WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Γιατί να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Απριλίου 2019

andrew-leu-1144144-unsplash.jpg

Στις 4 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, μια πρωτοβουλία που πάρθηκε σχεδόν μια δεκαετία πριν στην Ολλανδία.

Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Διαβάστε εδώ: Τι συμβαίνει με όσους ανεβάζουν selfies την ώρα που γυμνάζονται

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο αδέσποτα ζώα, όπου πολλά από αυτά έχουν κακοποιηθεί, κάποια κυκλοφορούν πεινασμένα και φοβισμένα στους δρόμους και κάποια άλλα φιλοξενούνται, περιμένοντας να βρουν ένα σπίτι. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα φιλοζωικά σωματεία είναι τεράστιο, και αυτό γιατί δεν έχουν πλέον χώρους φιλοξενίας και επίσης, αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα. Το βασικό όμως πρόβλημα είναι ριζωμένο στη νοοτροπία των ανθρώπων, που νομίζουν ότι αγαπούν τα ζώα, αλλά από την άλλη επιμένουν να αγοράζουν σκυλιά και γάτες ράτσας. Κυκλοφορούν στο δρόμο επιδεικνύοντας το καινούριο τους απόκτημα, λέγοντας όλο καμάρι ότι είναι σκύλος ράτσας και όχι «μπασταρδεμένο». Και ακόμα χειρότερα αν τύχει και τους κοροϊδέψουν πουλώντας τους ένα σκύλο που τελικά είναι ημίαιμος, είτε τον γυρνάνε πίσω, είτε τον παρατάνε στο δρόμο.

Διαβάστε εδώ: Κάντε αυτό το ψυχολογικό τεστ για να δείτε εάν πάσχετε από το σύνδρομο Impostor

Αν λοιπόν αγαπάτε πραγματικά τα ζωάκια, είτε τα σκυλάκια είτε τα γατάκια, υιοθετήστε ένα από τα χιλιάδες αδέσποτα που περιμένουν να τους ανοίξετε την αγκαλιά σας και να τα αγαπήσετε. Οι λόγοι είναι άπειροι και παρακάτω θα δείτε τους πιο βασικούς:

Θα δώσετε αγάπη σε ένα πλάσμα που μπορεί να έχει ταλαιπωρηθεί και κακοποιηθεί. Το γεγονός ότι σώζετε μια ζωή, θα σας κάνει να νιώσετε υπέροχα.

Τα αδέσποτα έχουν ανάγκη από μια οικογένεια για να επιβιώσουν, γιατί ο αριθμός των ανθρώπων που τα φροντίζει, είναι πολύ μικρός, σε σχέση με τα ζώα που βρίσκονται εκεί έξω. Δώστε μια δεύτερα ευκαιρία σε αυτές τις ψυχές και θα λάβετε απέραντη και ανιδιοτελής αγάπη.

Όταν υιοθετείτε ένα αδέσποτο, καταγγέλλετε έμμεσα το λαθρεμπόριο και την παράνομη αναπαραγωγή των ζώων.

Εάν έχετε παιδιά και υιοθετήσετε ένα αδέσποτο ζωάκι, τους μαθαίνετε την αξία της προσφοράς. Επίσης, θα μάθουν να σέβονται όλα τα πλάσματα και να μη κάνουν διακρίσεις.

Όταν σώζετε ένα ζωάκι, εκείνο το καταλαβαίνει, ώστε η ευγνωμοσύνη και η αγάπη που θα σας δώσει δεν περιγράφονται με λόγια.

Η υιοθέτηση από ένα καταφύγιο είναι μια πράξη διάσωσης και αγάπης. Είναι μια καλή πράξη για σας, για το καταφύγιο, αλλά κυρίως για το ζώο που σας χρειάζεται.

Διαβάστε εδώ: Οι κυριότεροι λόγοι που τα παιδιά δεν σέβονται τους γονείς τους

Η αντίληψη ότι τα αδέσποτα μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σας, είναι λανθασμένη. Δεν κολλάμε κάτι αν πάρουμε ένα σκυλάκι από το δρόμο ή από μια φιλοζωική εταιρία. Είναι όμως σημαντικό, να επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο για τις απαραίτητες εξετάσεις και εμβόλια.

Τέλος, υιοθετώντας ένα σκύλο ή μια γάτα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι δεν είναι παιχνίδια, αλλά έμψυχα πλάσματα που έχουν ανάγκες. Αν δεν νιώθετε έτοιμοι να πάρετε αυτή την ευθύνη ή δεν έχετε χρόνο να φροντίζετε το ζωάκι για μια ζωή, μην σκεφτείτε καν να το πάρετε σπίτι σας. Και ας μη ξεχνάμε ότι «Tο μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα» (Mahatma Ghandi, 1869-1948).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.