WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

«Κάθε σώμα είναι σώμα για μπικίνι!»: Ένας ύμνος στο γυναικείο σώμα


Χριστίνα Γουδρούπη

23 Μαρτίου 2019

anderson-w-rangel-1074664-unsplash.jpg

Η άνοιξη έχει επισήμως αρχίσει, κι έχουμε ήδη ανταλλάξει τα βαριά χειμωνιάτικα ρούχα μας με περισσότερο ανάλαφρες επιλογές. Μαζί με την άνοιξη όμως, έρχονται και όλες εκείνες οι διαφημίσεις για το πώς να αποκτήσουμε «σώμα για μπικίνι».

Κάθε γυναίκα έχει βιώσει αυτό το αίσθημα, να βομβαρδίζεται από προτροπές για να γίνει «έτοιμη για μπικίνι», για να μπει «σε φόρμα για το καλοκαίρι» και άλλα τέτοια παρεμφερή. Προγράμματα γυμναστικής, συμπληρώματα, βιβλία διατροφής, αιθητικές επεμβάσεις και συμβουλές από ειδικούς, κάθε μέσο, όσο ανθυγιεινό κι αν είναι, επιστρατεύεται για να πετύχει μια γυναίκα τον απόλυτο σκοπό: το σώμα για μπικίνι.

Σε ένα πρόσφατο κείμενό της, η δημοσιογράφος Christina Stiehl απορρίπτει το μύθο του σώματος για μπικίνι. Η Stiehl έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα με το σώμα της, καθώς υπήρξε από μικρή υπέρβαρη, ενώ έχει αντιμετωπίσει τόσο διατροφικές διαταραχές, όσο και την κατάθλιψη. Πλέον είναι fitness editor για πολλά περιοδικά, και γνωρίζει καλύτερα καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει να βομβαρδίζεσαι από την ιδέα ότι το σώμα σου πρέπει να είναι κάπως συγκεκριμένα για να είναι κατάλληλο για μπικίνι.

«Δεν είναι μόνο οι διαφημίσεις που λαμβάνω καθημερινά», γράφει στο κείμενό της. «Υπάρχει ψεύτικη έμπνευση παντού στο Instagram από influencers που μιλάνε για το πώς προετοιμάζονται για να φορέσουν μπικίνι». Δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από αυτό. Η διάχυτη αίσθηση ότι πρέπει να δείχνουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο πριν καν βγούμε στην παραλία είναι ένα ιδιαίτερα πιεστικό αίσθημα, από το οποίο δύσκολα ξεφεύγουν ακόμα και οι γυναίκες με πολλή αυτοπεποίθηση.

Αυτό ακριβώς είναι που θέλει να καταρρίψει η Stiehl: «Όμως, υπάρχει ένα θέμα: Έχω ήδη σώμα για μπικίνι»​​​​​​, γράφει. «Εντάξει, μπορεί να μην έχω φορέσει μαγιό που αποτελείται από δύο μέρη από τότε που ήμουν δευτεροετής στο κολλέγιο (ένα από τα πολλά πράγματα που σταμάτησα να κάνω εδώ και δέκα χρόνια) αλλά το σώμα μου μαζί με τις ατέλειές του είναι ακόμη ένα σώμα για μπικίνι, είτε επιλέγω να φορέσω, είτε όχι».

Αυτή η ιδέα μπορεί να ακούγεται πολύ απλή, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντική, για κάθε γυναίκα, και κάθε άνθρωπο γενικώς. Ο καθένας είναι, και πρέπει να νιώθει ελέυθερος να φοράει ό,τι ακριβώς του αρέσει, όπου του αρέσει. Κανείς δεν είναι σε θέση να μας πει ή να μας κάνει να αισθανθούμε ότι αυτό που φοράμε ή αυτό που είμαστε ενοχλεί την αισθητική του. Θέλουμε να καλυφθούμε από την κορφή μέχρι τα νύχια; Μπορούμε. Θέλουμε να βάλουμε ένα μικροσκοπικό μπικίνι και να πίνουμε κοκτέιλ σε μια πισίνα; Μπορούμε. Θέλουμε να γυμναστούμε στο πάρκο με κολάν; Μπορούμε. Όλα αυτά είναι απολύτως προσωπικές επιλογές για τον εαυτό και το σώμα μας. Κανείς δεν μπορεί να μας αποτρέψει από το να απολαύσουμε τις διακοπές και το καλοκαίρι μας, απλώς γιατί το σώμα μας δεν εμπίπτει στη δική του αντίληψη για την ομορφιά.

«Μα είναι θέμα υγείας», λένε πολλοί, όταν κρίνουν ένα σώμα που δεν τους αρέσει. Ναι. Και όχι.

Ναι, γιατί το να προσέχουμε το σώμα και την υγεία μας είναι όντως ένα σημαντικό ζήτημα. Είναι σημαντικό να τρώμε υγιεινά, να πίνουμε πολύ νερό, να αθλούμαστε και να κοιμόμαστε σωστά, για να νιώθουμε καλά.

Όχι, γιατί τίποτα από όλα αυτά δεν έχει να κάνει με το να δείχνουμε κάπως συγκεκριμένα, ή όπως λέει η Stiehl «με το να προσπαθούμε να χωρέσουμε σε ένα καλούπι".

Ίσως έχει έρθει ο καιρός να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο «σώμα για μπικίνι».

Δείτε επίσης: Ο καλλιτέχνης που μετατρέπει τις plus-size γυναίκες σε τέχνη

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.