WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς δημιουργείται το στρες


15 Απριλίου 2019

finn-hackshaw-388030-unsplash.jpg

Για μερικούς είναι ένας έντονος καρδιακός ρυθμός ή μια μικρή αίσθηση αναγούλας. Αυτά τα δύο συμπτώματα είναι αρκετά. Ωστόσο, όταν ηρεμήσετε, ο οργανισμός σας επανέρχεται πλήρως.

Όταν είστε αγχωμένοι, κάποιες ορμόνες όπως η κορτιζόλη παράγονται με ταχύ ρυθμό στον οργανισμό σας. Σκεφτείτε ότι εκείνη τη στιγμή στο σώμα σας πραγματοποιείται μία «αντίδραση μάχης ή φυγής», στην οποία ο καρδιακός ρυθμός ανεβαίνει, η αναπνοή γίνεται πιο βαριά (απαιτείται περισσότερο οξυγόνο) και τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται. Όλα αυτά συμβάλουν σε χρόνιες παθήσεις όπως είναι η υπέρταση και ο πονοκέφαλος, καθώς και προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές. Σπάνια επίσης το άγχος μπορεί να συμβάλλει στο άσθμα, στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και στην αϋπνία.

Το θετικό είναι ότι ακριβώς όπως έχετε μια αντίδραση στο στρες, έτσι υπάρχει και "ανταπόκριση στη χαλάρωση," κατά την οποία η αναπνοή σας επιβραδύνει, το αίμα σας  μειώνεται και χρησιμοποιείτε ακόμα λιγότερο οξυγόνο.

Διαβάστε εδώ: Κάντε αυτό το ψυχολογικό τεστ για να δείτε εάν πάσχετε από το σύνδρομο Impostor

Μερικοί τρόποι που μπορεί να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το στρες.

Πάρτε time out. Όπως δίνουν οι προπονητές στους παίκτες τους time out για να πάρουν μια ανάσα και να ανασυνταχτούν, δώστε και εσείς στον εαυτό σας μερικά λεπτά αποφόρτισης είτε κάνοντας μερικές βαθιές αναπνοές, είτε κάνοντας κάποιες χαλαρωτικές κυκλικές ασκήσεις που θα χαλαρώσουν τους ώμους και το κεφάλι σας.

Ανοίξτε το παράθυρο. Την ώρα που νιώθετε πως το άγχος αρχίζει να παίρνει το πάνω χέρι, ανοίξτε το παράθυρο και κοιτάξτε έξω από αυτό. Αυτή η τόσο απλή κίνηση μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα στην ψυχολογία σας.

Αυτό-υπνωτιστείτε. Σύμφωνα με τους ερευνητές εάν πετύχετε αυτή την μορφή ύπνωσης μπορείτε να καθαρίσετε το μυαλό σας, να ρίξετε τους παλμούς σας και να μειώσετε την μυϊκή ένταση. Κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε μια οθόνη σινεμά όπου προβάλει κάτι αγχωτικό όπως έναν δρόμο με κίνηση στην αριστερή λωρίδα. Ένα συνεχεία κάντε εικόνα τη λύση στην δεξιά λωρίδα, όπως το να βρείτε έναν παράδρομο όπου θα την προσπεράσετε. Αυτή η διαδικασία θα σας απορροφήσει τόσο σαν να είχατε αφοσιωθεί στην πλοκή μιας πολύ καλής ταινίας. Κάντε αυτή την άσκηση για 5 λεπτά και εάν μπορείτε επαναλάβετε την μέσα στην μέρα.

Διαβάστε εδώ: Οι κυριότεροι λόγοι που τα παιδιά δεν σέβονται τους γονείς τους

Λουλούδια τα θεραπευτικά. Κι όμως έρευνες στο πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ έδειξαν πως τα λουλούδια έκαναν τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτή να έχουν λιγότερο άγχος και κατάθλιψη. Γα αυτό κρατήστε ένα λουλούδι στο γραφείο σας ή που και που αγοράστε λουλούδια για τον εαυτό σας.

Πείτε γεια στο στρες με ένα (ή πολλά) φιλιά. Ένα φιλί με διάρκεια τουλάχιστον 10 δευτερολέπτων την ημέρα, μπορεί να κάνει τη διαφορά στα επίπεδα του στρες σας. Αυτή η φυσική επαφή μας γεμίζει με ενδορφίνες και άρα μας ηρεμεί και μας κάνει πιο χαρούμενους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.