WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί τα ποσοστά αυτοκτονίας στους άνδρες είναι υψηλότερα από τις γυναίκες


19 Μαρτίου 2019

parker-whitson-514275-unsplash.jpg

Σε χώρες σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες διάγνωσης της κατάθλιψης και αυτοκτονίας. Γιατί όμως οι  άνδρες αυτοκτονούν πιο συχνά από τις γυναίκες;

Η αυτοκτονία δεν είναι τόσο σπάνια όσο θα μπορούσε να κανείς να σκεφτεί. Μάλιστα σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) ο συνολικός αριθμός θανάτων από αυτοκτονία στη Γη αυξήθηκε κατά 6,7% μεταξύ 1990-2016, φθάνοντας τους 817.000 ετησίως, περίπου το 1,5% των συνολικών θανάτων. Και οι περισσότεροι ήταν άνδρες.

Διαβάστε εδώ: 4 τρόποι να διδάξετε τα παιδιά σας να εκτιμούν όλα όσα κάνετε για εκείνα

Σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι άνδρες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτοκτονία στην Αυστραλία, 3,5 φορές πιο πιθανό στις ΗΠΑ και τέσσερις φορές πιο πιθανό είναι στη Ρωσία και στην Αργεντινή. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν πως σχεδόν το 40% των χωρών έχουν από 15 θανάτους αυτοκτονίας ανά 100.000 άνδρες.

Η αυτοκτονία είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο, πολύπλοκο ζήτημα, με ένα πλήθος αιτιών και η ίδια η φύση ενός θανάτου από αυτοκτονία σημαίνει ότι δεν μπορούμε ποτέ να γνωρίζουμε πλήρως τους πραγματικούς λόγους. Ωστόσο η κατάθλιψη είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες αυτοκτονίας. Και ενώ φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να βάλουν τέλος στη ζωή τους από επιλογή.

Διαβάστε εδώ: Κάντε αυτό το ψυχολογικό τεστ για να δείτε εάν πάσχετε από το σύνδρομο Impostor

Ο βασικότερος λόγος που παρατηρείται το παραπάνω φαινόμενο είναι ίσως ότι οι άνδρες δεν αποδέχονται ότι υποφέρουν από βαθιά θλίψη ή κατάθλιψη. Άρα τις περισσότερες φορές δεν δέχονται τη διάγνωση και δεν ακολουθούν τις θεραπευτικές οδηγίες που πιθανόν τους δίνονται. Το στερεότυπο του δυνατού που έχουν πολλοί άνδρες ως μοντέλο συμπεριφοράς, δεν τους επιτρέπει να αποδεχτούν ότι έχουν κατάθλιψη και έτσι καταφεύγουν πολύ πιο σπάνια από ό,τι οι γυναίκες στους γιατρούς.

Οι γυναίκες είναι πολύ πρόθυμες να μοιραστούν τα προβλήματά τους, ενώ οι άνδρες δεν είναι τόσο ανοικτοί στην επικοινωνία. Αυτή η συμπεριφορά ξεκινάει από την παιδική ηλικία, όπου οι περισσότεροι λέμε: «τα αγόρια δεν κλαίνε». Έτσι ενώ τα αγόρια θέλουν από πολύ μικρή ηλικία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, δεν το κάνουν γιατί φοβούνται ότι θα φανούν αδύναμα.

Διαβάστε εδώ: Μια μελέτη δείχνει πως όσοι βαριούνται να σηκωθούν από το κρεβάτι είναι πιο έξυπνοι

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι πολλές φορές όταν οι γυναίκες επιχειρούν να αυτοκτονήσουν, δεν το πετυχαίνουν, ενώ οι μέθοδοι αυτοκτονίας των ανδρών είναι πιο βίαιες, άρα και πιο αποτελεσματικές. Οι άνδρες επίσης έχουν μεγαλύτερη πρόθεση να ολοκληρώσουν την πράξη, γι αυτό και έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοκτονικής πρόθεσης.

Ένας άλλος λόγος που ωθεί τους άνδρες στην αυτοκτονία είναι η χρήση ουσιών και αλκοόλ, η οποία είναι σχεδόν διπλάσια από ό,τι στις γυναίκες. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να χειροτερέψει την κατάθλιψη και να αυξήσει τις παρορμητικές συμπεριφορές.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να σχετίζονται με την οικογένεια ή την εργασία. Όταν σημειώνεται οικονομική ύφεση που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, για παράδειγμα, υπάρχει μια σχετική αύξηση της αυτοκτονίας - συνήθως 18-24 μήνες μετά την ύφεση. Μία μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι για κάθε 1% αύξηση της ανεργίας υπάρχει αύξηση 0,79% του ποσοστού αυτοκτονίας.

Το να καταλήξει κάποιος να αποφασίσει το θάνατό του σημαίνει συνήθως ότι έχει φτάσει στο τέλος μιας πορείας γεμάτης αγωνία και ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο. Συχνά η αυτοκτονία δεν είναι μια ξεκάθαρη απόφαση, αλλά μια αδυναμία να ανακαλύψει το άτομο τον ίδιο του τον εαυτό, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να ζει. Για να καταφέρει λοιπόν αυτό το άτομο να βοηθηθεί, θα πρέπει κάποιος να το οδηγήσει να επανεκτιμήσει τη ζωή και τους στόχους του.

Ελάχιστες χώρες έχουν σαν προτεραιότητα την πρόληψη της αυτοκτονίας. Η πρόληψη απαιτεί καινοτόμες παρεμβάσεις και μια προσέγγιση η οποία θα περιλαμβάνει, εκτός από τον τομέα της υγείας, την εκπαίδευση, την απασχόληση, τη νομολογία, την πολιτική αλλά ια τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η αυτοκτονία είναι ένα τραγικό γεγονός που εκτός από το ότι αφαιρεί τη ζωή ενός ανθρώπου, ταυτόχρονα τραυματίζει σοβαρά την οικογένεια και τους φίλους του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.