτη. Επίσης το παράδοξο είναι πως ενώ τα θύματα του συνδρόμου επιζητούν την επιβράβευση, από την άλλη μεριά όταν τη δεχτούν νιώθουν άβολα, διότι πιστεύουν πως δεν την αξίζουν.

Θέλετε να μάθετε εάν έχετε το σύνδρομο Impostor; Αν ναι τότε κάντε το παρακάτω ψυχολογικό τεστ, απατώντας ναι ή όχι στις ερωτήσεις.

  1. Ανησυχείτε συνέχεια ότι οι άλλοι θα ανακαλύψουν πως δεν είστε τόσο ικανοί όσο πιστεύουν;
  2. Υπονομεύετε τα επιτεύγματά σας λέγοντας ότι δεν είναι και τόσο σημαντικά;
  3. Αποφεύγετε να πάρετε ρίσκο γιατί αμφιβάλλετε για το αποτέλεσμα;
  4. Νιώθετε ότι δεν είστε ικανοί να κάνετε τίποτα τέλεια;
  5. Όταν πετυχαίνετε τους στόχους σας νιώθετε πως έχετε ξεγελάσει τους άλλους;
  6. Πιστεύετε ότι όλοι οι άλλοι γύρω σας είναι πιο έξυπνοι από εσάς;
  7. Νομίζετε πως κάποτε θα αποκαλυφθεί ότι τελικά δεν είστε τόσο ικανοί όσο πιστεύουν οι άλλοι;
  8. Αποδίδετε την επιτυχία σας στην τύχη;

Εάν απαντήσατε θετικά σε περισσότερες από τις μισές ερωτήσεις, τότε είναι πολύ πιθανό να εμφανίζετε το σύνδρομο Impostor και ίσως είναι καλό να αναζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.